Od lat szukałam przepisu na pierniki idealne. Próbowałam wielu, ale żaden nie skradł mojego serca. Wiadomo, każdy ma swoje piernikowe wymagania… Lista moich była dłuższa niż list do Mikołaja :D Chciałam, żeby od razu po wyjęciu z pieca były miękkie i delikatne. Tak już mam, wszystko robię na ostatnią chwilę. Nie chciałam się stresować, że nie zdążą skruszeć, gdy obudzę się z pieczeniem tydzień przed świętami. Chciałam, żeby były lekkie, idealne do powieszenia na choince. Aby nie rozlewały się na blaszce i nie traciły kształtu. W końcu z jakiegoś powodu mam rosnącą kolekcję świątecznych foremek :D W piekarniku miały delikatnie rosnąć, być pulchniutkie i apetyczne. Niezbyt płaskie, ale nie wyrośnięte jak pszenna bułka. Idealne do dekorowania, o ładnym kolorze, gładkiej powierzchni i pięknym, korzennym zapachu. W smaku nieprzesłodzone, aby dobrze współgrały z lukrem i czekoladą, z wyraźnymi nutami imbiru i cynamonu, a pod koniec, w ostatnim kęsie, subtelnie pikantne.
No i mam! Eksperymentowałam z tym przepisem wiele razy, zmieniałam proporcje, podmieniałam składniki, testowałam czas pieczenia. To ciasto jest miękkie i bardzo łatwo się z nim pracuje. Idealne do pieczenia z dziećmi – piecze się ekspresowo i nie zawiera surowych jajek, więc nawet skubanie surowego ciasta ukradkiem jest całkowicie bezpieczne :) Można je upiec tydzień przed a nawet dzień przed Wigilią – kiedy nastrój jest już stuprocentowo świąteczny! No i przewspaniały bonus, czyli obłędna krajanka piernikowa z tego samego ciasta. Znika błyskawicznie, rozpływa się w ustach i nie gwarantuję, że zdąży ostygnąć, więc przygotujcie od razu podwójną porcję składników :)
Idealne miękkie pierniczki i boska krajanka
Drukuj przepisSkładniki
► mleko [200 g / niepełna szklanka]
► masło [60 g / 3 łyżki]
► miód [60 g / 5 łyżeczek]
► świeże drożdże [30 g]
► cukier puder [240 g / 2 szklanki]
► mąka pszenna [550 g]
► soda oczyszczona [1 płaska łyżeczka]
Dodatkowo:
► kakao [3 łyżki] – opcjonalnie
► przyprawa do piernika gotowa lub domowa [20 – 40 g / 2-4 łyżki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► biały pieprz mielony [1/4 łyżeczki]
Przygotowanie
- Do garnuszka wlać mleko, dodać miód, masło i 40 g/4 łyżki cukru pudru. Wszystko podgrzać na małym ogniu do całkowitego roztopienia masła. Póki mleko jest jeszcze ciepłe (sprawdzić palcem, powinno być przyjemnie letnie, nie gorące) wkruszyć drożdże. Wymieszać i zostawić, aby drożdże mogły chwilę popracować.
- W międzyczasie, do miski przesiać mąkę, resztę (200 g) cukru pudru, kakao (opcjonalnie), przyprawę do piernika, sól, biały pieprz i sodę. Używamy tu wielu składników z tendencją do zbrylania (cukier puder, kakao), więc przesiewanie jest konieczne, aby uzyskać równomierne, ładne i gładkie pierniki. Przesiane składniki wymieszać rózgą, aż do uzyskania jednolitego koloru.
- Po przygotowaniu składników suchych i mokrych, nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)
- Wlać zawartość garnuszka do składników suchych, wymieszać szpatułką, następnie zagnieść na stolnicy do uzyskania kuli gładkiego ciasta. To ciasto jest dość klejące (dlatego pierniczki wychodzą takie miękkie), więc warto porządnie podsypywać je mąką, póki nie zyska przyjemnej, łatwej do pracy konsystencji
- Podzielić na 4 części i kolejno wałkować na grubość 4-5 mm (im grubsze ciasto, tym pulchniejsze pierniczki, nie radziłabym wałkować ich zbyt cienko, na pewno nie poniżej 4 mm). Wykrawać pierniczki za pomocą foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto, które ,,czeka na swoją kolej” przed wałkowaniem dobrze zawinąć w folię, aby nie przeschło (powierzchnia pierniczków będzie wtedy mocno popękana).
- Piec w 180 stopniach przez 5 minut. Pierniczki pieczone zbyt długo stwardnieją, więc warto pilnować tego czasu. Po wyciągnięciu powinny wydawać się niedopieczone – podczas chłodzenia odrobinę tężeją. Jeśli po upieczeniu są twarde, rumiane i chrupiące, ciasto zostało rozwałkowane zbyt cienko.
- Pierniczki można jeść zaraz po upieczeniu. Można je także przechowywać w metalowych pojemnikach przez ok.2-3 tygodnie, choć najlepiej smakują świeże, więc bez problemu można je piec w tygodniu poprzedzającym wigilię.
- Ze skrawków i resztek można także zrobić krajankę. Wystarczy rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm, piec przez 5 minut (tak jak pierniki), a w czasie pieczenia przygotować lukier (moje sprawdzone proporcje do krajanki to 50 g cukru pudru na 10 g wody).
- Gorącą krajankę, zaraz po wyjęciu z piekarnika, wrzucić do miski z lukrem i wymieszać, aby pokryć każdy kawałek.
- Tak przygotowaną krajankę wyłożyć na papier do pieczenia do ostygnięcia lub stężenia i zajadać!
Notatki
Drożdże można podmienić na suszone/instant w ilości 14 g/2 saszetek, testowałam oba sposoby i oba się sprawdzają. | Ilość dodanych przypraw zależy od preferencji, a także od rodzaju przypraw, jakich używacie. Warto czytać składy - niektóre mieszanki przypraw do piernika, oprócz samej przyprawy zawierają cukier czy mąkę. W takim przypadku dobrze jest zwiększyć ilość przyprawy, aby pierniki były mocno aromatyczne. Jeśli używacie domowej przyprawy do piernika, w moim odczuciu 2 łyżki będą wystarczające.
96 komentarzy
Jutro Niedziela Palmowa… a pierniczki smakują wyśmienicie. Aż grzeszę, bo tak się opycham… ;)
Ta krajanka to smak z mojego dziecinstwo! 37 lat temu dokladnie taka rodzice kupowali w jutrzence! To jaj lepszy przepis ever 😘🤗dzieki
Krajanka bajka❤️Dziękuję za przepis😉
Pyszne pierniczki :)
Ale mi zrobiłaś smaka 😇 jaki zamiennik m. Pszennej byś dała? Można zastąpić kukurydziana lub ryżowa?
Niestety nie mogę jeść glutenu.
A że uwielbiam Twój przepis na naleśniki bezglutenowe to szukałam u ciebie też wersji pierniczków bez glutenu. Może kiedyś opracujesz ♥️
Rok temu trafiłam na ten przepis, w tym roku znów wracam. Krajanka wychodzi bosko!!
Ta krajanka jest WYBITNA ❤️ Pierniki też są super, ale to właśnie krajanka jest odkryciem i hitem na okołoświąteczny czas. Ach, no pyszna! Bardzo dziękuję za przepis :)
Zaje&@te! Nie ma co się rozpisywać. Piekłam 8 minut, poprostu puch. Robię dwa rodzaje kruche i miękkie bo rodzina jest podzielona, ale napewno wrócę do przepisu i będę polecać!
Właśnie upiekłam pierniczki.Są rewelacyjne, mięciutkie i aromatyczne.❤Dobrze, że w przepisie było napisane, że po upieczeniu wydają się niedopieczone, bo już się bałam że będą surowe.😁Polecam wszystkim, jak będziesz trzymać się przepisu to wyjdą na 100%.Pozdrawiam serdecznie 😁
Brakuje informacji, kiedy tą krajankę pokroić.
Moje ulubione pierniczki ❤️ robię co roku i uwielbiam :)
Bardzo mi miło, dziękuję!
Dziękuję bardzo za dopracowanie i podzielenie się tak wspaniałym przepisem…
Pierniczki są MEGA, pyszne….idealne…
Ciasto bardzo przyjemne do wałkowania…
Jest tylko jeden minus…..😉😆 Jak człowiek spróbuje, to niestety nie kończy się na jednym pierniczku 😆🤗
Polecam, pozdrawiam…
No to w przyszłym roku trzeba robić z podwójnej porcji 😁 Cieszę się niesamowicie, że przepis się sprawdził i dziękuję za testowanie! ❤
Pierniczki wyszły bardzo dobre, dzięki za przepis!
Nie dałam rady wcelować się w czas pieczenia – przy rozwałkowaniu do 0,5cm po 5 minutach były jednak zbyt surowe w środku, a po 6 minutach trochę za twarde – ale myślę, że zmiękną i będą idealne. :)
Następnym razem pewnie zmniejszę ilość pieprzu – z 1/4 łyżeczki są bardzo ostre… ale w końcu od czego jest lukier? :D
Na krajankę niestety zabrakło materiału, a byłam jej ciekawa. Następnym razem ją sprawdzę. A przepis na pierniczki od razu zapisuję!
Bardzo się cieszę i dziękuję za przetestowanie! Może w takim razie odrobinkę zmniejszyć temperaturę w piekarniku, żeby lepiej wyłapać ten moment? Niestety tak to jest z różnymi sprzętami, że są różnie wykalibrowane. Co do przypraw to oczywiście zostawiam indywidualnej ocenie – mam nadzieję, że w tym roku jednak lukier złagodzi smak 😅 Dzięki raz jeszcze!
Brzmi bomba i muszę wypróbować ten przepis. A tak sobie pomyślałam… czy można ciasto zarabiać w mikserze planetarnym, żeby uniknąć klejenia do rąk? Jak sądzicie? Robił ktoś?
Myślę, że można jak najbardziej ;)
Twoja kuchnia jest dla mnie uwielbieniem❤️ Jestem tu nowa ale juz probowalam kilku przepisów sa oblędne
Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że znajdziesz tu dla siebie wiele smaków, które zostaną na dłużej ❤
Robiłam na te święta i uznaję, że wreszcie znalazłam przepis idealny :)
dziękuję
Czy mogę dodać drożdże świeże ale zamrożone prosto z zamrażarki? Czy powinnam je najpierw rozmrozić?
Mam drożdże świeże ale zamrożone, czy mogę je od razu dodać czy powinny się najpierw rozmrozić?
Można dodać drożdże mrożone, wkruszyć do ciepłego mleka jak w przepisie :)
Przepyszne! Dziękuję :) Szkoda tylko, że tak szybko znikają :D
Bardzo mi miło, dziękuję! 😍
Przepyszne! Dziękuję :) Szkoda tylko, że tak szybko znikają :D
Pierniczki boskie, miękkie i aromatyczne. Ponieważ wypiekam różności od lat dziwnym jednak wydawało mi się tak krótkie pieczenie. Dlatego też piekłam je nie 5 a 15 minut. Nadal są puszyste i delikatne jednak bez śladu surowizny. Jeśli chodzi o słodkość. Faktycznie polukrowaniu są dość słodkie. To jednak kwestia gustu. Następnym razem dam mniej cukru. Do lukru polecam dodać odrobinę olejku o dowolnym zapachu. U mnie to był migdałowy. Zapobiega to pękaniu i kruszeniu lukru i nadaje mu ciekawszy smak. Przepis trafia do przepisnika.
Bardzo dziękuję za cenne rady! Cieszę się, że smakowały :)
Pierniczki upieczone tydzień przed świętami i tydzień przed świętami zniknęły… Pierniczki cudowne! Mięciutkie, pyszne i pachnące. Krajanka super (nigdy wcześniej nie robiłam). Lecę piec podwójną porcję. Dziękuję za super przepis
Miód na moje serce :) Dziękuję bardzo za przetestowanie przepisu 😍
Jeszcze unosi się zapach w mieszkaniu upieczonych pierniczków.Pyszne ,mięciutkie.Szybciutko się pieką i z łatwością odchodzą od blaszki.
Witam chciałam podziękować za bardzo ale to bardzo pyszne pierniczki.przepis jest super,szybko się robi..dziś robiłam wyszły mega…jeszcze raz dziękuję..a co do cukru ja włożyłam cztery łyżki zwykłego cukru w ciepłe mleko… dołożyłam mąki troszkę więcej by się dobrze wyrobiło,piekłam sześć siedem min…użyłam dwa op.drozdzy w proszku…dziękuję…
Dzień dobry 😊, ogólnie zrobiłam pierniczki ale wyglądały jak niedopieczone i po wystygnięciu były gumiaste i takie niby ok ale wydawało mi się że nadal surowe .
Cudownie pachnące pierniczki. Ja zrobiłam z mąki orkiszowej i tylko 5 łyżek cukru pudru. Przepis suuuper. NCiasto nic mi się nie kleiło do łapek, tylko moim córeczkom bo szybko znikały
Czy bez drożdży też wyjdą? W zasadzie jak jest soda lub proszek do pieczenia to też urosną…
Co tak naprawdę dają tutaj drożdże? i to w tak dużej ilości?
Super przepis!!! Piekłam już kilka razy. Dziękuję!:)
Mam pytanie, chce zrobić z tego przepisu tylko krajankę. Czy zrobić z całości czy połowy składników? Pozdrawiam
Czy na te pierniczki wyjda z takich foremek z odbijanym wzorkiem?
Tak, powinny wyjść bo trzymają kształt :)
Wlasnie sobie zapisalam przepis ….robilam na te swieta i PYSZNE super miekkie przez 2-3tyg takie lubie ,niektore troche cienko rozwalkowalamo sie przyjaraly hahahha ale 8 tak zjedlismy….a i wsypalam zaduzo soli ale mezowi smakowaly a zamiast cukru pudru uzylam sakaryny ….
Super pierniczki!! Upiekłam przedwczoraj a dzisiaj już nie ma !! :) Jutro biorę się za pieczenie znowu :)
Jedynie co to dodam mniej cukru pudru bo bardzo słodkie były ;)
Jak dla mnie bomba!! Ja też lubię właśnie takie miękkie pierniki. Super przepis.
Dzień dobry:)
Dzisiaj natrafiłam na ten przepis o pierniczkach Pani. Wyglądają bardzo pysznie i chciałabym takie upiec, mam tylko jeden problem. Jaki zamiennik zrobić zamiast mąki pszennej-ponieważ jej nie mogę- i wtedy w jakiej proporcji.
Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Dzisiaj przepis wypróbowany i wyszły pyszne ? chyba nie dotrwają do świąt i będzie trzeba dorobić ??
Ciasto na krajankę kroimy przed pieczeniem.Patrz pkt 9.Gotową krajankę wrzucamy do miski z lukrem i mieszamy aby pokryć nim każdy kawałek.
Wyszly okropne, blade, mega za slodkie, nie da sie tego jesc zupelnie.
Wyrzucilam wszystko
podpinam sie do pytania o krajanke, pieczemy juz pokrojona czy kroimy dopiero przed wrzuceniem do miski z lukrem? :)
Kroimy przed :)
Mam pytanie odnośnie krajanki. Na blachę kładziemy rozwałkowany placek i kiedy go kroimy na kostki ?
O jezusku,wlasnie natrafilam na Pani przepis
Krajanka piernikowa mnie rozbraja,
Jutro jade do Niemiec do taty i babci
Zrobie wlasnie im tę krajankę, do świat daleko ale co tam … ;)
Wyszły mi miękkie,delikatne i bardzo smaczne.Fakt,musiałam trochę namęczyć się z ciastem.Dobrze,że dopisałaś,że ciasto jest klejące,to mnie uspokoiło.Lubię dokładnie opisany cały proces wykonania,bo w pieczeniu słodkości stawiam pierwsze kroki i przez to nie wpadam w panikę.
Dziękuję za komentarz, postaram się mieć to na uwadze przy pisaniu kolejnych przepisów :)
Właśnie zrobiłam, wyszły gładkie i pyszne ??
Dla tych którzy wola mniej slodkie- spokojnie można dać mniej cukru.
Świetny przepis, pyszne pierniczki!
Dziękuję
Cieszę się bardzo! I zgadzam się, cukier zawsze można sobie dopasować do upodobań, jeśli ktoś cukru nie je często lub wcale to naturalnie, że będą dość słodkie. Dzięki za wykorzystanie przepisu :)
A moje właśnie jakies niedopieczone wyszły :( czy jeszcze stęzeją?
Piekłam 5 minut, moj piekarnik jest dosyć mocny, wyjęłam lekko niedopieczone. Grubość to max 5mm więc nie wiem czemu :(
Nie wiem czy je jeść..
Spróbowałam i trochę żałuję to nie są pierniczki jednak to że są twarde i robią się miękkie po 2 tygodniach ma swój urok.
No ciężko, żeby z zupełnie innego przepisu niż na tradycyjne pierniczki wyszły tradycyjne pierniczki :) Każdy ma swoje smaki i oczekiwania, absolutnie rozumiem :)
Ja zrobiłam z podmiana- 100 g maki dałam kukurydzianej ryżowej bo mi pszennej zabrakło ? ciasto wyszło mocno ciągnące i lepkie musiałam dużo podstpywac mąką stolnicę, ale wyszły !!
Tak nie próbowałam, ale cieszę się, że wyszły mimo wszystko :)
Moje ciastoo też wyszło suche i rozpadające się, trzymałam się przepisu. Użyłam masła w kostce z Mlekovity :(
Jak się okazało, kwestia przeliczenia gramów na szklanki. U mnie szklanka 250 ml to zawsze 130 g, tak z resztą pokazują mi wagi kuchenne i takie są też dane z serwisu ilewazy.pl. Ale okazuje się, że każdy posługuje się inną ,,szklanką” i potem ciasto wychodzi inaczej niż powinno :(
Spokojnie, dodałam trochę więcej mleka do każdej porcji ciasta i wyszły super :)
Mi też ciasto wyszło suche i twarde. Jak przeanalizowałam na spokojnie proporcje to doszłam do wniosku, że problem tkwi w ilości mąki podanej w szklankach. 550 gram mąki to będą 3 szklanki i 1/4 (szklanka mąki to 170 gram).
Kurczę, a moje ciasto było mega twarde i ściągnąło się przy rozwałkowywaniu. Trzymałam się proporcji i nawet nie podsypywałam mąką ciasta przy zagniataniu. Co mogło być przyczyną?
Nic nie było podmieniane np. masło na margarynę etc? Może mleko zostało dodane zbyt zimne? Zaczyn drożdżowy zaczął pracować? Składniki ważone czy mierzone na łyżki/szklanki?
Czy można zrezygnować z pieprzu, soli i sody?
Pieprzu i soli tak (choć nie polecam), sody niestety musi być.
Czy sode moge zastapic proszkiem do pieczenia ?
Nie próbowałam, teoretycznie powinno być ok, ale nie mam 100% pewności
Czy dobrze się przechowują ,chce upiec miesiąc przed świętami?
Zrobiłam je chwilę temu i właśnie powstrzymuję się przed zjedzeniem całej blachy. Świetny przepis, pierniczki są naprawdę przepyszne! Są mięciutkie, mocno korzenne, wszystko mają na miejscu! Bardzo dziękuję za przepis :)
A! Tylko chciałam nadmienić, że zweganizowałam je (mleko i masło roślinne) :D
Bardzo się cieszę i niezmiernie mi miło, dziękuję za zaufanie i przetestowanie przepisu :)
Jestem mega chętna na tą krajankę ! Mam jednak pytanie dotyczące grubości tej krajanki? Czy rzeczywiście tam jest grubość rozwałkowanego ciasta 5-6 cm??? I upiecze się w tym samym czasie 5 minut jak rozwalkowane na 5 mm pierniczki??
To samo mnie zastanowiło, też bardzo proszę autorkę przepisu o odpowiedź!
Absolutnie, to mój błąd. Dziękuję za zwrócenie uwagi, czasem czytam przepis kilka razy, a i tak nie widzę, że gdzieś popełniłam taką gafę. Chodzi oczywiście o 5-6 mm :) Już poprawiam!
O jaa ? a ja robiłam 5 Cm i jedliśmy takie surowe w środku ? myślałam że tak ma być ? mi to nie bardzo pasowało ale mój brat się zajadał ?
Jakie rodzaj miodu dodać?
Testowałam z lipowym, wielokwiatowym i spadziowym, wszystkie są ok do tego przepisu
Wyjdzie z suchymi drożdżami?
Tak, wszystko jest w notatkach do przepisu :)
Ile mniej więcej pierniczków wychodzi z tych proporcji ? Zastanawiam się czy potrajać :p
ok.4 blachy średnich kształtów, zależy oczywiście od foremek, ale myślę, że ok. 80-100 sztuk :)
Hej. Czy można użyć coś zamiast mleka? Niestety, mam na nie uczulenie, a bardzo chciałabym skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam.
Mleko roślinne?
Dziękuje za pomoc :) zastanawiałam się czy to nie wpłynie na konsystencje ciasta i czy wyjdą tak samo miękkie :)
Wczoraj zrobiłam z mlekiem roślinnym, idealne:)
Świetna wiadomość, dzięki za przetestowanie przepisu ! :D
Zgadza się, mleko roślinne będzie jak najbardziej w porządku :)
Kocham pierniczki!
Brzmi pysznie! Mam jedno pytanie.. myślisz że dałoby radę zrobić te pierniczki z nadzieniem? Na wycięty pierniczek nałożyć łyżeczkę powideł śliwkowych a na to drugi pierniczek i delikatnie skleić? Marzy mi się taka wersja oblana czekoladą :)
Jasne, myślę, że będą się do tego nadawały idealnie :)
Zrobiłam wczoraj te pierniki i są dla mnie idealne. Miękkie i pyszne. Takich szukałam bo nie przepadam za tymi twardymi. Dziękuję za ten przepis!
Teraz spróbuję zrobić gwiazdę makową. Pozdrawiam :)
Super przepis! Na taki czekalam. Miekkie, do zjedzenia od razu, na choinke i jeszcze jedno jesli komus sie rozwalkuje za mocno i wyjda spieczone i twarde to nie mozna dac na choinke ( latwo przeciagnac nitke ptzez zrobiona dziurke patryczkiem ) a po jakims czasie kilku dni zmiekna i tez dzieci i dorosli zjedza prosto z drzewka. Niesamowity przepis, zapisany na zawsze ;)