Wołowina z brokułami w gęstym słodko-słonym sosie to idealny, szybki i pyszny obiad w środku tygodnia. Świetnie komponuje się z ryżem czy kaszą, a najlepiej smakuje na następny dzień. Choć wołowina nie pojawia się na naszym stole często, ta wersja jest zdecydowanie warta wypróbowania! Całość przełamana jest odrobiną ognistego pieprzu, co nadaje potrawie charakteru. To fajny, prosty sposób na wykorzystanie sezonowych brokułów :)
Szybka wołowina z brokułami (7 składników)
Drukuj przepisSkładniki
► chudy kawałek wołowiny [ok. 400-500 g]
► brokuły [500 g]
► sos sojowy [3 łyżki]
► miód/cukier [3 łyżki]
► ocet ryżowy [1 łyżka]
► skrobia ziemniaczana [3 łyżeczki]
► olej [1 łyżka]
Dodatkowo
► pieprz ognisty w dużym opakowaniu [1 płaska łyżeczka]
► sól [mała szczypta/ 1/3 łyżeczki]
Przygotowanie
- Wołowinę pokroić na cienkie paseczki, oprószyć solą i pieprzem i przesmażyć na gorącej patelni do ścięcia mięsa.
- Na patelnię dodać 3 szklanki wody, sos sojowy, miód lub cukier, ocet oraz brokuły podzielone na różyczki. Dusić na średnim ogniu do momentu, aż mięso i brokuły zmiękną (ok. 20-30 minut).
- Skrobię rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać roztwór do sosu i podgrzewać ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Podawać z ryżem lub kaszą.
Smacznego!
Post powstał we współpracy z marką Kamis