Delikatne, maślane ciasto z letnimi owocami. W tym sezonie niewiele więcej do szczęścia potrzeba! To jeden z moich ulubionych słodkich przepisów, podkradłam go Mamie lata temu. Mam do niego niesamowity sentyment, ponieważ było dla mnie jednym z pierwszych, które zrobiłam samodzielnie. W domu często piekliśmy je cały rok, jesienią ze śliwkami lub brzoskwiniami z puszki. Pod koniec zawsze polane gęstym lukrem lub posypane cukrem pudrem. Ta wakacyjna wersja jest równie doskonała, pełna sezonowych, soczystych owoców. Mam nadzieję, że ten przepis zagości też w Waszych przepiśnikach. Oddaję go w Wasze ręce z pewnością, że ubarwi letnie spotkania, grille i lipcowe posiadówy przy kawie.
Jakie owoce będą pasować do ciasta maślanego?
Dobra wiadomość, bo pasować będą wszystkie! Na zdjęciu widzicie absolutny letni przesyt czyli maliny, jeżyny, borówki, czereśnie, truskawki i morele. Świetnie sprawdzą się też porzeczki, jagody, agrest czy rabarbar. W przypadku tych kwaśniejszych owoców, polecam zwieńczyć gotowe ciasto słodkim lukrem, aby zachować słodko-kwaśny balans.
Maślane ciasto z owocami
Drukuj przepisSkładniki
► masło [125 g]
► cukier [200 g / 1 szklanka]
► jajka [4 sztuki]
► mąka [200 g]
► olej o delikatnym smaku (np. rafinowany rzepakowy lub kokosowy) [4 łyżki]
► proszek do pieczenia [1 i 1/2 łyżeczki]
Dodatkowo
► sól [1/2 łyżeczki]
► cukier waniliowy [2 łyżeczki] lub ekstrakt waniliowy [kilka kropel]
► wybrane owoce [ok. 2 szklanki]
Przygotowanie
- Wszystkie składniki do tego przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Pod koniec ucierania dodać cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.
- Do masy dodawać po jednej łyżce oleju i po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po dodaniu wszystkich jajek i całego oleju, do masy partami stopniowo dodawać suche składniki i miksować do połączenia.
- Gotowe ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić zapas papieru po bokach, aby łatwiej wyciągało się upieczone ciasto z blachy. Na wierzch wyłożyć owoce.
- Piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub do suchego patyczka.
31 komentarzy
Dziękuje za kolejny sprawdzony przepis:)
Ciasto łatwiusieńkie, przepyszne, puszyste,czytając komentarze zrobiłam od razu na dużą blache z podwójnej porcji ,wyszło genialne:)
Cieszę się niesamowicie i dziękuję za przetestowanie przepisu. Tym bardziej za zrobienie podwójnej porcji :) Pozdrowienia i smacznego!
Kolejny Twój przepis, który na stałe zagości w mojej kuchni <3 Próbowałam już to ciacho z brzoskwiniami z puszki, jabłkami, śliwkami, a dziś będzie wersja z truskawkami. Niebo w gębie! Paula, jak ja się cieszę że znalazłam Cię na IG. Jeszcze żaden kucharz nie zadowolił mnie swoimi przepisami w 100%, a Tobie się to udaje! Gdy wymyślę sobie coś do ugotowania/upieczenia, pierwsze co robię, to szukam przepisu u Ciebie. Robisz kawał dobrej roboty, dziękuję Ci za to! :) Pozdrawiam serdecznie! :)
Czy w sytuacji kiedy zdecydujemy się dodać owoce mrożone trzeba je najpierw rozmrozić czy można dać zamrożone? Pozdrawiam ?
Nie trzeba rozmrażać, ale nie dawać ich zbyt dużo, tak, żeby na siebie nie nachodziły, wtedy nie puszczą zbyt wiele soku :)
Ciasto pyszne i delikatne ;) Mimo mrożonych owoców wyszło super!
Bardzo się cieszę! Smacznego :)
Zrobiłam ze śliwkami, wyszło pyszne :)
Bardzo się cieszę :)
Ciacho przepyszne. Niestety nie mam takiej formy i piekłam w keksowce i czas pieczenia był wydłużony ale efekt końcowy był przepyszny. Rodzinka zadowolona.
Cieszę się niesamowicie, zwłaszcza jeśli rodzince smakowało :)
Super ciacho, nie może się nie udać :) Zniknęło zaraz po upieczeniu!
Cieszę się bardzo :) To sprawdzony od lat przepis od Mamy, nie może się nie udać :)
Jakiej wielkości blachy należy użyć?
„składniki na blachę 20 x 25 cm” :)
Dziękuję :) Zauważyłam po napisaniu komentarza.
Ciasto jest wspaniałe! <3 połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć :D
Niesamowicie się cieszę, tym bardziej, że to nasz rodzinny przepis. Dziękuję! :)
Ciasto naprawdę przepyszne, zawsze wychodzi, jest puszyste i wspaniałe!
Dziękuję za przetestowanie przepisu i komentarz. Super, że wyszło i smakowało! :)
Spróbuję ze śliwkami jak tylko dopadnę jakieś :D
Jasne, to takie uniwersalne ciasto, które można zrobić z przeróżnymi owocami. Na pewno w sezonie ze śliwkami też będzie pyszne (można polać dodatkowo cynamonowym lukrem!).
Jak ja lubię takie proste i szybkie przepisy! Zmniejszyłam tylko ilość cukru i ciasto wyszło idealne. Zapisane do ulubionych, dzięki!
Ale się cieszę :) Jak najbardziej – ilość cukru zależy od preferencji, można sobie dobrać pod swój smak :) Dziękuję za przetestowanie przepisu!
Przepis bardzo słaby nie udało się ciasto tylko zmarnowane produkty
Bardzo mi przykro, że nie wyszło, musi być na to jakieś logiczne wyjaśnienie. Postępowałeś w 100% zgodnie z przepisem? Czasem zmiana niby nieznaczących szczegółów może wpłynąć mocno na finalny wypiek. Chciałabym pomóc jakoś rozwiązać ten problem. Co konkretnie się nie udało?
Bardzo puszyste delikatne i pyszne ciasto ?
Bardzo pyszne i delikatne ciasto ?
Cieszę się, że smakowało :)
Jak można zamienić mąkę na bezglutenową ?
Nie próbowałam niestety tego ciasta w wersji bezglutenowej, więc nie mogę nic obiecać :(