Tylko dwa składniki, które na pewno macie w domu plus szklanka wody: i najprostsze gofry na świecie gotowe! Dzięki płatkom owsianym zamiast mąki są bardzo sycące, chrupiące, zdrowsze niż klasyczne pszenne i bajecznie łatwe do przygotowania. Zrobienie ciasta zajmuje niecałe 5 minut i jedyne, a do przygotowania potrzeba jedynie blendera. Idealnie sprawdzają się ze wszystkimi dodatkami, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. To świetne, pyszne i pełne błonnika śniadanie, które zasmakuje wszystkim domownikom. Smakują genialnie ze zdrową polewą czekoladową, dżemem chia czy kremem czekoladowym z batatów. Gofry z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo do kanapek i doskonale się mrożą. Dodatkowo to wymarzony przepis dla alergików i osób cierpiących na nietolerancje. Są wegańskie, nie zawierają nabiału, glutenu ani jajek!
Najprostsze gofry świata
Drukuj przepisSkładniki
► płatki owiane [110 g / 1 szklanka]
► olej rzepakowy lub kokosowy [10 g / 1 łyżka]
Dodatkowo
► woda lub dowolne mleko [250 ml / 1 szklanka]
Przygotowanie
- Płatki z olejem i wodą lub mlekiem zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego. Na tym etapie można dodać wybrane dodatki. W wersji słodkiej może to być cukier, ksylitol lub inne słodzidło, kakao czy cynamon. W wersji wytrawnej, ulubione zioła i przyprawy, parmezan, mak czy sezam.
- Masę zmiksowaną na gładko odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę.
- Piec gofry przez ok. 5-7 minut (w zależności od mocy gofrownicy) lub do chrupkości. Gofrownicę rozgrzewam na maxa i delikatnie smaruję blaszki olejem za pomocą pędzelka. Gotowe masa będzie gęsta i kleista, wylewam porcję na gorącą gofrownicę i delikatnie rozprowadzam po brzegi za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki. Gofry owsiane niestety wychodzą bledsze w porównaniu do klasycznych gofrów pszennych. Ciepłe gofry są chrupkie, jednak z czasem lekko miękną. Na następny dzień polecam odgrzewać je przez kilka minut w tosterze, a potem podawać na ciepło z dodatkami.
29 komentarzy
Dziękuję Za ten genialny przepis! :)
Znam ten przepis w wersji z jednym bananem na 2,5 szklanki płatków i mleka/wody (też pomieszanych). Zawsze wychodzą, można też regulować grubość zmielenia płatków. Płatki stosuję górskie. Cudowne, chrupiące, sycące. Od siebie dodaję proszek do pieczenia ok. 1 łyżeczki.
Dokładnie tak jak napisała Kasia! Ten blog to skarbnica pomysłów dla osób na diecie eliminacyjnej :)
Nie myślałam o nim nigdy w ten sposób, ale bardzo mnie cieszy, że mogę pomóc. Będę miała na uwadze w przyszłości, żeby było więcej takich przepisów :)
Rewelacyjne! Mocno chrupkie, fajne w smaku, w sam raz na dość szybkie śniadanie przy diecie eliminacyjnej :)
Cieszę się, że mogłam pomóc! Na pewno nie są to takie ,,nadmorskie” rarytasy, ale z takim prostym składem gofry na śniadanie to dla mnie duży plus :D
Jeśli wychodzi mleko z płatkami to proponuje wymienić blender lub pierw zmiksować suche płatki na mąkę, następnie dodać mleko i olej.
Dzięki za sugestię, zgadzam się w 100% :)
Są bardzo delikatne, pewnie zdrowe, ale tego tradycyjnego smaku jednak nie zastąpią:) I co ciekawe tradycyjne gofry są jak dla mnie mocno sycące, tych można zjeść znacznie więcej.Ale ogólnie są ok.
Czy ktoś robił te gofry na płatkach górskich/gniecionych?
Mam wrażenie, że masa nie gęstnieje z powodu tego, że płatki nie są błyskawiczne…
Robię tylko na górskich :)
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem :-)
Cieszę się bardzo! :D
Jak dla mnie rewelacja! Nie często robię gofry, ale staram się to robić najprościej i najsmaczniej, jak się da. Zwykle robiłam ciasto naleśnikowe, ale muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo choć nie mam nietolerancji (albo o niej nie wiem), to przecież ile można w siebie ładować tej białej mąki… Pozdrawiam serdecznie! ;)
Pewnie, im więcej różnorodności w diecie tym lepiej :D U nas też gofrów nie ma codziennie, ale te można jeść totalnie bez wyrzutów sumienia :) Pozdrowionka!
Piękne podanie i ten minimalizm składników. Muszę wypróbwać :)
Bardzo dziękuję! Wychodzę z założenia, że najprostsze rozwiązania są najlepsze :) Mam nadzieję, że Ci zasmakują :)
masa wogóle nie jest gęsta, jest jak mleko. co robię źle ?
Nie gęstnieje nawet po odstawieniu na 10 minut?
Niestety nie. ma konsystencję mleka z zmielonymi płatkami
Może płatki zbyt słabo zmielone. Powinna być ładka konsystencja, jak ciasto naleśnikowe
Takie szybkie i takie proste, aż nie do pomyślenia. Genialna propozycja!
Dziękuję :) Mam nadzieję, że zasmakują :)
Gofry wyglądają bardzo apetycznie :) Serdecznie pozdrawiamy – Da Pietro
Robię jutro na śniadanie ???
Mam nadzieję, że zasmakują :)
O Bożeno muszę spróbować jutro na śniadanie! :D
Super, czekam na wrażenia :D
Pyszne! Dziękuje za przepis <3