Nie uwierzycie jak często spotykam się z opinią ,,nie lubię piersi z kurczaka bo jest sucha i wiórowata”. Gdy pierwszy raz natknęłam się na podobną opinię na forum sportowym nie mogłam tego zrozumieć. Pierś jest absolutnie moim numerem 1 jeśli chodzi o części kurczaka. Dopiero gdy zaczęłam samodzielnie urzędować w kuchni, przekonałam się, że sposób przygotowania robi tutaj 300 % różnicy: z tego samego fileta możemy zrobić soczyste, mięciutkie mięso i wysuszone na wiór, pozbawione smaku włókna. Postanowiłam dziś pokazać Wam mój patent na idealną, soczystą pierś z kurczaka, która wychodzi za każdym razem. Pewnie wiele osób zna ten sposób i z powodzeniem go stosuje, ale jeśli nigdy go nie próbowaliście to zachęcam, choćby z ciekawości. ;)
Super patent na soczystą pierś z kurczaka za każdym razem
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [500 g]
► olej o wysokiej temperaturze dymienia: rzepakowy/kokosowy [2 łyżki]
► przyprawy : u mnie praktycznie zawsze świeżo mielony pieprz, sól morska i czosnek granulowany, sprawdzi się też papryka w proszku, przyprawy do kurczaka, do gyrosa, przyprawa curry… Nie polecam suszonych ziół ani świeżego czosnku, bo prawdopodobnie w trakcie smażenia spalą się na węgiel.
Przygotowanie
- Patelnię mocno rozgrzać wraz z wybranym olejem. W tym sposobie kurczaka będziemy traktować jak steka, z tym wyjątkiem, że chcemy aby jego wnętrze było całkowicie upieczone.
- Wrzucić doprawionego kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut z jednej strony (nie przewracać póki mięso nie będzie całkowicie dosmażone), w zależności od grubości mięsa. Podsmażona część powinna być złotobrązowa a mięso mocno ścięte. Średnio trwa to ok. 5 minut, ale po kilku razach można dojść do wprawy i ocenić ,,na oko” czy kurczak jest zrobiony. Wysoka temperatura zamknie pory w mięsie i woda zostanie zatrzymana w środku zamiast wyciec na patelnię.
- Po podsmażeniu jednej strony, przełożyć mięso na drugą i smażyć do złotego koloru. Przy grubszych kawałkach mięsa zwrócić uwagę na to czy cała powierzchnia kurczaka jest ścięta (nie jest różowa/transparentna). Analogicznie, cieńsze kawałki kurczaka będą się smażyć krócej.
- Gdy kurczak jest gotowy, przełożyć usmażone mięso na arkusz folii aluminiowej (błyszczącą stroną do wewnątrz – kładziemy kurczaka na błyszczącej stronie) i zawinąć szczelnie. Zostawić na 2-3 minuty. Ten dodatkowy krok sprawi, że parujące mięso wewnątrz folii stanie się bardziej kruche i miękkie.
- Mięso pasuje praktycznie do wszystkich potraw, sałatek, sosów, kanapek. Można je pociąć w kostkę, podawać w całości bądź poszarpać dwoma widelcami, zależnie od planowanego dania.
37 komentarzy
Super! W końcu dobrze usmażona, nieprzeciągnięta pierś :) Wyszło super!
Chce Wam tylko przypomnieć że zadne mieso nie ma Por tylko ścięgna.Pory ma skóra.Wiec od zaraz mówcie poprawnie.
Wspaniałe piersi kurczaka obtoczone w jajku i skruszonych Kellogssach kukurydzianych. Pycha i chrupiące.
Folia aluminiowa -trucizna.
a ja mam takie pytanie, może z tych głupich, co jest złego w stosowaniu folii aluminiowej ?
Proponuję jeszcze inny sposób na soczystą pierś. Pierś kroimy na steki. Przygotowujemy w pojemniku plastikowym marynatę wg proporcji: 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki majonezu oraz sól, pieprz i dowolne zioła, np. majeranek. Mieszamy. Marynata musi być jak gęsta śmietana. Wkładamy do marynaty kurczak-owe steki, wszystkie muszą być obtoczone w cieście. Powinny marynować się przynajmniej 3o min. Po tym czasie każdego steka smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Pierś jest pyszna i soczysta, a dzieciaki za nią szaleją.
Czy tylko ja sie zastanawiam jak rozpoznac, ze mieso sie scielo, bez przecinania piersi na pol?
Można też zamarnowac w maslance, lub obtoczyć przed smazeniem w mące lub gestym cieście. Też wyjdzie soczyste
Dzięki za podpowiedź! Zastanawiałam się właśnie, czy da się bez folii. Jutro wypróbuję przepis :)
wygląda na to, że i mi się udało:) a strasznie się bałam, że będzie w środku surowa
Jak ze wszystkim, to kwestia wprawy :) Super, że się udało!
Zamiast zawijać w folię i produkować śmiecie włóżcie poprostu do zamkniętego gorącego naczynia żaroodpornego lub w porcelanową miskę przykrytą szczelnie talerzykiem (w naczynie w którym parę minut stał wrzątek). W tym można od razu podać na stół lub później podgrzać. Efekt ten sam.
Zgadzam się! Muszę przerobić tekst przepisu, od kiedy go pisałam 3 lata temu, dużo się zmieniło w moim podejściu do gotowania i produkowania niepotrzebnych śmieci. Fakt :) Dzięki za sugestię!
Witam czy ta pierś 5 minut z jednej i 5 minut z drugiej czy całość trwa 5 minut…..bo chciałam zrobić gy ros….I czy pokrywka się przykrywa
Ok 5 minut z każdej strony, w zależności od grubości mięsa :) Nie przykrywam podczas smażenia :)
To dziala??
Cieszę się! :D Smacznego!
U mnie tez:D takie proste rzeczy a wiele zmieniaja
Cieszę się! Smacznego kurczaka w takim razie :)
Wystarczy skropić mięso kilkoma kroplami soku z cytryny, mięso będzie super soczyste☺ ale ten sposób też chętnie wypróbuję!
Całkowicie się zgadzam. Szczególnie gdy sól spotka się z folią- uwalnia się aluminium. Bardzo szkodliwa toksyna. Uważajcie proszę. Dużo zdrówka!
Świetny patent!
Folia aluminiowa to chyba kiepski pomysł. Trucizna w kuchni. Szkoda, że nikt nas nie uświadamia jakie to szkodliwe dla naszego organizmu.
A ja się zawsze kłócę z tatą, że kurczaka trzeba smażyć w wysokiej temperaturze, żeby nie był suchy i proszę miałam rację :D
Dorzucę do mojego sposobu smażenia, Twój z folią i tacie szczęka opadnie :P
uwielbiam filety z kurczaka!A ta wygląda wyśmienicie :)
Podobnie traktuję pierś z kurczaka, jak stek właśnie, tylko wiadomo, musi być ścięta do końca. Pierś zrobiona takim sposobem nie może się nie udać i zawsze jest pyszniutka :)
dokładnie! Czasem można tak zepsuć pierś.. ja np. jak chce gotowaną, zawsze wrzucam ją na gotującą, osoloną wodę- zamyka wszystkie pory i mięsko dochodzi powoli w środku pozostając soczystą :) mmmm.. a jakiż Twój kawałek mięska ma skórką.. mniam! <3
Ja miałam i mam tak samo – nie przepadam za piersią od kurczaka, bo jest mało soczysta. Niby jest to logiczne co napisałaś – zamknąć pory, ale cóż…. Patent z folią rewelacyjny.
Już chciałam pisać, że cholera, ja właśnie wrzuciłam kurę do piekarnika i dopiero czytam, ale widzę, że patent dotyczy patelni :P
Fajny i prosty sposób. :)
Dobry patent! Ostatnio też zastanawiałam się, jak mogę przygotować pierś z kurczaka inaczej, niż tylko smażąc ja na patelni. Ten sposób postaram się wypróbować jako alternatywny dla smażenia piersi z kurczaka od razu pokrojonej w kawałki :)
Ja tak zwykle robię i polecam ten patent! :)
Bardzo fajny wpis. Nooo i oczywiście tak smakowicie. Bo ja z tych mięsożernych:)
cudnego weekendu:)
nie zauwazylam że mnie przelogowało na jakiś stary wieki nie używany profil- jak coś to sem ja:)
Bardzo często robię właśnie piersi z kurczaka :-) i nie mam problemu z ich soczystością. Ale fajnie że piszesz o sposobie ich smażenia aby były soczyste :-)
Powodzenia, na pewno wyjdzie idealnie ;)
przyznam ze nigdy nie umiałam zrobić soczystej piersi- jakkolwiek to zabrzmi:) ale na pewno wypróbuję ten patent z folią! to może ocalić mój niejeden obiad:)