Najprostsze, najlepsze nuggetsy z piekarnika. Chrupiąca panierka i delikatne, soczyste mięso kurczaka. Uniwersalny przepis, który możesz do woli modyfikować!
Najłatwiejsze nuggetsy z piekarnika
Naprawdę nie sądziłam, że ten przepis kiedykolwiek trafi na bloga – jest tak prosty, że nie wiedziałam, że jest sens pisania całego posta. Ale od kiedy pokazałam Wam jak go robię, nie ma dnia, żebym nie dostała pytania o te nuggetsy z piekarnika. Jednak w prostocie siła :) Zostawiam zatem mój ulubiony i od lat używany przepis na kurczakowe nuggetsy z majonezie i płatkach kukurydzianych.
Dlaczego warto upiec nuggetsy w majonezie i płatkach?
- Najprostszy przepis świata!
- Majonez jest świetny do panierowania. Ma dodatek przypraw, więc nie trzeba dodatkowo doprawiać kurczaka (ale oczywiście można, według uznania). Tłuszcz w majonezie sprawia, że nuggetsy są chrupiące, mimo pieczenia w piekarniku (a nie smażenia). Dodatek octu sprawia, że mięso delikatnie kruszeje i jest soczyste.
- Przez rozgniatanie płatków do panierki, mamy wpływ na to jaka konsystencja i chrupkość najbardziej nam odpowiada.
Składniki na nuggetsy z piekarnika
Pierś z kurczaka
Nuggetsy najczęściej przygotowuję z piersi kurczaka, choć pierś z indyka także sprawdzi się świetnie. Można użyć także tzw. polędwiczek drobiowych, czyli bardziej delikatnej części schowanej tuż pod piersi. Jeśli kupujemy pierś w kurczaka w całości, to pod tym dużym mięśniem znajdziemy podłużną ,,polędwiczkę”, choć coraz częściej można kupić polędwiczki pakowane osobno.
Majonez
Sprawdzi się każdy ulubiony, zarówno kupiony, jak i domowy. Majonez sklepowy zwykle jest bardziej gęsty i zbity, więc przed użyciem rozcieńczam go wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Płatki kukurydziane
Naturalne płatki kukurydziane, bez miodu, orzeszków i innych dodatków. Osobiście najczęściej używam tych dobrze znanych i oryginalnych ;) bo zamienniki często są twardsze i mają bardziej grudkowatą konsystencję, która w moim odczuciu robi dużą różnicę. Natomiast wszystkie płatki kukurydziane się sprawdzą, niezależnie od marki.
Jakie akcesoria przydadzą się do przygotowania?
Do nuggestów przyda się tylko kilka akcesoriów:
- dwie miski do panierowania – jedna do majonezu, druga do płatków
- ostry nóż szefa kuchni do oczyszczenia i pokrojenia kurczaka
- opcjonalnie wałek do rozgniatania płatków
- duża blacha i papier do pieczenia
Jak upiec najlepsze nuggetsy – wskazówki i porady
- Do przygotowania nuggetsów można użyć domowego majonezu. Gotowy majonez można także doprawić dodatkowym sokiem z cytryny, dodatkową solą i ulubionymi przyprawami: czosnkiem, papryką, chili, ziołami.
- Zamiast płatków kukurydzianych można użyć pokruszonych krakersów, nachosów lub chipsów ziemniaczanych (np. w wersji poimprezowej, kiedy zostaną pootwierane paczki).
Przechowywanie i mrożenie
Nuggetsy można przechowywać w lodówce, w szczelnym zamknięciu przez 2-3 dni. Na kolejny dzień płatki mają tendencję do chłonięcia wilgoci, więc przed podaniem polecam odgrzać je przez kilka minut w piekarniku lub na suchej patelni.
Niestety nie próbowałam ich mrozić, więc nie mogę doradzić wielu kroków w tej kwestii. Na pewno unikałabym mrożenia ich przed pieczeniem – z majonezu może wytrącić się woda i płatki całkowicie rozmiękną.
Najłatwiejsze nuggetsy z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [500 g / 2 średnie filety]
► płatki kukurydziane [ok. 100 g /3 szklanki]
► majonez [ok. 50 g / 2 łyżki]
Dodatkowo:
► zimna woda [2 łyżki]
Przygotowanie
- 500 g piersi z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić na kawałki.
- 100 g płatków kukurydzianych pokruszyć. Można je pokruszyć dłonią do pożądanej wielkości lub przesypać do woreczka strunowego i rozdrobnić wałkiem. Pokruszone płatki przesypać do miski.
- W drugiej misce wymieszać 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami wody do uzyskania jednolitej masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Jeśli używamy domowego majonezu, rozcieńczanie zwykle nie jest konieczne.
- Kawałki kurczaka panierować, najpierw obtoczyć w majonezie, potem w płatkach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 min. W połowie pieczenia można obrócić nuggetsy na drugą stronę, nie jest to jednak konieczne.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 5 porcji , ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 porcję (ok. 5-6 sztuk, w zależności od wielkości)
233 kcal, 13 g węglowodanów, 8 g tłuszczu, 23 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
32 komentarze
Świetny przepis. Dzieci zadowolone. Bardzo dziękuję 😃
Bardzo dobre :)
Pyszne🥰
Zrobiłam dzisiaj i wyszło super. Zmodyfikowałam trochę przepis -połaczylam majonez z jogurtem naturalnym i dodałam czosnku staropolskiego. Pyszne i chrupiące a w środku bardzo soczyste.
Super, jogurt dodatkowo na pewno sprawił, że mięso było kruche. I dodatek czosnku niedźwiedziego to rewelacyjny pomysł! :)
Zamiast majonezu super sprawdza się też gęsty jogurt😉Super przepis 👏
Dzięki za sugestię, spróbuję na pewno, choć o pieczeniu w samym jogurcie nie słyszałam, zawsze gdzieś przewija mi się także jajko. Dodawałaś jajka?
Idealne! Dziękuję i pozdrawiam :-)
Cieszę się bardzo! Smacznego :)
Pyszne, miękkie i soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz (niemarkowe płatki nie są wcale złe)
Właśnie się za nie biorę :D plus frytki :D dobry fastfood nie jest zły :D jestem bardzo ciekawa smaku :)
A tak samo sprawdza się wrzucone na olej?:)
Nie próbowałam, ale obawiam się, że ta panierka może być średnia do smażenia.
Chyba z 6 razy podchodziłem do nuggetsów, czy w piekarniku czy w oleju, różne mieszanki przypraw, raz gotowca użyłem. Za każdym razem panierka spadała albo były przesuszone/surowe. O smaku nie wspomnę. Że też wcześniej nie było tego przepisu :p genialny jest. Super smakują na zimno (czego się nie spodziewałem).
Przepis mega, ja co prawda nie rozcieńczam majonezu i jest git, z tych sklepowych. Kluczem do sukcesu jest bardzo mocno docisnąć płatki i zrobić w to takiej ilości panierki żeby były suche po zapanierowaniu :) mama latami robiła mi piersi z kurczaka w płatkach stąd wiedzą. Pozdrawiam ♥️
Zrobiłam, faktycznie bardzo dobre! :)
Jedyny problem był taki że płatki trochę się sypały, ale smak to wynagradza ;)
Miłego dnia!
Dzięki za przetestowanie przepisu, cieszę się, że smakowało ?
Polecam każdemu – mięciutkie, wilgotne i chrupiąca panierka :) dziękuję!
Dziękuję! Cieszę się, że smakowało!
Doskonałe! Musiałem trochę dłużej piec, ale to jest zależne od piekarnika i wielkości nuggetsów. Dzisiaj wyszły naprawdę świetnie i uwielbiam przepis za prostotę. Dzięki za ten przepis, bo od wielu lat staram się unikać kfc itp, a te domowe odpowiedniki w niczym nie ustępują fast foodom.
Za pierwszym razem próbowałem pokruszyć płatki rękoma, ale po chwili gniecenia miałem tak pokłute dłonie że odpuściłem. Przez to panierka nie wyszła taka dobra. Na dzisiaj przygotowałem płatki wałkiem i efekt jest dużo lepszy (z części płatków zrobiła się taka mąka, przez co panierka była „pełniejsza”).
Doceniam, że w przepisach podajesz gramaturę, a nie tylko miary „na oko” jak szklanki itp. A co się stało z makrosami? Od jakiegoś czasu chyba rzadziej je wrzucasz? Ja i tak zawsze sam liczę, ale pomagały do szybkiego zorientowania się w stosunku objętości gotowej porcji vs ilości dostarczanej energii.
Dzięki za wszystkie uwagi, naprawdę są wyjątkowo trafne i pomocne :)
Jestem w trakcie modernizowania bloga, niedługo makroskładniki i kalorie będą dostępne dla każdego przepisu ?
Mam problem, bo płatki po upieczeniu odpadają od nuggetsów. Robię coś źle?
Koniecznie muszę zrobić
Daj znać jak wyszły :)
Dodatek octu ? Ile ? Jaki … :) nigdzie nie doczytałam o proporcjach .
Chodzi o ocet w majonezie :) Muszę to lepiej sprecyzować, dzięki za uwagę :)
A ocet w którym momencie bo jest o nim informacja na początku a potem już nie…
Mowa o occie w majonezie :) Tym, który już jest w składzie, dlatego majonez jest świetny do marynowania mięsa. Dzięki za uwagę, muszę jakoś to zmienić w tekście, żeby było jasne :)
Też często takie robię – w wersji z masłem orzechowym zamiast majonezu (również należy je rozmieszać z wodą). Ale przepis jest genialnie prosty, szybki i wspaniale smakuje :)
Te z masłem też już kiedyś były na blogu, obie wersje są pyszne ?
Jakie to jest proste i z pewnością pyszne! Jutro na obiad będzie!:)
Super! Smacznego :)