Przy okazji wycieczki na Teneryfę udało mi się dorwać starą, oryginalną, hiszpańską książkę z regionalnymi przepisami i obiecałam, że kilka z nich na bank pojawi się na blogu. Zaczynamy od czegoś prostego, pysznego i uniwersalnego, bo paella to danie, które można łatwo dopasować do swojego smaku. Możecie z powodzeniem dodać do niej mięso, kreweteki, kalmary czy ulubionych warzywa, ale wersja bazowa jest zwykle taka sama. Warto spróbować wykonać ją w domu bo jest banalnie prosta i bardzo szybka do upichcenia ;)
Paella z warzywami
Drukuj przepisSkładniki
► ryż okrągły np. arborio [400 g]
► marchewka [2 sztuki]
► biała cebula [1 sztuka]
► czosnek [2 ząbki]
► pomidory [1 duża sztuka]
► papryka [1 sz. żółta i 1 szt. czerwona]
Dodatkowo
► olej do smażenia [50 g / 5 łyżek]
► woda [3/4 l]
► sól [1 łyżeczka lub do smaku]
► przyprawa do paelli gotowa lub domowa (szafran/kurkuma, słodka papryka, chili, papryka wędzona, rozmaryn) [2 łyżki]
► do przybrania świeża lub suszona pietruszka
Przygotowanie
- W głębokiej patelni bądź woku rozgrzać olej i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone w kostkę: cebulę, pomidora, marchewkę, paprykę i czosnek. Gdy warzywa zmiękną zalać je 3/4 l wrzątku.
- Gotować całość przez 5 minut i po upływie tego czasu dorzucić ryż.
- Gotować na średnim ogniu przez ok. 15-16 minut.
- Doprawić do smaku. Można podawać z dodatkową porcją ciecierzycy czy fasoli, a także z wybranym mięsem.
26 komentarzy
Pycha wyszło! Ja dodałam chorizo podsmażone.
Dzięki za przetestowanie przepisu, bardzo się cieszę! ?
Ryż może być jakikolwiek ? Bo posiadam tylko biały
Ooo… Będę robić w weekend tylko nie wiem jak dodać krewetki. podsmażyć i dorzucić od razu?
Podsmażyć osobno na maśle i dorzucić już do gotowanego ryżu. Chwilę razem poddusić, żeby smaki się przegryzły :)
A ryż dodajemy surowy?
Tak :)
Kiedy czytałam przepis, byłam zachwycona, myśląc: „cudownie, obiad na trzy dni „. Niestety, wystarczy tylko na dwa :(
A tak poważnie, pyszne jak zawsze! Ślę pozdrowienia! :)
U nas i tak obiad na dwa dni to cud :D Dzięki za wsparcie, jak zawsze!
Czym mogłabym zastąpić paprykę w tym przepisie? Jest jej tu dosyć sporo a ja papryki wprost nie znoszę :(
Jasne :) Na cukinię, pieczarki, bakłażana… opcji jest mnóstwo, ja podaję tylko oryginalny przepis, ale można go oczywiście zmienić po swojemu :)
Uwielbiam, najbardziej lubię z dodatkiem krewetek.
Dzięki! Pozdrowienia :)
Fajny pomysł! Ja za krewetkami nie przepadam, ale jestem na 100% pewna, że będą pasować idealnie :)
Nie jadasz ze względów zdrowotnych? Czy po prostu nie lubisz? ;)
Dzięki wielkie za miłe słowa <3
Bardzo prosty i fajny przepis. Lubię ryż, choć przyznam się, że nie jadam go zbyt często. A kurkuma to osobny temat, żeby się nią zachwycać!
Też lubię i nie miałam wcześniej pojęcia, że zrobienie jej jest takie proste ;)
Myślę, że też będzie pyszne, nawet z razowym ;)
Dziękuję bardzo <3 Buziaki!
Ale pysznie:)
moc uścisków
a ja bym jadła samo! ale podstawą jest dobry ryż a ja używam tylko razowego i to już pewnie zmieni smak. w każdym razie nie zaszkodzi spróbować:)
Lubię paelle – jest mocno aromatyczna i pełna kolorów !
Mniam jaka pyszna :) pozdrawiam :)
Chyba wyprobuję z krewetkami, bo do tej pory robiłam je tylko smażone z sosem czosnkowym, więc czas na coś nowego :D
Błąd w przepisie! Makro obliczone na 6 porcji (jedna porcja to ok. 65-70 g ryżu + dodatki). W oryginale przepis jest na 4 osoby, ale zawsze obliczam makro z porcji, która dla mnie jest satysfakcjonująca na jeden z 4-5 posiłków w ciągu dnia (czyli średnia porcja dla kobiety powyżej 18 roku życia przy średniej aktywności w ciągu dnia). Nie byłam w stanie wciągnąć całej porcji podanej w przepisie na raz, więc uznałam, że przepis jest w stanie pokryć 6 porcji. Ale przy tłumaczeniu przepisu z książki oczywiście wpisałam ich wersję 4 porcji, a nie moją – poprawioną. Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi, już zmieniam. Pozdrawiam! :)
jakim cudem porcja 320 kcal skoro 100g ryżu to już 360kcal a mamy tu jeszcze wiecej składników???