Wrześniowa, miesięczna dawka makaronowych inspiracji z MALMA łączy w sobie dwie najcudowniejsze włoskie potrawy: spaghetti i pizzę! Co więcej, całość przygotowujemy na patelni :) Ta bazowa wersja chętnie ,,przyjmie” przeróżne dodatki jak mięso czy warzywa, wystarczy odrobina kreatywności. To też genialny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki!
Spaghetti pizza z patelni
Drukuj przepisSkładniki
► makaron spaghetti (u mnie spaghetti amber durum marki Malma) [500 g / 1 paczka]
► jajka [2 duże lub 3 średnie sztuki]
► mleko [1 szklanka]
► tarty parmezan [3 łyżki]
► tarty ser (mozzarella/ser żółty) [100 g]
► sos pomidorowy do pizzy [1 szklanka]
Dodatkowo
► sól [1/2 łyżeczki]
► olej rzepakowy [1 łyżka]
► oregano [1/2 łyżeczki]
► bazylia [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W osobnym naczyniu wymieszać jajka, mleko, sól, przyprawy oraz parmezan.
- Wymieszać makaron z powstałą miksturą i wrzucić na naoliwioną patelnię. Przykryć i smażyć przez około 15 minut.
- Po upływie tego czasu na górę nałożyć sos do pizzy (kupny lub domowy) oraz całość posypać serem. Przykryć i trzymać na małym ogniu, póki ser nie będzie całkowicie rozpuszczony.
- Podawać krojąc na kawałki podobnie jak pizzę. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
8 komentarzy
Cudowna. Pal licho ile to ma kalorii. Zimno się robi, takich dań mi się chce :-)
Nigdy nie wpadłabym na pomysł zrobienia makaronowej pizzy. Wygląda oryginalnie i pysznie!
świetny przepis! czytam czytam tytuł i myślę, to w końcu pizza czy spagetti? ostatnio chodzą za nami makarony w różnej wersji ale na taką bym nie wpadła! rozsmakowaliśmy się we włoskim jedzeniu a tu 2 w jednym:) zrobię póki mam trochę włoskiego sera:)
Ale fajowy pomysł! :D
Robię tak zawsze na drugi dzień kiedy zostaje mi makaron i oddzielnie sos :D Ale nigdy nie wygląda tak świetnie jak u Ciebie :)
Czadowy pomysł! :)
Super pomysł. Na pewno kiedyś wypróbuję!
smakowite pozdrowienia:)
ciekawy pomysł :) chętnie bym spróbowała