Najłatwiejsze, maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Zawsze się udaje, przygotowuje się bardzo szybko i prosto, jest mięciutkie, wilgotne i przepyszne!
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem
Pomysł na to jak wykorzystać sezon rabarbarowy w pełni! Dość długo testowałam przepisy na najprostsze ciasto z rabarbarem, które będzie idealne nawet dla absolutnie początkujących. Nie wymaga drożdży i wyczekiwania, aż ciasto urośnie. Nie zawiera jogurtu, maślanki ani innego niskotłuszczowego nabiału, więc nie grozi prostym zakalcem. Jest bogate, mocno maślane, ciężkie i wilgotne, przez co nie wysycha na kolejny dzień i nie traci świeżości. Do tego wykonanie naprawdę jest banalne i ekspresowe, w 15 min można wstawić ciasto do pieca, a potem już tylko czekać na efekty. Korzystajcie, póki sezon na rabarbar w pełni!
Dlaczego warto je upiec?
- Do przygotowania ciasta potrzeba tylko 6 prostych składników,
- ciasto nie wymaga drożdży, zaczynu i czekania na wyrośnięcie,
- bardzo ciężko je zepsuć czy upiec zakalca,
- wilgotne, miękkie i bogate ciasto idealnie komponuje się z dużą ilością sezonowego rabarbaru.
Składniki na najłatwiejsze ciasto z rabarbarem
Rabarbar
Rabarbar jest tutaj główną gwiazdą – i dobrze! W końcu sezon jest krótki i bardzo szybko ucieka. Przy zakupie rabarbaru warto wybierać jędrne, niezniszczone łodyżki. Do ciasta będziemy dodawać łodygi bez końcówek i liści – nie zostawiajcie listków niezabezpieczonych, mogą być toksyczne dla zwierząt domowych, zwłaszcza psów! Rabarbaru do ciasta nie trzeba obierać – oczywiście można to zrobić, ale przez usunięcie skórki tracimy wspaniały, rubinowy kolor, z którego słynie rabarbar i który dodaje niesamowicie dużo uroku naszym wypiekom.
Masło
Masło jest tutaj kluczowym składnikiem, nadaje smak i nie polecam go podmieniać na cokolwiek innego. Mówiąc masło mam na myśli produkt o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 80%. Niestety, ciasto maślane upieczone na margarynie lub oleju ogromnie traci na smaku i konsystencji.
Cukier
W przypadku cukru mamy dość sporą dowolność. Ja użyłam cukru białego, natomiast sprawdzi się też trzcinowy. Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami, ilość cukru można zmniejszyć o 50-100 g.
Jajka
Do przepisu użyłam jajek w rozmiarze L. Oznaczenie o rozmiarze jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu. Jeśli jednak używacie jajek wiejskich, bez wytłoczki, pieczątki i w różnych rozmiarach, wystarczy zważyć jajka i dopasować je do klasy wagowej:
S – poniżej 53 g
M – od 53 g do 63 g
L – od 63 g do 73 g
XL – powyżej 73 g
Mąka
Do przepisu na ciasto z rabarbarem sprawdzą się mąki uniwersalne, w typach: 450, 500, 550.
Jakie akcesoria przydadzą się do pieczenia?
Do przygotowania ciasta przyda się tylko kilka akcesoriów:
- ostry nóż do krojenia rabarbaru
- dwie duże miski – jedna na suche, a druga na mokre składniki
- elektryczny mikser ręczny lub planetarny
- szpatułka do zebrania ciasta
- blacha o wymiarach 23 x 28 cm i papier do pieczenia do wyłożenia blachy
Jak upiec najłatwiejsze ciasto z rabarbarem – wskazówki i porady
- Ciasto można podawać na ciepło lub zimno, jednak moim zdaniem najpyszniejsza wersja podania to lekko ciepłe ciasto z gałką lodów waniliowych, jak na zdjęciu :) Można też podać je z owocowym sorbetem.
- Można przygotować ciasto z połowy składników i pokroić je na płaskie batoniki.
Przechowywanie i mrożenie
Ciasto jest dość wilgotne, więc nie grozi mu wyschnięcie na kolejny dzień, jeśli będzie dobrze przechowywane. Polecam trzymać je w szczelnym zamknięciu lub szczelnie zawinięte aż do momentu podania, powinno pozostać dobre do 3 dni. Ciasto świetnie się mrozi, szczelnie zawinięte kawałki można umieścić bezpośrednio w zamrażalniku i wykorzystać do 3 miesięcy.
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem
Drukuj przepisSkładniki
► rabarbar [500 g / 4-5 średnich łodyg]
► masło [200 g / 1 kostka]
► cukier [200 g + 2 łyżki do obsypania rabarbaru / 1 szklanka + 2 łyżki]
► jajka [4 jajka]
► mąka [250 g + 2 łyżki do obsypania rabarbaru]
► proszek do pieczenia [2 płaskie łyżeczki]
Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki]
► cukier lub ekstrakt waniliowy lub inny ekstrakt smakowy (np. cytrynowy, migdałowy)
Na kruszonkę:
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► cukier [100 g / 1/2 szklanki]
► mąka [200 g]
Przygotowanie
- Masło i jajka do tego przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli trzymasz te składniki w lodówce, wyjmij je minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- 500 g rabarbaru umyć, osuszyć, odkroić końcówki po obu stronach i pokroić na mniejsze kawałki o wielkości 2-3 cm. Przełożyć do miski, obsypać 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, wymieszać i odstawić.
- 200 g miękkiego masła przełożyć do miski. Dodać 200 g cukru i utrzeć mikserem na puszystą masę, ok. 2-3 minuty. Na tym etapie do masła można dodać aromaty lub ekstrakty – waniliowy, migdałowy, cytrynowy, według uznania. Sprawdzi się także skórka otarta ze sparzonej cytryny.
- Do masy maślanej wbijać po 1 jajku, mieszając do połączenia. Jeśli masa w pewnym momencie będzie wyglądać za grudkowatą lub zwarzoną, spokojnie, nie ma to wpływu na efekt finalny.
- W osobnej misce wymieszać 250 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
- Dodać suche składniki do masy maślanej i wymieszać mikserem do utworzenia gładkiego ciasta.
- Na tym etapie można opcjonalnie przygotować kruszonkę: w misce wymieszać 100 g masła, 100 g cukru i 200 g mąki. Można wymieszać widelcem lub dłonią, do utworzenia kruszącego się ciasta.
- Blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby po dwóch przeciwległych bokach wystawał zapas papieru. Dzięki temu, ciasto będzie można z łatwością wyjąć z blachy.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy. To ciasto jest dość gęste i klejące, więc można pomóc sobie w rozprowadzeniu go w blaszce za pomocą łyżki maczanej w szklance z wodą.
- Na ciasto wyłożyć przygotowany rabarbar i całość posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 min.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 kawałek bez kruszonki
311 kcal, 36 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 5 g białka
Na 1 kawałek z kruszonką
450 kcal, 56 g węglowodanów, 23 g tłuszczu, 7 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
31 komentarzy
Nie znalazłam informacji dotyczącej wielkości blachy. Mogłabym prosić o wymiary?
Czy mozna użyć mrozonego rabarbaru?
Ciasto przepyszne. Udało się za pierwszym razem. A czy można je zrobić z podwójnej porcji na dużą blachę? Bo ta mała na długo nie starczyła😁
Można, oczywiście :) Tylko trzeba wtedy dostosować czas pieczenia.
Ciasto wyszło przepyszne. Dziękuję za super przepis
Ja dziś upiekłam 1 raz w tortownicy nie dalal dużo rabarbaru tyle co w przepisie nie zwalalam ciasta surowego rabarbarem wyrolo pięknie nie ma zakalca jest puszyste i wilgotne do rabarbaru dolozylam jeszcze trochę płatków migdałów i posypalam cynamonem jest super dzięki za przepis
Brzmi wspaniale. Smacznego :)
Dałam 5 jajek. Rabarbar z kruszonką wpadł na spód ciasta. Jest jadalne ale wygląda jak katastrofa.
Może przez to dodatkowe jajko ciasto było zbyt rzadkie i nie utrzymało dodatków?
To ciasto jest obłędne! Znika w mgnieniu oka! Testowałam kilka innych przepisów na ciasto z rabarbarem ale ten przepis jest zdecydowanie najlepszy i bardzo prosty. Ja w swojej wersji pieke je bez kruszonki, ale i tak jest przepyszne! Zapisuje je w moich ulubionych :)
Czy zamiast proszku do pieczenia można użyć sody spożywczej???? Jakie ilości sody jeśli…?
Czy dałoby sie opcjonalnie zrobić ciasto w tortownicy?
Jak najbardziej, tylko trzeba przeliczyć rozmiar na odpowiedni :)
Witam, 250 g mąki to szklanka???
Szklanka mąki (pojemność 250 ml) to zwykle 130 do 160 g, zależy jak nałożymy, czy została wsypana luźno, czy ubijana łyżką etc. 250 g to będą ok. 2 płaskie szklanki.
Ciasto jest przepyszne, robię je drugi raz. Za pierwszym razem zrobiłam rabarbar plus owoce leśne, teraz sam rabarbar. Jest szybkie i proste :) Co prawda za drugim razem wyszedł mi zakalec na środku ciasta, ale to chyba z mojej winy bo dałam trochę więcej rabarbaru i piekłam 45 min a nie 50 tak jak wcześniej.
Polecam i tak :) Ja na pewno będę jeszcze testować z truskawkami.
Czy rabarbar mogę zastąpić truskawkami?
Jak najbardziej :)
Ciasto pyszne, idealnie komponuje się z rabarbarem, bo samo w sobie jest słodkie, a rabarbar dodaje kwasowości. Rzeczywiście zachowuje świeżość przez kilka dni ?
A mi wyszedł straszny zakalec. Środek się wogóle nie upiekł, był praktycznie surowy. :(
Zmieniałaś może proporcje blaszki?
Ciasto jest pyszne! Idealnie współgra właśnie z rabarbarem, ponieważ samo w sobie jest bardzo słodkie (jak dla mnie), a rabarbar przez swoją kwasowość, dobrze neutralizuje :) Ciasto rzeczywiście nawet na 3 dzień jest fajnie wilgotne.
Świetne!!!
To ciasto jest pycha :) Fajnie komponuje się właśnie z rabarbarem, ponieważ samo ciasto jest dość słodkie, a rabarbar je przełamuje swoją kwasowością. Tak jak napisałaś, ciasto nawet po 3 dniach jest wilgotne i smaczne :) Przepis już wylądował w moich ulubionych. Jak zabraknie rabarbaru, spróbuję podmienić na inny owoc. Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
witam, a czy można użyć mrożonych malin?
Właśnie zrobiłam i konsumuję. Rewelacja!
Dziękuję i smacznego ?
Czy ciqsto nadaje się do innych owoców ? Np. Jabłek ?
Tak, można podmienić na inne owoce :)
Wygląda bardzo smacznie :) nie jadłam jeszcze takiego ciasta ;)
Dzięki :) Mam nadzieję, że spróbujesz!