Przykro mi, muszę to napisać: to jeden z najlepszych sosów, jakie kiedykolwiek zrobiłam! Swego czasu byłam maniaczką sosu słodkiego chili, wydaje mi się, że przetestowałam wszystkie sklepowe alternatywy i zupełnie poważnie, nie dorastają mu do pięt! Jest, słodki, słony, ostry i kwaskowaty, tak dobry, że mogłabym go wcinać łyżką. Myślę, że stanie się królem imprez w moim domu :)
Sos słodki chili
Drukuj przepisSkładniki
► cukier [200 g / 1 szklanka]
► ocet ryżowy [1/2 szklanki]
► płatki chili [2 łyżki]
► sos sojowy [2 łyżki]
► czosnek świeży [2 ząbki]
► skrobia ziemniaczana [2 łyżeczki]
Dodatkowo
► woda [2 szklanki]
► sól [1 łyżka]
Przygotowanie
Przygotowanie
- Do garnka wrzucić cukier, dodać płatki chili, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalać wodą, octem i sosem sojowym.
- Całość gotować na średnim ogniu do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
- W osobnym naczyniu rozpuścić skrobię ziemniaczaną w 2 łyżeczkach wody i do takiej mieszanki dodać łyżkę gorącego sosu z garnka. Wymieszać.
- Wlewać cienką stróżką cały czas mieszając.
- Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Jeśli zapatrzymy się i sos wyjdzie zbyt gęsty, można spokojnie rozcieńczyć go odrobiną wody.
- Zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce (może stać przez 7-10 dni)
13 komentarzy
Zapach unoszący się w kuchni podczas gotowania tego sosu – obłędny, a o smaku nie musze nawet nic pisać, sztos! Nigdy więcej sklepowych wynalazków
Czy można cukier zastąpić erytrytolem?
Można
DZIEŃ dobry ile on wytrzymuje w lodówce ?
Dobrze przechowywany (np. w szklanym słoiku) wytrzyma spokojnie 5-7 dni.
Czy uda się zrobić bez skorbi ziemniaczanej?Albo czymś zastąpić?
Jakąkolwiek inną skrobią, może być np. kukurydziana. Bez tego składnika sos nie będzie miał dobrej konsystencji, będzie wodnisty.
a czy mozna tego zrobic wiecej i zapasteryzowac? czy to cos zepsuje?
Nie próbowałam pasteryzować, ale jeśli będzie szczelnie zawekowane to nie widzę przeszkód. :)
Testowałam i z jednym i z drugim, ale z reguły mam w domu ciemny bo zdecydowanie bardziej mi smakuje :) Także tutaj wg. uznania, moim zdaniem wychodzi lepiej z ciemnym.
Pytanie: jaki sos sojowy ciemny czy jasny dodajemy?
Naprawdę zachęcam, choćby raz spróbować :)
nie robiłam, nie sądziłam,że to takie proste:)