Sloppy Joe to amerykańska kanapka wypełniona mieloną wołowiną w słodko-kwaśno-pikantnym sosie. Zwyczajowo nadzienie wypływa z chrupiącego pieczywa, robiąc przy tym niesamowicie dużo bałaganu. Jak dobrego burgera, Sloppy Joe ciężko zjeść bez brudzenia rąk i twarzy, ale uwierzcie, że sos na brodzie jest wart zachodu :) Zwłaszcza jeśli macie ochotę na domowy fast food – to propozycja idealna. Lubimy podawać z chrupiącą sałatką, ogórkami konserwowymi lub świeżymi warzywami. Podwójna porcja idealnie sprawdzi się na większe imprezy, gdzie każdy będzie mógł naładować w bułkę tyle mięsnego nadzienia, ile będzie chciał.
Kanapka Sloppy Joe (6 składników)
Drukuj przepisSkładniki
► mielona wołowina [400 g]
► cebula [ok. 50 g / 1/2 średniej sztuki]
► papryka czerwona [1/2 średniej sztuki]
► ketchup [5 łyżek]
► musztarda sarepska [1 łyżeczka]
► ulubione bułki [4 sztuki]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
► chili [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Mieloną wołowinę przełożyć na zimną patelnię, włączyć palnik i podgrzewać rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Ten sposób umożliwia na idealne i bardzo proste rozdrobnienie mięsa mielonego.
- Gdy całe mięso się zetnie, dorzucić pokrojone warzywa i wymieszać. Podduszać przez kolejne 5 minut, aż delikatnie zmiękną.
- Dodać ketchup, musztardę, przyprawy i całość zalać szklanką wody.
- Dusić na średnim ogniu bez przykrycia do momentu, aż woda wyparuje i sos porządnie zgęstnieje (ok. 15 minut).
- Podawać na ciepło w ulubionej bułce lub z innym pieczywem. Bułkę można przekroić, posmarować roztopionym masłem lub oliwą i podpiec przez 2-3 minuty, aby nabrała chrupkości.
8 komentarzy
Pychota! Nie sądziłam, że tak proste danie może być tak atrakcyjne w smaku. W chrupiącej bułce – mniam! Nie lubię wołowiny, więc użyłam wieprzowiny. Polecam!
To prawda – bardzo niepozorne danie, ale cieszę się, że efekty pozytywnie zaskoczyły 😍
Farsz rewelacyjny, jadłem w bułce, ale chyba wolę w jakimś naleśniki czy tortilli zejść :)
W tortilli też uwielbiam! Dzięki za komentarz, cieszę się bardzo, że smakowało!
A na czym smażyć wolowine ?
W tym przepisie nie używam żadnego tłuszczu do smażenia – wołowina podczas podgrzewania wytapia naturalny tłuszcz, a potem jest zalana wodą i tak się dusi.
Naprawdę pyszne :) Troszkę więcej chili dodałam,uwielbiam?
Bardzo dziękuję! Smacznego :)