To danie jest genialne w swojej prostocie, złożone z dostępnych składników, minimalistyczne w składzie i genialne w smaku. Zostało stworzone z myślą o blogu(!) przez szefa kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak samo jak mi – przygotowanie jest naprawdę proste a efekt genialny :)
Polędwiczki w sosie cydrowym z kaszą jaglaną
Drukuj przepisSkładniki
► polędwiczki wieprzowe [500 g]
► kwaśne, twarde jabłka [300 g / 2 szt.]
► cydr [750 ml]
► śmietanka 36% [200 ml]
► kasza jaglana [200 g]
► masło [60 g]
Przyprawy
► estragon KAMIS [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany KAMIS [1 łyżeczka]
► pieprz młotkowany KAMIS [ 1 łyżeczka]
► rozmaryn KAMIS [1 łyżeczka]
► sól morska KAMIS
Przygotowanie
- Polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem, estragonem i obsmażyć na maśle.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 85 stopni przez 50 minut.
- Cydr przelać do garnka i zredukować pięciokrotnie (powinno zostać ok. 150 ml), dodać pieprz, śmietanę, rozmaryn i gotować do uzyskania konsystencji sosu, doprawić solą.
- Ugotować kaszę jaglaną z łyżką masła.
- Jabłka pokroić w półtalarki usuwając gniazda nasienne. Przesmażyć na maśle.
- Wyjąć polędwiczki z piekarnika, odstawić na 2-3 minuty.
- Plasterki polędwicy podawać z jabłkami, kaszą jaglaną i sosem.
12 komentarzy
Obłędne danie.
Na pewno spróbuję. A dziś zrobiłam pasztet z soczewicy i wyszedł naprawę pyszny. Nawet rodzince smakował ( a oni raczej mięso preferują ) ☺
Jak już widziałam na insta składniki to wiedziałam, że będzie sztos!
O raaaany jak miło! Bardzo się cieszę, jak rodzinie smakuje to największy sukces :D
Naprawdę polecam :)
Świetny pomysł! :-)
Kasza jaglana to moja kochanka w kuchni :3 coś czuję, że jak dorwę cydr, to to cudo wróci do żywych i w moim domu :D
Pozdrawiam cieplutko:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Mam dokładnie ten sam problem, czasem się zastanawiam czy jem cokolwiek innego :D
Dzięki! :D
<3 :D
Piec w piekarniku nagrzanym do 85 stopni przez 50 minut. => 85 st? toż to surowe wychodzi!
Próbowała Pani? :)