Praliny z masłem orzechowym to prosty do zrobienia deser. Ja zakochałam się od pierwszego gryza. Bardzo wilgotne, mięciutkie wnętrze ze słodkiego masła orzechowego pokryte deserową czekoladą. Będzie wspaniałym prezentem na walentynki dla kogoś bliskiego, albo dla siebie :D
Praliny z masłem orzechowym
Drukuj przepisSkładniki
► masło orzechowe [125 g / ok. 1/2 szklanki]
► miód [50 g / 2 płaskie łyżki]
► mąka kokosowa lub zmielone migdały [25 g / 2 łyżki]
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
Przygotowanie
- W misce wymieszać masło orzechowe, miód i mąkę kokosową. Uformować kuleczki i schłodzić w zamrażarce przez ok. 20 min.
- W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
- Obtoczyć praliny w rozpuszczonej czekoladzie i ponownie schłodzić (moim ulubionym sposobem jest obtaczanie w czekoladzie za pomocą dwóch widelców).
- Ponownie schłodzić, aż do stężenia.
- Zajadać (polecam trzymać w lodówce) :)
Notatki
Jeśli masło orzechowe nie jest solone, polecam dodać do masy szczyptę soli.
15 komentarzy
Osz ty w… Dobre wyszły mimo, że zrobiłam bez czekolady.
Wspaniałe jak dla mnie przepisy mało cukru Ok dzięki więcej takich przepisów proszę pozdrawiam serdecznie 🥰
Trochę z nimi zwlekałam bo bałam się tego obtaczania w czekoladzie, ale strach ma wielkie oczy. Fajny, prosty przepis.
Cieszę się bardzo, że się udały :)
O matko,jakie to jest pyszne 🙂
Mozna zamiast mąki kokosowej dodac suszone daktyle i zmielic
Mega pyszne!!! Uwielbiam Reese’s, ale te praliny są o niebo lepsze i tylko 4 składniki. Dzięki za przepis ? P.S. Pierwszy raz trafiłam na ten blog i zdecydowanie tu zostaję ?
A można dać zmielone orzechy laskowe zamiast migdałów?
Jasne :)
Super przepis!!! Przetestowany i wyszło pysznie ;-)
Bardzo się cieszę :) Smacznego!
Idź ty z tym… ja dzisiaj dietę pudełkową zaczęłam, a jak na złość mam mąkę kokosową, masło orzechowe i czekoladę w szafce (syrop klonowy zmiasst miodu jak zawsze styknie) idę cię po cichu nienawidzieć i płakać w kącie :( :( :(
Czy można czymś innym zastąpić mąkę kokosową/zmielone migdały albo po prostu pominąć?
jak pominiesz, to konsystencja pewnie nie wyjdzie :/ jak masz w domu zwykłe herbatniki zblenduj na gładką masę wręcz mąkę i użyj do przepisu ;)
Dziękuję za odpowiedź :)