Aromatyczny gyros z kurczaka, soczysty i kruchy. Domowa mieszanka przypraw sprawia, że smak mięsa jest absolutnie wyjątkowy.
Aromatyczny gyros z kurczaka
Gyros z kurczaka to niesamowicie uniwersalne mięso, które może stanowić danie główne, być dodatkiem do wrapów czy sałatek. Wykorzystujemy tu mieszankę domowych przypraw i jestem pewna, że jeśli zrobicie ten gyros chociaż raz, gotowe mieszanki pójdą w odstawkę. Połączenie aromatów przypraw, oliwy i cytryny daje nie tylko ogrom smaku, ale też delikatne i kruche mięso. To bardzo prosty przepis, który może być bazą do wielu wspaniałych dań.
Składniki
- W wielu tradycyjnych przepisach używa się udek z kurczaka, bo to bardziej tłuste – i co za tym idzie – bardziej soczyste mięso. Moim zdaniem pierś sprawdzi się tu równie dobrze, bo jednym z zadań marynaty jest zmiękczenie mięsa, przez co nawet pierś wychodzi soczysta i delikatna. Do tego przepisu można także użyć piersi lub udek z indyka (warto wtedy marynować je dłużej, np. przez noc).
- Jednym z najważniejszych składników marynaty jest sok z cytryny – to właśnie on sprawia, że mięso kruszeje. Nie warto go pomijać. Natomiast skórka z cytryny pełni funkcję aromatyczną, można pominąć dodanie skórki.
Jak przygotować idealny gyros?
- Bez problemu można zamarynować mięso wieczorem i smażyć je dopiero kolejnego dnia.
- Aby mięso było odpowiednio zarumienione, warto smażyć je partiami tak, aby kawałki nie były ułożone na patelni zbyt ciasto i nie stykały się ze sobą. Jeśli dodamy na patelnię zbyt dużo mięsa jednocześnie, zamiast usmażyć się na złocisty kolor, zacznie parować. Przez to odda sporo wody, będzie mniej soczyste i w efekcie mniej smaczne. Duża ilość mięsa smażona jednocześnie mocno obniży temperaturę na patelni, smażenie będzie przebiegało wolniej, przez co kurczak będzie bardziej suchy i gumowy w konsystencji.
- Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, bez przykrycia.
Przechowywanie i mrożenie
Obsmażone i wystudzone mięso można śmiało zamrozić. Na początku należy ułożyć kawałki mięsa na blaszce lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, obok siebie, aby się nie stykały. Tak przygotowanego kurczaka mrozić przez minimum 1 godzinę. Każdy kawałek mięsa będzie wtedy zamrożony osobno, przez co unikniemy sklejania i oszronienia. Po wstępnym zamrożeniu wystarczy przełożyć kawałki mięsa do woreczka strunowego, pozbyć się nadmiaru powietrza i szczelnie zamknąć. Tak przygotowany gyros można mrozić przez ok. 3 miesiące.
Przepis inspirowany: akispetretzikis.com
Aromatyczny gyros z kurczaka
Drukuj przepisSkładniki
► mięso z kurczaka / z piersi lub udek [ok. 500 g]
► oliwa [50 ml / 5 łyżek]
► cytryna [skórka z 1 sztuki i sok z połówki]
► czosnek [2 ząbki]
Przyprawy:
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz [1/3 łyżeczki]
► tymianek [1 łyżeczka]
► kolendra mielona [1 łyżeczka]
► papryka słodka wędzona [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Do moździerza dodać posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, otrzeć skórkę z 1 średniej cytryny, dodać szczyptę soli i utrzeć na gładko.
- Tak przygotowaną pastę wymieszać z 5 łyżkami oliwy, sokiem z połówki cytryny, oraz przyprawami: łyżeczką soli, sporą szczyptą pieprzu, 1 łyżeczką suszonego tymianku, 1 łyżeczką mielonej kolendry i 1 łyżeczką słodkiej papryki.
- Ok. 500 g mięsa z kurczaka osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, po czym pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z marynatą.
- Mięso powinno się marynować przynajmniej 60 min, ale może leżeć w marynacie nawet do 24 godzin. Świetnie sprawdzi się marynowanie przez noc.
- Zamarynowane mięso smażyć na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatkowego tłuszczu (oliwa w marynacie w zupełności wystarczy). Aby mięso było odpowiednio zarumienione, warto smażyć je partiami tak, aby kawałki nie były ułożone na patelni zbyt ciasto i nie stykały się ze sobą.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 4 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 porcję (1/4 przepisu)
224 kcal, 0 g węglowodanów, 13 g tłuszczu, 27 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
1 komentarz
Swietny patent z tym sokiem z cytryny, miesko soczyste :)