Przepiękny makowiec gwiazda na półkruchym, maślanym cieście. Pyszny, długo świeży, idealny na święta Bożego Narodzenia.
Półkruchy makowiec gwiazda (6 składników)
Dziś mam dla Was przepis na wspaniały makowiec – jest nie tylko piękny, ale też przepyszny! Półkruche, maślane ciasto sprawia, że jest kruchy, delikatny, ale też mięciutki i bogaty wewnątrz. Mimo, że nie jestem fanką klasycznego makowca, ten wcinam bez opamiętania :) Jego przewagą nad klasycznym, drożdżowym ciastem jest to, że nie przesycha i nie twardnieje tak szybko, więc spokojnie uchowa się w dobrej kondycji do końca świąt (choć z pewnością nie przetrwa tak długo, gwarantuję). Jeśli raz spróbujecie je zrobić i opanujecie technikę wywijania – bez problemu będziecie piec to banalnie proste ciasto co roku!
Wskazówki
- Warto polukrować makowiec zaraz po wystudzeniu – dzięki temu dłużej zachowa świeżość.
- Do lukrowania można użyć tradycyjnego lukru na wodzie lub lukru śmietankowego (cukier puder wymieszany ze śmietanką 30% w proporcji 1:1)
- Masę makową można też zastąpić roztopioną czekoladą z pokruszonymi orzechami, jeśli marzy nam się ciasto o innym smaku.
- To ciasto nada się także do przygotowania klasycznej makowej rolady.
- Ciasto zawiera dużo masła, więc aby nie sprawiało kłopotów przy zwijaniu, warto dobrze je schłodzić.
Półkruchy makowiec gwiazda
Drukuj przepisSkładniki
► świeże drożdże [25 g / 1/4 kostki]
► cukier puder [80 g / 8 łyżek]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► mąka pszenna [260 g / 2 szklanki]
► jajko [1 sztuka]
► masa makowa (gotowa lub domowa) [400 g]
Dodatkowo:
► sól [1/3 łyżeczki]
Przygotowanie
- Masło do tego przepisu powinno być zimne, prosto z lodówki, natomiast jajka w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesiać cukier puder, wkruszyć drożdże i rozcierać łyżką, aż staną się płynne.
- Do osobnej miski przesiać mąkę i sól, dodać zimne, pokrojone w kostkę masło i posiekać wszystko nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach.
- Do mąki posiekanej z masłem dodać płynne drożdże z cukrem i wbić jedno jajko. Wymieszać i szybko zagnieść gładką kulę z ciasta (w razie potrzeby, delikatnie podsypać mąką). Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na osobnym arkuszu papieru do pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Na pierwszym kawałku ciasta odcisnąć delikatnie obrys talerza, następnie nałożyć połowę masy makowej, zostawiając ok. 1-2 cm marginesu.
- Przyłożyć kolejnym arkuszem ciasta i zdjąć papier do pieczenia jak naklejkę. Nałożyć drugą połowę masy makowej w ten sam sposób.
- Przyłożyć trzecim płatem ciasta. Na środku odcisnąć talerz i obciąć boki, aby powstało równe koło.
- Na środku można odcisnąć mały kieliszek, aby łatwiej było kroić (jak widać na zdjęciach, nie udało mi się trafić w sam środek :D)
- Brzegi naciąć tak, aby uzyskać 16 pasków.
- Chwytać po 2 i wywijać do zewnątrz (w prawej dłoni w prawą stronę, w lewej dłoni w lewą). Dwukrotne wywinięcie da efekt gwiazdy ze zdjęcia. Należy to robić bardzo delikatnie, aby nie porwać ciasta.
- Gotową gwiazdę przełożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i piec w 180 stopniach przez 20-23 min (pod koniec należy obserwować, aby nie spiekło się za bardzo).
- Wystudzone ciasto można dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
- Jest pyszne i wilgotne nawet 2-3 dni po upieczeniu, choć podejrzewam, że zostanie zjedzone już pierwszego dnia :)
Przechowywanie i mrożenie
Makowiec przechowywać pod przykryciem do 3 dni. Można też zawinąć ciasno w folię lub przełożyć do woreczka strunowego i zamrozić. Zjeść do 3 miesięcy.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 16 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 kawałek
181 kcal, 22 g węglowodanów, 8 g tłuszczu, 4 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
31 komentarzy
Robię od 3 lat, został w naszym domu świątecznym klasykiem :)
U mnie dziś z białym makiem, zobaczymy co to będzie ;)
Fantastyczny pomysł! Muszę kiedyś spróbować zrobić z takim nadzieniem 😍
Czy w przepisie można pominąć jajko? Czy też je czymś zastąpić?
Wszyscy byli zachwyceni smakiem i wyglądem w zeszłe święta, mąż się przypomniał na te święta, mówi że koniecznie muszę znowu zrobić: D
Przepis jest genialny i bardzo prostu. W zeszłe święta zrobiłam kilka dni przed świętami i w wigilie musiałam pied drugą gwiazdę bo pierwsza zniknęła w minutę :) Już na stałe zagościło w menu na święta :)
Moja mama karze mi robić tego makowca na każdą możliwą okazję, nie przeszkadza jej nawet gwiazda na wielkanoc :)
Co do zawijania – jeśli nie nałoży się za grubo masy a ciasto nie będzie zbyt cienko rozwałkowane i delikatnie będziemy zwijać to nie ma szansy żeby się coś nieudało :) Najgorzej przy pierwszym wywijasie, później już z górki :) w razie czego, rozerwanie można naprawić juz po zawinięciu. ciasto jest na maśle, więc łatwo się z nim pracuje. Ostatecznie można zalać lukrem :D
Czy przepis na ciasto sprawdzi się jako baza do tradycyjnego, zawijanego makowca? ;)
Jasne, jak najbardziej :)
Jak zrobić mase makowa do tego ciasta? nie chce kupować z puszki.
Super makowiec. Przepyszny! I ten efekt jest Wow! Gratuluję przepisu i dziękuję za niego ?
Osobiście nie dałam rady wywijac jednocześnie, ale pojedynczo i z pomocą noża wszystko się udało. Szkoda że nie można wrzucić zdjęcia ? Zostawiłam też delikatnie za duży margines, ale ciasto nie wysuszylo się.
Polecam!
Bardzo się cieszę :) Jak ze wszystkim, można dojść do wprawy, za pierwszym razem takie wywijanie może się wydać problematyczne, ale potem naprawdę jest coraz łatwiej :)
Czy to ciasto będzie rosnąć??? Do lodówki na godzinę? W zeszłym roku miałam przepis ale pod koc… do wyrośnięcia…
Nie będzie, ale trzeba je schłodzić ze względu na dużą ilość masła :)
Niestety nie byłam w stanie zwinąć żeby wyszła gwiazda :( nie wiem gdzie popełniłam błąd, może łącznie wszystko było za grube, w momencie łapania dwóch części cała masa makowa wypłynęła by , a ciasto porwaloby się. Jakaś rada co mogło pójść nie tak ?
Ja wywijałam pojedynczo, bo jednocześnie nie było szans. Pomagałam sobie nożem. Efekt osiągnięty.
Super :) Ważne, żeby sobie poradzić :D
Można schłodzić ciasto przez ok 10 minut przed wywijaniem. Trzeba to robić szybko, żeby masa nie miała czasu na wypłynięcie. Myślę, że to bardziej stresujące niż trudne, jak raz wyjdzie to potem już się zawija bez problemu :)
A mozna zrobic na kupionych spodach kruchego ciasta?
Nie próbowałam
Podłączam sie pod pytanie – piekarnik góra-dół? Termoobieg?
Mogę prosić o przepis na lukier?
10 ml wody na każde 50 g cukru pudru :)
Dziękuję ☺
Piekarnik góra-dół bez termoobiegu? Zazwyczaj piszesz takie rzeczy w swoich przepisach, za co je (między innymi) uwielbiam!
czy mozna drozdze suche? ja nie mam pojecia gdzie kupic takie drozdze nie mieszkam w Polsce :(
Można, ale przed dodaniem do ciasta połączyłabym je z cukrem i łyżeczką ciepłej wody, żeby zrobił się rozczyn
Boskie!!! Choć mam już zamknietą listę ciast chyba jeszcze zrobię ten makowiec. Ale boję się tej części roztarcia drożdży z cukrem pudrem w płynny stan. Długo trzeba tak ucierać?
Drożdże pod wpływem cukru same się rozpuszczą ;)
Chwileczkę, drożdże w połączeniu z cukrem same zaczynają się rozpuszczać :)
Dzięki Dziewczyny. A jeszcze dopytam jaka mniej więcej średnica talerza?
ok. 28 cm :)