Sezon truskawkowy w pełni, trzeba korzystać przy każdej okazji! Także na śniadanie :) Truskawki pod owsianą kruszonką z masłem orzechowym i miodem to idealny deser albo godny zastępca owsianki. Przygotujecie to danie w kilka chwil, jest szalenie proste i pyszne. Można podać je z lodami, gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Oczywiście, truskawki możecie zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami i cieszyć się tym daniem przez cały sezon!
Truskawki pod owsianą kruszonką
Drukuj przepisSkładniki
► truskawki [300 g / ok. 2 szklanki]
► płatki owsiane górskie [3 łyżki / 30 g]
► mąka [3 łyżki / 45 g]
► miód [3 łyżki / 75 g]
► masło orzechowe [2 łyżki / 50 g]
Przygotowanie
- Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i pokroić. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego i polać łyżką miodu.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- W rondelku podgrzać 2 łyżki masła orzechowego i 2 łyżki miodu. Kiedy będą w miarę płynne, dosypać suche składniki i wymieszać.
- Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać na truskawki.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Notatki
Jeśli używasz masła orzechowego bez żadnych dodatków, polecam dosypać do kruszonki szczyptę soli.
Smacznego!
5 komentarzy
Niestety kruszonka wyszła mi zbyt „płynna” :(
a jaki inny zamiennik masla orzechowego moze byc? zwykle masło?
Może być zwykłe masło albo olej kokosowy.
Jakiej maki bezglutenowej uzyc zamiast pszennej?
ryżowa, kukurydziana, jaglana (jeśli lubisz ten specyficzny smak :))