Długo szukałam przepisu na wymarzone ciasteczka z kawałkami czekolady. Wiadomo- każdy ma swoje preferencje, zwłaszcza w kwestii deseru! Część ludzi woli te cieniutkie i głośno chrupiące ciasteczka, inni celują w bardziej soczyste i mokre, reszta uwielbia te mięciutkie, o konsystencji lekkiego ciasta. Problem w tym, że ja uwielbiam wszystko na raz :D Te ciasteczka do efekt eksperymentów i zdecydowanie zasługują na miano ulubionych. Mają super chrupiącą skórkę, ale wnętrze miękkie, soczyste, niemal niedopieczone. Pokaźne kawałki czekolady zdążą się niebiańsko rozpuścić zanim zdążą się zapiec. Dzięki temu, po lekkim ostudzeniu możecie liczyć na cieplutkie ciacha z czekoladową lawą. Do tego jak zwykle, są bajecznie proste do przygotowania!
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Drukuj przepisSkładniki
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► cukier [160 g / 3/4 szklanki]
► laska wanilii [ziarenka wydobyte z 1 laski wanilii]
► jajko [1 sztuka]
► mąka pszenna [160 g / 1 i 1/4 szklanki]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
► czekolada deserowa [150 g / 1 i 1/2 tabliczki]
Dodatkowo
► sól – płaska łyżeczka [krok opcjonalny, ale bardzo polecany :)]
Przygotowanie
- Masło i jajko do tego przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przez pieczeniem.
- W misce wymieszać mąkę, proszek i (opcjonalnie) sól.
- Miękkie masło przełożyć do osobnej miski, dodać cukier i utrzeć za pomocą szpatułki lub elektrycznego miksera.
- Laskę wanilii położyć płasko na desce i ostrym nożem przeciąć wzdłuż. Rozchylić ścianki i zeskrobać ziarenka wanilii z obu stron. Można to zrobić przejeżdżając ostrzem noża wzdłuż powierzchni (układamy nóż prostopadle do laski wanilii) lub – w wersji dla początkujących – wyskrobać ziarenka łyżeczką. Dodać do masła z cukrem i wymieszać.
- Do maślanej masy wbić jajko i wymieszać.
- Następnie dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Zbyt intensywnie wymieszane ciasto zacznie uwalniać gluten, przez co zrobi się twardawe.
- Pod koniec posiekać nożem czekoladę. Nie trzeba tego robić dokładnie i drobno – dość spore kawałki o wielkości 1-2 cm świetnie się sprawdzą w tym przepisie. Dodać do masy i wymieszać szpatułką.
- Miskę nakryć ściereczką i schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Ciasto nabierać łyżką stołową (mniejsze ciasteczka) lub łyżką do lodów (ogromne ciacha) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zwykle polecam pieczenie 5-6 ciasteczek na raz, bo mocno zwiększają swoją objętość i mogą się posklejać. Jeśli nakładacie ciasto zwykłą łyżką, warto następnie uformować je w kulkę i tak wstawić do piekarnika. Ciastek z łyżki do lodów nie rozpłaszczamy, nie formujemy. Może się to wydać dziwne, ale właśnie dzięki temu ciastko podczas pieczenia samo rozchodzi się w piekarniku, a środek pozostaje mokry i miękki.
- Piec przez 8-12 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. należy je wyjąć, kiedy brzegi będą złote, a środek jeszcze surowawy. Po wyjęciu ciasteczka będą bardzo miękkie – nie sugerujcie się tym, podczas stygnięcia naprawdę bardzo twardnieją. Po lekkim wystudzeniu, ciasteczka powinny być miękkie i delikatne, a czekolada jeszcze płynna.
Notatki
Cukier biały można zastąpić sypkim trzcinowym, zmieni to kolor ciasteczek na intensywnie brązowy i doda karmelową nutę do smaku | Nie polecam w tym przepisie wymieniać masła na margarynę czy jakikolwiek inny tłuszcz | Ziarenka wanilii można zastąpić 2 łyżeczkami cukru wanilinowego lub kilkoma kroplami aromatu, choć wiadomo, że efekt finalny nie będzie identyczny | Zużyte laski wanilii można przełożyć do słoika ze zwykłym cukrem, po kilkunastu dniach postanie domowy cukier waniliowy | Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, 50 g czekolady można podmienić z deserowej na mleczną
Smacznego!
14 komentarzy
Moje wyszły niebiańskie w środku miękkie a na brzegach chrupiące
U mnie też klapa. Zrobiły się placki surowe z zakalcem w środku… :(
Następnym razem dodam mniej cukru ale poza tym suoer
Wyszły idealne jak ze sklepu,dałam mniej cukru , mleczną czekoladę i trochę kakao,wszystko się udało : p
Czy cukier można zamienić na erytrytol?
Można :)
to jedne z moich ulubionych ciasteczek, często do nich wracam :-)
U mnie kompletnie sie nie sprawdził a robiłam wszystko wg instrukcji :) No ale coz sprobuje jeszcze raz!
Te ciastka są naprawdę booooskie! <3 Co jakiś czas regularnie powracam do tego przepisu <3
Bardzo się cieszę! To taki prosty, bazowy przepis, niby nic specjalnego a jednak klasyk broni sie sam :D
Wyszły idealnie. Kocham te giganty ❤️
Ale się cieszę! Smacznego! :)
Też lubimy, ale daję połowę cukru i czekoladę pół na pół z orzechami włoskimi…a i tak są mega słodkie! Znikają ekspresowo ;)
Kruche,maślane ciastka z czekoladą- najlepsze połączenie! :)