Czasem przez przypadek, z kuchennych resztek wychodzą najlepsze przepisy. Tak było tym razem – moje zapasy do wykończenia wskazywały jednoznacznie na kulinarne małżeństwo indyjskiego, kremowego curry i lekko pikantnego, mocno paprykowego węgierskiego leczo. Do tego mnóstwo makaronu i świeże zioła przed samym podaniem! Przygotowanie tego jednogarnkowca to kwestia 20 minut i wykonania kilku prostych czynności. Dobra wiadomość – na zimno sprawdza się genialnie jako sałatka makaronowa (zwłaszcza na drugi dzień), więc śmiało możecie zaserwować je na obiad, a resztę spakować w modny słoik i zaskoczyć znajomych aromatycznym, kremowym dodatkiem do grilla :)
Makaron węgiersko-indyjski
Drukuj przepisSkładniki
► makaron [500 g / 1 paczka suchego produktu] (u mnie chifferi rigati/kolanka marki Malma)
► mleczko kokosowe [400 ml / 1 puszka]
► pieczarki [200 g]
► cebula [100 g / 1 duża sztuka]
► papryka [230 g / 1 sztuka]
► pomidory [340 g / 2 średnie sztuki]
Dodatkowo
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► łagodna pasta curry [30 g / 2 łyżki]
► słodka papryka [2 łyżki]
► chili [1/2 łyżeczki suszonego lub 1/4 średniej świeżej papryczki drobno pokrojonej]
► sól [1 łyżeczka]
► ciecierzyca [400 g / 1 puszka] (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy. Wsypać słodką paprykę i chili i podsmażać przez 10 sek. Dorzucić pokrojone warzywa i smażyć przez ok. 15 minut aż do momentu, kiedy zmiękną. Doprawić solą. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody, żeby podczas duszenia nie przywierały do patelni.
- Do miękkich warzyw dodać pastę curry i wymieszać.
- Zalać całość mlekiem kokosowym, ewentualnie doprawić do smaku i gotować przez 5 minut.
- Dorzucić ugotowany makaron i (opcjonalnie) puszkę odsączonej i opłukanej ciecierzycy.
4 komentarze
Mniam! Wygląda tak, że palce lizać :) Uwielbiam takie smaki :)
Bardzo proste do zrobienia :)!
Ciekawa propozycja! Chciałabym spróbować :)
Pychota! :)