Domowy chleb tostowy
Roboczo nazwałam ten chleb domowym chlebem tostowym, bo właśnie takiego przepisu poszukiwałam. Chleby tostowe zwykle mają koszmarne składy… A czasem przyda się miękki, pszenny chleb do domowych tostów, zapiekanego sandwicha czy wypasionych kanapek. Tak naprawdę to najłatwiejszy na świecie chlebek pszenny foremkowy, mięciutki, delikatny, bez twardej skórki. Do przygotowania potrzeba jedynie 3 składników! O dziwo bardzo długo utrzymuje świeżość i to chyba najbardziej uniwersalne pieczywo jakie można sobie wyobrazić. Warto mieć ten przepis w swoim arsenale :)
Domowy chleb tostowy
Drukuj przepisSkładniki
► drożdże świeże [25 g / 1/4 kostki] lub drożdże instant [7 g / 1 saszetka]
► cukier [20 g / 2 płaskie łyżki]
► mąka pszenna [450 g]
Dodatkowo:
► ciepła woda [250 ml / 1 szklanka]
► sól [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Świeże drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i rozetrzeć łyżką, aby drożdże stały się płynne. Do roztartych drożdży dodać ciepłą wodę (najcieplejsza woda z kranu, nie może być wrząca/gorąca).
- W przypadku drożdży suszonych, rozpuścić je razem z cukrem w ciepłej wodzie.
- Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą. Mieszać łyżką, a następnie zagnieść ręcznie na posypanym mąką blacie. Zamiast mieszania łyżką, można sobie pomóc mikserem ze spiralkami do ciasta drożdżowego.
- Keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmarować olejem i obsypać mąką. Zamiast smarowania tłuszczem, można także wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał wzdłuż dłuższych boków (dzięki temu łatwiej będzie wyjąć chleb z formy).
- Z ciasta uformować wałeczek o długości podobnej do keksówki, włożyć do formy i docisnąć boki, aby ciasto wypełniło puste przestrzenie. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut (bez termoobiegu). Wystudzić przed krojeniem.
Smacznego!
40 komentarzy
Hej, tak idealnie do chleba tostowego powinien być dodany tłuszcz (masło, olej lub margaryna) :) A ogólnie na szczęście się zmienia i pomijając chleby, które mają pół roku terminu ważności, to z reguły skład jest prosty – woda, mąka, olej, drożdże i ocet (jako konserwant).
Hej
Kupiłem 3 rodzaje organicznej maki pszenna ,pelnoziarnista i żytnia. Tej twój chlebek robie z samej pszennej plus 10g suszonych drożdży z tej samej strony (mieszkam w uk )I chlebek nie wyrasta nawet ponad blachę. Wszytko tak jak w przepisie.
Robię tez norweski z miesznaych mak i tamten wyrasta dużo większy!
Co może być przyczyną?
Piekłem za pierwszym razem sama grzałka a teraz na funkcji powtarzam funkcji termoobiegu i to samo .Chlebek sam w sobie jest pyszny ale ja ma nadwrażliwe jelito wiec sam pszenny dla mnie chyba też będzie powodował lekkie wzdęcia i bekacze ale ta dobra maka swoje robi i jest pyszny.
Napisz proszę co może być nie tak. Chciałbym żeby moje dzieci jadły ten tostowy bo kupny to sama chemia
Rewelacja. Tyle przepisów przerobiłam aż znalazłam ten właściwy. Warto było szukać.
Mam jedno pytanie, które jest zawsze moją zmorą przy pieczeniu. Wstawiać do nagrzanego piekarnika?
Tak, zawsze nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem, chyba, że w przepisie jest wyszczególnione inaczej.
Skąd ten talerz. Swojego czasu widziałam taką zastawę i nie mogłam jej nigdzie znaleźć.
Dzięki Tobie możemy w końcu zjeść porządny świeży chleb w trasie, spokojnie wytrzymuje tydzień, więc mogę upiec dwa i nie martwić się o to że zaraz mi spleśnieje. Chleby robione na zakwasie u mnie by się nie sprawdziły, bo z racji wykonywanego zawodu po prostu zakwas by mi umarł z głodu, a tak to mogę sobie spokojnie go upiec i miec pewność że nic nie wyrzucę. Dziękuję <3
Bardzo mnie to cieszy! Dziękuję za przetestowanie przepisu i smacznego! ?
Chlebek jest na prawdę pyszny i genialny w swej prostocie. Smakuje bardzo dobrze w wersji kanapkowej, tostowej czy z samym masłem ? Super przepis, nie tylko jak nagle zabraknie pieczywa ?
Pyszny ten chlebek, zarówno w wersji kanapkowej, tostowej czy z samym masłem. Chyba sekret tkwi w jego prostocie, wykonanie jest na prawdę bezproblemowe :-) Na pewno jeszcze kiedyś go upiekę, nie tylko kiedy nagle zabraknie sklepowego pieczywa ;-)
POLECAM! Nieb w gębie, serio:) Bardzo dziękuję za ten przepis :) polecam każdemu bo warto,jest mięciutki i przepyszny :) mam takie pytanie – czy chlebek można mrozić?:)
Czy dobrze rozumiem, że nie trzeba go długo wyrabiać? Tylko zagnieść?
Ja zagniatam do uzyskania gładkiego ciasta.
Witam, czy zamiast drożdży można dać zakwas? Jeżeli tak to jakie proporcje ?
Nie próbowałam niestety.
Chleb robilam już 4 razy w ciągu ostatniego tygodnia, to jest jakiś HIT do kanapek i do zapiekania: pyszny, tak jak napisałaś długo zachowuje świeżość, chociaż teraz tak sobie myślę, że ciężko to stwierdzić, bo znika błyskawicznie w jeden dzien? moje dzieci do tej pory kręciły nosem na samo robione pieczywo domowe, bo a to twarda skórka, a to się kruszy, a to cośtam, teraz zjadają i jeszcze proszą o dokładkę. Już nie kupię tego sklepowego? polecam ten przepis dalej z całego serca, a Tobie, Paula, należą się brawa za tego bloga i zaangażowanie. Dziękuję ?
To dla mnie zawsze ogromna radość, kiedy czytam, że rodzinie smakuje (zwłaszcza dzieciom!), bardzo bardzo dziękuję za taki cudowny komentarz. I niech chlebek służy, cała przyjemność po mojej stronie :)
nareszcie jakiś zamiennik chleba dostępnego w sklepie . jest fantastyczny ! odkąd upiekłam go pierwszy raz – już nigdy nie pokuszę się ten ze sklepowych półek . wykonanie jest banalnie proste – kocham ten przepis <3
Ale miło, dziękuję! Cieszę się bardzo, że chlebek się sprawdził!
Mogę użyć mąki pełnoziarnistej albo owsianej? Pszenna się skończyła ;D
Można użyć pełnoziarnistej, ale chleb prawdopodobnie wyjdzie niższy i bardziej zbity.
Pychota!!!! Moj ulubieniec ?
A ja sobie dziś myślę: zjadłabym taki chleb tostowy z tostera z dżemem truskawkowym, ale nie mam takiego chleba, a że mieszkam na wsi, gdzie sklepu nie ma no to obeszłam się smakiem… A tu taki przepis mi wpadł ? no cudnie! Jutro robię! ?❤️
Jaki typ mąki będzie najlepszy?
500, 550, 650
Chciałam zapytać czy tylko mąkę przenną trzeba urzyć do chlebka czy można inną? Pozdrawiam
Próbowałam w wersji orkiszowej, ale typ nie wyższy niż 750, wychodzi dobry, ale bardziej zbity. Mąki o wyższym typie można mieszać w proporcji : 350 g mąki pszennej i 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub żytniej.
Zrobiłam, wyszedł pyszny?
A ostatnio mówię do męża, że ciekawe czy można po domowemu zrobić też chleb tostowy! Spróbuję, dzięki za przepis!
To ciekawa jestem jak Ci zasmakuje w porównaniu do tej sklepowej wersji :)
Jaka temperatura i czas w przypadku piekarnika z termoobiegiem?
Zawsze polecam obniżyć temperaturę o ok. 15-20 stopni. Czas ten sam. Choć wiadomo, każdy sprzęt jest inny, trzeba mieć to na uwadze.
Chleb wyszedł wspaniały! Robię kolejny raz :)
Super! Dziękuję :)
Hej, chlebek wyszedł pycha! Dziękuję ci za ten przepis.
Cieszę się bardzo! Smacznego :)
A jaki typ maki pszennej bedzie najlepszy ?
500,550, 650, 720
Na pewno wypróbuję! :) Mam pytanie o przeliczenie suchych drożdży do świeżych. W przepisie na Cinnamon rolls zamiast 7g suchych pisze aby użyć 15g świeżych, a tutaj piszesz o 25g zamiast 7g i zastanawiam się czy ma to jakieś uzasadnienie? :P
P.S. Cinnamon rolls robiłam w weekend i wyszły przepyszne :) Następnym razem wzbogacę je o kruszonkę na górze bo takie są w moich wspomnieniach z dzieciństwa :) Mama robiąc kołocz często z reszty ciasta robiła właśnie takie cynamonki i dekorowała je pozostałą kruszonką :)
Zawsze jest jakieś uzasadnienie :D Jest bardzo dużo różnic pomiędzy ciastem na chleb a ciastem na cynamonki (ilość mąki, ilość tłuszczu i cukru dodanego do przepisu, czas wyrastania, czas i temperatura pieczenia). Chociażby to, że cynamonki mają dużo cukru sprawia, że drożdże mają się czym wykarmić i mogą pracować intensywniej. Świeże drożdże także unoszą ciasto z inną „mocą” niż suszone. Właściwie w cynamonkach można także użyć 5-6 g drożdży instant i nic się nie stanie, natomiast paczki prawie zawsze są pakowane po 7 g, a ja sama szału dostaję jeśli mam wyrzucić 1 g produktu do kosza, bo autor przepisu nie wziął tego pod uwagę :D Poza tym większa ilość drożdży świeżych daje specyficzny „chlebowy” smak, który w chlebku jest jak najbardziej proszony, moim zdaniem w cynamonkach niekoniecznie. Dobre pytanie!