Najlepsze w blogowaniu kulinarnym jest obchodzenie absolutnie każdego, najmniejszego święta nowym przepisem :D Jeśli szukacie czegoś bardzo prostego i szybkiego na Tłusty Czwartek – oto najłatwiejszy przepis pączkowo-faworkowy, jaki kiedykolwiek widziałam. Składniki pewnie macie już w domu, a całość zajmuje mniej czasu niż stanie w kolejce po pączki. Nie dość, że piękne, to jeszcze pyszne, cieplutkie, chrupiące, można je jeść odrywając kawałki co sprawia niesamowitą frajdę. Do ciasta możecie dodać czego dusza zapragnie – wanilię, skórkę z pomarańczy czy jakiekolwiek inne aromaty. Tego po prostu trzeba spróbować :)
Ażurowe chruściki - 10 minut roboty!
Drukuj przepisSkładniki
► mleko [1 szklanka]
► mąka pszenna [1,5 szklanki]
► jajko [1 sztuka]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► cukier puder [2 czubate łyżki]
Dodatkowo
► szczypta soli
► olej do smażenia
► dodatkowa woda do ewentualnego rozcieńczenia ciasta [ok. 2-3 łyżki]
► cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Na patelnię wlać olej (ok. 2-3 cm wysokości) i rozgrzać.
- W tym czasie wymieszać wszystkie składniki ciasta, jeśli będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki wody. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję, upuszczone z łyżki powinno się lać gęstym, jednolitym strumieniem.
- Wrzucić na olej kilka kropel ciasta. Jeśli zacznie tańczyć w bąbelkach, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
- Ciasto przelać do małej butelki po wodzie. W zakrętce zrobić otwór (za pomocą noża), przez który będzie można wylać ciasto lub wybrać butelkę z ,,dziubkiem”, żeby ułatwić sobie pracę.
- Na rozgrzany olej wylewać ciasto tworząc spiralę, a potem kratkę lub inne fantazyjne wzory, żeby powstały ażurowe chruściki.
- Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do złotego koloru. Szczypce kuchenne sprawdzą się idealnie, żeby przełożyć chrust na drugą stronę.
- Usmażone wyłożyć na ręczniki papierowe do odsączenia i posypać cukrem pudrem.
20 komentarzy
czy mąkę pszenną mogę zamienić na bezglutenową?
Robiłam w środę z zamysłem wypróbowania na tłuaty czwartek. Muszę przyznać,że bardzo smaczne wyszły. Ciasto zrobiłam w mig,zdecydowanie dłużej trwało smażenie,choć i tak krócej niż w przepisie,bo inaczej byłyby przypalone. Niestety,wzięłam buletkę z dziubkiem i nic z tego nie wyszło,bo ciasto zbyt gęste,więc wylewałam łyżką i wyszyły takie nieregularne kształty.
Przepis super,myślę,że jeszcze do niego wrócę.
Faktycznie haha :D Albo ewentualnie pod talerz :D
Wyglądają jak małe podkładki pod herbatę :)
Powiem szczerze, że nie próbowałam, na pewno stracą na smaku :( A może mleko roślinne?
A czy mleko można zastąpić wodą?
Dzięki, mam nadzieję, że przetestujesz :D
Lepiej smakują niż wyglądają :D
Dziękuję :)
Dzięki <3
Zdecydowanie, pierwsze chruściki smażyłam z Babcią za dzieciaka :)
Dzięki! I mega proste :)
Na oko 5-7 mm :)
ale genialny przepis:)
Wow, ale śliczne! Szkoda jeść :)
Jak duża dziurka w butelce? :)
One wyglądają przepięknie. :)
https://jaglusia.wordpress.com/
Pyszności ☺
Wygladaja przecudnie *-* pojadloby sie takich, kojarza sie z dziecinstwem :')
Pyszne i o fajnym kształcie :)