Miękkie, rumiane i ekspresowe mini pączki z jogurtowego ciasta. Banalnie proste do przygotowania!
Ekspresowe mini pączki jogurtowe
Przy okazji Tłustego Czwartku, poza znanymi dobrze klasykami, zawsze staram się przygotować wariację ciasteczek, które będą odpowiadać na różne potrzeby czytelników 😉 Przez lata pojawiły się na blogu pieczone, wegańskie pączki w trochę lżejszej wersji, pieczone bezglutenowe ciasteczka a’la faworki, chruściki na piwie bez nabiału czy zeszłoroczne pieczone pączki. Z rozmów z Wami wiem jak wiele jest obostrzeń jedzeniowych i przeróżnych preferencji – zwłaszcza u dzieci. Tym razem mam najprostszy na świecie przepis na mini pączki, do przygotowania w kilka minut. Przepis nie zawiera jajek, łatwo można go też przekształcić w wersję wegańską, wybierając roślinny odpowiednik jogurtu – testowałam je z jogurtem owsianym i wyszły bardzo dobre!
Składniki
- Najważniejszym składnikiem tego przepisu jest jogurt. Testowałam go z różnymi rodzajami i markami, najlepiej sprawdzają mi się jogurty rzadsze, ,,chlupoczące” w opakowaniu. Pączki na jogurcie greckim wychodzą cięższe i bardziej gęste, są też mniej foremne, ale mają grubszą, bardziej chrupiącą skórkę. Jogurt można także podmienić na wegańską alternatywę np. jogurt sojowy czy owsiany. Moje testy pączków na jogurcie owsianym zakończyły się sukcesem, więc taki też polecam 😄
Co może pójść nie tak?
Pączki smażone za szybko w zbyt gorącym tłuszczu
Ciasto na bazie jogurtu jest dość wilgotne, więc usmażone zbyt szybko, nawet w mini wersji może być surowe w środku. Do smażenia niezmiennie polecam używanie termometru kuchennego i oscylowanie z temperaturą w granicach 170-175 stopni. Pączki smażymy powoli na złoty kolor, średnio 3-4 minuty, często obracając.
Zimny jogurt naturalny
Do tego przepisu konieczne jest użycie jogurtu w temperaturze pokojowej. Polecam wyjąć go z lodówki minimum godzinę przed smażeniem. Jeśli jogurt będzie za zimny, pączki mogą się smażyć dłużej i nadal istnieje ryzyko, że będą surowe w środku. Po smażeniu najlepiej znacznie wystudzić przed zjedzeniem.
Dodatki i urozmaicenia
Oczywiście to najbardziej bazowa wersja pączków. Do ciasta można dodać cukru lub cukru z wanilią, należy wtedy uważać przy smażeniu, bo pączki szybciej złapią kolor. Surowe ciasto można też wzbogacić o skórkę z cytryny lub pomarańczy lub cynamon. Po usmażeniu można zanurzyć je w lukrze lub polewie czekoladowej, a klasycznie posypane cukrem polecam podawać z dżemem.
Ekspresowe mini pączki jogurtowe
Drukuj przepisSkładniki
► jogurt naturalny [200 g]
► mąka pszenna typ 500-550 [130-150 g]
► proszek do pieczenia [4 g / 1 łyżeczka]
Dodatkowo:
► olej do smażenia [500-700 ml w zależności od głębokości garnka, w którym smażymy]
► coś do dekoracji – cukier puder do posypania, lukier lub polewa czekoladowa
Przygotowanie
- 200 g jogurtu w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ilość mąki zależy od preferowanego sposobu formowania pączków. Jeśli chcemy nakładać je na gorący olej łyżeczką, prosto z miski, należy dodać 130 g. Jeśli chcemy formować je lekko natłuszczonymi dłońmi, masa musi być trochę gęstsza, więc należy dodać 150 g.
- W garnku rozgrzać olej do 170-175 stopni. Bardzo polecam używanie do tego celu kuchennego termometru.
Formowanie łyżeczkami (130 g mąki)
Dobrze wymieszane ciasto nabrać na małą łyżeczkę, i pomagając sobie drugą łyżeczką o podobnym rozmiarze uformować zgrabną kuleczkę. Oczywiście formowanie w ten sposób to kwestia wprawy, pierwsze kilka prób może się skończyć nieforemnymi pączkami. Kluczem do okrągłych pączuszków jest nabieranie małej ilości ciasta – wtedy podczas wyrastania w oleju zamieniają się w okrągłe mini pączki. Smażyć na złoty kolor. Osączyć z oleju na ręczniku papierowym.
Formowanie natłuszczonymi dłońmi (150 g mąki)
Na dłoniach rozprowadzić małą ilość oleju, odrywać kawałki ciasta i kulać małe pączki, wrzucać bezpośrednio na olej. Smażyć na złoty kolor. Osączyć z oleju na ręczniku papierowym.
Przechowywanie i mrożenie
Pączuszki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, choć najlepsze są w dniu smażenia. Nigdy nie doczekały się mrożenia, więc nie mam niestety doświadczenia z taką metodą.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
5 komentarzy
Super przepis! Fajnie, że piszesz tak szczegółowo i dajesz cenne wskazówki to bardzo pomaga :)
To najlepsze mini paczki jakie robiłam! Właśnie smażę ostatnia porcje, zajmuje to dosłownie chwilkę, a wychodzą przepyszne! Trochę jak oponki serowe w smaku. Najszczerzej polecam!
a jajka
Co jeśli pączki palą się na zewnątrz A w środku są nadal surowe?
Jogurt był w temperaturze pokojowej
W jakiej temperaturze były smażone? Może warto trochę zmniejszyć temperaturę oleju i podpiec dłużej lub formować mniejsze pączuszki.