Te wegańskie rogaliki to przepis, który powstał zupełnie przypadkowo. A z doświadczenia wiem, że właśnie takie przepisy okazują się najlepsze! Po połączeniu 2 składników wychodzi fajne, półkruche, przyjemne do formowania ciasto, które idealnie nadaje się do kulinarnych eksperymentów – takie rogaliki można przygotować na miliony sposobów. Idealnie smakują z domowym dżemem, delikatnie posypane cukrem pudrem. Mam nadzieję, że i w Waszej kuchni sprawdzą się świetnie :)
Półkruche wegańskie rogaliki
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [130 g / 1 szklanka]
► twarda część mleczka kokosowego z puszki [120 g]
Przygotowanie
- Do miski dodać mąkę i twardą część mleczka kokosowego, wymieszać i zagnieść dłonią do uformowania kulki z ciasta. Dodatkowo, do ciasta można dodać aromat waniliowy, cukier puder czy kakao.
- Kulkę ciasta rozwałkować na okrągły placek, podzielić na 8 trójkątów i z każdego zawinąć rogalik (można napełnić nadzieniem np. kremem czekoladowym lub dżemem).
- Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, opcjonalnie wierzch posmarować odrobiną mleka roślinnego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Ciepłe rogaliki można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
18 komentarzy
Czy jest szansa żeby zastąpić czymś mąkę pszenną? Sprawdził by się tutaj domowy mix bezglutenowy?
Myślę, że można spróbować skrobię i mąkę ryżową/kukurydzianą/jaglaną w proporcji 1:1
Czy kazdy rodzaj maki przennej będzie ok? Orkisz, samopsza, płaskurka?
Nie próbowałam z każdym, ale prawdopodobnie tak, jeśli będą to mąki o niskim typie.
I czy mąka gryczana może być ?? w tej samej proporcji ?
Nie próbowałam niestety z żadną oprócz pszennej.
Jakie mleczko kupić aby uzyskać tyle stałej masy mleka ? Z reguły mam pół puszki konsystencji stałej i pół płynnej.
Ja zwykle używam tego mleczka z lidla. Przed użyciem schłodzić :)
Właśnie zrobiłam, są przepyszne :D i takie szybkie
Smacznego w takim razie i dziękuję <3
Czy można użyć jogurtu np. greckiego zamiast mleczka?
To będzie już zupełnie inny przepis :) Inny smak, inna konsystencja.
Czy można użyć mąki kukurydzianej?Pszennej nie toleruję niestety.
Sama kukurydziana może być problematyczna, próbowałabym kombinować z kukurydzianą i ziemniaczaną w stosunku 3:1.
Wyglądają przepysznie!! Ciekawe czy wyszłyby z mąką pszenną pełnoziarnistą? Niestety po zwykłej pszennej dostaję uczulenia :/
Jest duża szansa, że wyjdą :)
Świetny pomysł :)
Dziękuję! :)