Przepyszne śledzie z suszonymi pomidorami, pieczonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Idealne na wigilijny stół.

Śledzie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem (6 składników)
Na Boże Narodzenie królują u nas śledziki pod każdą postacią. Poza klasycznymi smakami, proponuję też spróbować tych banalnych do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami. Dodatkowo wzbogacone pieczonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, marynowane w oleju z pomidorów i occie winnym. Znikają błyskawicznie i można je przygotować z dużym wyprzedzeniem.
Wskazówki
- Czosnek po upieczeniu powinien nadal mieć jasny kolor i delikatny, słodkawy smak. Nie można pominąć kroku pieczenia i zastąpić go surowym czosnkiem, bo nie uzyskamy pożądanego efektu.
- Do tego przepisu można użyć śledzi w oleju ze słoiczka lub śledzi z wiaderka w solance. Ja zwykle wybieram śledzie w oleju, bo mają dużo lepsze składy. Jeśli decydujemy się na śledzie z solanki, należy wymoczyć je w wodzie lub mleku przez minimum godzinę, zmieniając wodę 2-3 razy. Przed dodaniem do zalewy należy spróbować czy poziom słoności śledzi nam odpowiada.
- Można do tego przepisu użyć suszonych pomidorów z dodatkami np. kaparami czy żurawiną, jeśli takie wariacje smakowe nam odpowiadają.
- Ocet winny można podmienić na spirytusowy, jabłkowy lub ryżowy.
Śledzie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem
Drukuj przepisSkładniki
► filety śledziowe [500 g]
► czosnek [1 główka / ok. 15 ząbków]
► pomidory suszone [ok. 150 g / pomidory z jednego słoika 300 ml + 1/2 szklanki oleju z pomidorów]
► olej rzepakowy [1/2 szklanki + 1 łyżeczka do pieczenia czosnku]
► cebula [1 mała sztuka]
► ocet winny [2 łyżki]
Dodatkowo:
► zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
► sól [1/2 łyżeczki] – opcjonalnie
Przygotowanie
- 500 g filetów śledziowych odsączyć i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Ja używam gotowych filetów marynowanych w occie i oleju. Jeśli wybieram śledzie w solonej zalewie, moczę je uprzednio minimum godzinę w wodzie lub mleku, zmieniając wodę 2-3 razy. W zależności od wysolenia śledzi, może być konieczne dłuższe moczenie. Najlepiej posmakować i upewnić się, że taki smak śledzi nam odpowiada.
- Czosnek obrać i pokroić na kawałeczki (średni ząbek kroję na ok. 6 części, choć można też upiec ząbki w całości). Oprószyć szczyptą soli i polać łyżeczką oleju. Wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec 15-20 min w 180 stopniach, do miękkości.
- W dużej misce wymieszać 1/2 szklanki oleju z pomidorów, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodać pokrojone w paseczki pomidory suszone i posiekaną w kostkę cebulę.
- Na koniec dodać przestudzony, upieczony czosnek i kawałki śledzi. Wymieszać i przełożyć do słoików. Śledzie są dobre po 24 godzinach, a najlepszy smak uzyskują po 3 dniach.
Przechowywanie
Śledzie można przygotować 2 tygodnie przed świętami, wystarczy się tylko upewnić czy wszystkie dodatki są schowane pod lustrem oleju i szczelnie zamknięte w szklanym słoiku. Przechowywać w lodówce.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 8 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 181 kcal, 8 g węglowodanów, 14 g tłuszczu, 6,5 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
2 komentarze
Strasznie ubolewam nad tym, że Autorka już nie wstawia nowych przepisów (choć, oczywiście, jest ich bardzo dużo tutaj). Korzystam z wielu blogów przy gotowaniu i ten jest zdecydowanie jednym z najlepszych oraz moich ulubionych. Droga Pani Paulino, gratuluję pomysłowości i fantazji oraz świetnego smaku :) jestem niezmiernie wdzięczna za pracę, jaką Pani włożyła w tę stronę. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!
Dziś zrobiłam te śledzie. Będę próbować za 2-3 dni. Wszystko dokładnie zrobiłam według przepisu. Mam nadzieję że nie będę żałować.