To przepis z serii jednogarnkowych, prostych i przepysznych. Zdrowsza wersja tradycyjnej potrawki, bo nie zawiera mąki ani śmietany, a jeśli użyjecie mleka roślinnego całość będzie także bez laktozy! Idealna dla zabieganych mam i głodnych dzieciaków, kremowa, delikatna w smaku i sycąca. Ryż, który gotuje się bezpośrednio w daniu, nie tylko ułatwia cały proces, ale także podczas pichcenia wydziela skrobię, która pięknie zagęszcza całość bez użycia grama mąki. To super alternatywa na obiad w tygodniu, oczywiście według uznania można dodać więcej kurczaka i warzyw, lub podmienić je na inne świeże czy mrożone np. brokuły, zielona fasolka, kalafior itp. Mleczna słodycz fajnie kontrastuje z kwaśną cytryną, ale ten przepis zdecydowanie pozwala na szaleństwa kulinarne, a sos chętnie przyjmie paprykę, curry, ulubione zioła, czosnek czy inne przyprawy.
Zdrowa potrawka z kurczakiem i ryżem
Drukuj przepisSkładniki
► mleko (u mnie kokosowo-ryżowe) [500 ml / 2 szklanki]
► olej kokosowy lub masło [20 g / 2 łyżki]
► pierś z kurczaka [ok. 200 g / 1 sztuka]
► mrożony groszek z marchewką [ok. 225 g / 1/2 paczki]
► ryż biały długoziarnisty [190 g / 1 szklanka suchego ryżu]
Dodatkowo
► sól i pieprz do smaku
► sok z cytryny [sok z połówki cytryny lub więcej do smaku]
Przygotowanie
- Oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć w głębokiej patelni przez 3-5 minut na oleju lub maśle, aby mięso straciło surowość.
- Usmażonego kurczaka zalać 2 szklankami mleka i szklanką wody i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać mrożone warzywa i suchy ryż. Zmniejszyć ogień do średniego, przykryć patelnię pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 25-30 minut do momentu, kiedy ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany), a sos gęsty. Co jakiś czas doglądać i mieszać, zwłaszcza jeśli Wasza patelnia ma tendencję do przypalania.
- Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i sól (wszystko dobrać pod swój smak). Można też doprawić czosnkiem lub ulubionymi ziołami, my jednak lubimy taką leciutką ,,przedszkolną” wersję :D
- Podawać na ciepło, następnego dnia odgrzać dodając odrobinę wody.
8 komentarzy
Czymoznaryzzastapickozimibobkami?
Kremowe, delikatne, lepsze niż standardowa potrawka, idealne dla dzieci (siostrzeńcom smakowało, znikło w oka mgnieniu pomimo moich obaw ponieważ dzieci potrafią być wybredne) jak i dorosłych:)
Czy takie gotowe danie mogę zamrozić? :)
Nie próbowałam, ale myślę, ze można ;)
Kolejny udany przepis. Na pewno zagości u nas na stałe!
Pozdrawiam serdecznie!
Chyba zacznę rozdawać nagrody za ilość przetestowanych przepisów :) Dziękuję <3
Jestem za :D A tak serio, to już parę, no może paręnaście, przepisów przetestowałam i wszystko mi i mojemu mężowi smakowało, więc co rusz sięgam po kolejne, tym bardziej że doszłam do momentu, w którym wszystkie sprawdzone przepisy mi zbrzydły, a dodatkowo mam w domu 10-miesięcznego szkraba, któremu poświęcam większość czasu, więc szukam dań, które będą jednocześnie zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu, a Pani propozycje spełniają te kryteria. Bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło :)
Naprawdę dla mnie to największa motywacja i nagroda! Dziękuję, że jesteś, testujesz i komentujesz, to wspaniała sprawa mieć tak cudownych czytelników!