Kasza jaglana z kurczakiem, burakami i fetą w pysznym miodowo-musztardowym sosie. To niezwykłe danie przygotowuje się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Uwielbiane nawet przez domowników, którzy do kaszy jaglanej podchodzą dość sceptycznie. Połączenie soczystego kurczaka, słodkiego buraczka i kremowej fety z aromatyczną kaszą to strzał w dziesiątkę. Musztarda i miód karmelizują się na patelni tworząc najłatwiejszy, pyszny sos, który super zgrywa się z resztą dodatków.
Gotowane buraczki
W tym daniu używam już ugotowanych buraków, które bez problemu dostaniecie w każdym większym markecie. Dzięki temu mogę zaoszczędzić trochę czasu i bałaganu. Jeśli macie buraki surowe, wystarczy je wyszorować i w skórce gotować przez ok 45 min do godziny, w zależności od rozmiaru. Fajnym patentem jest też szczelne zawinięcie buraczków w folię aluminiową i wrzucenie ich na spód piekarnika np. podczas pieczenia ciasta cz mięsa. Tak upieczone do miękkości (można sprawdzić nakłuwając widelcem) świetnie sprawdzą się w sałatkach, zupach i przetworach.
Kasza jaglana z kurczakiem, burakami i fetą
Drukuj przepisSkładniki
► kasza jaglana [200 g / ok. 1 szklanki suchej kaszy]
► masło [3 łyżki]
► pierś z kurczaka [500 g]
► ugotowane buraczki [1 średnia sztuka]
► ser feta [100 g / 1/2 kostki]
► musztarda [2 łyżki]
► miód [2 łyżki]
Dodatkowo:
► sól i pieprz do smaku
► zielenina do przybrania, u mnie kilka listków rukoli
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przygotować tym sposobem. Będzie do tego potrzebna kasza podana w przepisie oraz 2 łyżki masła.
- Fetę i buraki pokroić w kosteczkę.
- Pierś z kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na maśle przez ok. 5 minut do momentu, aż kurczak będzie całkowicie ścięty (nie musi być zarumieniony).
- Na patelnię dodać miód i musztardę. Rodzaje musztardy można mieszać, ja użyłam 1 łyżki musztardy francuskiej i 1 łyżki musztardy sarepskiej, ale możecie oczywiście użyć swojej ulubionej.
- Mieszać zawartość patelni do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dorzucić ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać.
- Ciepłą kaszę z kurczakiem nałożyć na talerze i posypać pokrojoną w kostkę fetą i buraczkami. Opcjonalnie udekorować listkami świeżej rukoli lub szpinaku.
Notatki
Do tej potrawy będą też świetnie pasować podprażone orzechy lub pestki np. pistacje, orzechy piniowe czy pestki słonecznika. | Ser feta można podmienić na serek kozi
3 komentarze
Mam pytanie odnośnie buraków, one mają być surowe?
Sałatka przepyszna! ? Kasza jaglana w Twoim wydaniu (w tym sposób przyrządzenia) to odkrycie nowego smaku. Prosty i szybki przepis na posiłek na każdą porę dnia. Polecam bo smakuje bosko!!! Palce lizać! ???
Bardzo, bardzo się cieszę, że smakowało! Dziękuję, że zdecydowałaś się na przetestowanie przepisu i kaszy w nowym wydaniu :D