Przepyszne śledzie z suszonymi pomidorami, pieczonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Idealne na wigilijny stół.
Śledzie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem (6 składników)
Na Boże Narodzenie królują u nas śledziki pod każdą postacią. Poza klasycznymi smakami, proponuję też spróbować tych banalnych do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami. Dodatkowo wzbogacone pieczonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, marynowane w oleju z pomidorów i occie winnym. Znikają błyskawicznie i można je przygotować z dużym wyprzedzeniem.
Wskazówki
- Czosnek po upieczeniu powinien nadal mieć jasny kolor i delikatny, słodkawy smak. Nie można pominąć kroku pieczenia i zastąpić go surowym czosnkiem, bo nie uzyskamy pożądanego efektu.
- Do tego przepisu można użyć śledzi w oleju ze słoiczka lub śledzi z wiaderka w solance. Ja zwykle wybieram śledzie w oleju, bo mają dużo lepsze składy. Jeśli decydujemy się na śledzie z solanki, należy wymoczyć je w wodzie lub mleku przez minimum godzinę, zmieniając wodę 2-3 razy. Przed dodaniem do zalewy należy spróbować czy poziom słoności śledzi nam odpowiada.
- Można do tego przepisu użyć suszonych pomidorów z dodatkami np. kaparami czy żurawiną, jeśli takie wariacje smakowe nam odpowiadają.
- Ocet winny można podmienić na spirytusowy, jabłkowy lub ryżowy.
Śledzie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem
Drukuj przepisSkładniki
► filety śledziowe [500 g]
► czosnek [1 główka / ok. 15 ząbków]
► pomidory suszone [ok. 150 g / pomidory z jednego słoika 300 ml + 1/2 szklanki oleju z pomidorów]
► olej rzepakowy [1/2 szklanki + 1 łyżeczka do pieczenia czosnku]
► cebula [1 mała sztuka]
► ocet winny [2 łyżki]
Dodatkowo:
► zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
► sól [1/2 łyżeczki] – opcjonalnie
Przygotowanie
- 500 g filetów śledziowych odsączyć i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Ja używam gotowych filetów marynowanych w occie i oleju. Jeśli wybieram śledzie w solonej zalewie, moczę je uprzednio minimum godzinę w wodzie lub mleku, zmieniając wodę 2-3 razy. W zależności od wysolenia śledzi, może być konieczne dłuższe moczenie. Najlepiej posmakować i upewnić się, że taki smak śledzi nam odpowiada.
- Czosnek obrać i pokroić na kawałeczki (średni ząbek kroję na ok. 6 części, choć można też upiec ząbki w całości). Oprószyć szczyptą soli i polać łyżeczką oleju. Wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec 15-20 min w 180 stopniach, do miękkości.
- W dużej misce wymieszać 1/2 szklanki oleju z pomidorów, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodać pokrojone w paseczki pomidory suszone i posiekaną w kostkę cebulę.
- Na koniec dodać przestudzony, upieczony czosnek i kawałki śledzi. Wymieszać i przełożyć do słoików. Śledzie są dobre po 24 godzinach, a najlepszy smak uzyskują po 3 dniach.
Przechowywanie
Śledzie można przygotować 2 tygodnie przed świętami, wystarczy się tylko upewnić czy wszystkie dodatki są schowane pod lustrem oleju i szczelnie zamknięte w szklanym słoiku. Przechowywać w lodówce.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 8 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 181 kcal, 8 g węglowodanów, 14 g tłuszczu, 6,5 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
4 komentarze
Śledziki wyszły pierwsza klasa. Przepis zapisany do zeszytu i z pewnością jeszcze do niego wrócę.
Śledzie przepyszne. Już kolejne święta będą cieszyć podniebienia
Strasznie ubolewam nad tym, że Autorka już nie wstawia nowych przepisów (choć, oczywiście, jest ich bardzo dużo tutaj). Korzystam z wielu blogów przy gotowaniu i ten jest zdecydowanie jednym z najlepszych oraz moich ulubionych. Droga Pani Paulino, gratuluję pomysłowości i fantazji oraz świetnego smaku :) jestem niezmiernie wdzięczna za pracę, jaką Pani włożyła w tę stronę. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!
Dziś zrobiłam te śledzie. Będę próbować za 2-3 dni. Wszystko dokładnie zrobiłam według przepisu. Mam nadzieję że nie będę żałować.