Biała czekolada i maliny to jedno z najbardziej popularnych i zarazem genialnych połączeń deserowych świata. Gorąca czekolada jest delikatna, aksamitna, a konfitura malinowa słodka i lekko kwaskowata. Bita śmietana oczywiście obowiązkowa :)
Gorąca biała czekolada z malinami
Drukuj przepisSkładniki
► mleko [1 szklanka]
► biała czekolada [30-40 g / 2-3 paski]
► konfitura malinowa [2 łyżki]
► bita śmietana i syrop malinowy do dekoracji
Przygotowanie
- Przelać mleko do rondelka. Dodać czekoladę i podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia.
- Do szklanki lub kubka przełożyć konfiturę malinową i zalać ją ciepłą czekoladą.
- Podawać z dużą ilością bitej śmietany, opcjonalnie można dodać odrobinę syropu malinowego do dekoracji.
Jak stworzyć z tego prezent?
- Znaleźć świetny, świąteczny kubek.
- Posiekaną czekoladę przełożyć do małego woreczka. Przygotować mały słoiczek dobrej konfitury malinowej.
- Przepisać przepis na ozdobny papier, zwinąć go w rulonik, przewiązać wstążeczką i umieścić w kubku razem ze składnikami.
- Zapakować i obdarować :)
6 komentarzy
Zgadzam się z wszystkimi. Biała czekolada z malinami smakuje pysznie. Sama biała byłaby trochę nudna maliny dodają smaku…
Pozdrawiam:)
Uwielbiam połączenie białej czekolady z malinami. Wykorzystuję je przy farszu w naleśnikach na słodko. Muszę przetesować Twoją wersję do picia.
Zgadzam się, to jedno z lepszych połączeń :D
Biała czekolada z malinami to zawsze świetne połączenie – ale w formie płynnej jeszcze go nie próbowałam ;) Pycha !
To musiało być pyszne :) Gorąca biała czekolada sama w sobie jest trochę nudna, z malinami z pewnością stworzyła interesujące połączenie :)
Muszę to dorwać *-*