Kasza jaglana po meksykańsku to jedna z moich ulubionych bezmięsnych potraw i nie mam pojęcia czemu nigdy wcześniej nie pojawiła się nie blogu! Oczywiście z kuchnią meksykańską nie ma wiele wspólnego, ale zawiera masę pysznych warzyw i przypraw, które często pojawiają się w przepisach inspirowanych tą częścią świata. Jest szybka w wykonaniu, lekko pikantna, sycąca i zdrowa – nadaje się idealnie jako obiad w zabiegane dni lub doskonały lunch do pudełka. Mam nadzieję, że tak jak było w naszym wypadku, na stałe zagości w Waszym menu :)
Kasza jaglana po meksykańsku
Drukuj przepisSkładniki
► kasza jaglana [200 g suchej kaszy]
► czerwona cebula [1/2 dużej sztuki]
► papryka [3 sztuki – u mnie w 3 kolorach]
► passata pomidorowa [250 g]
► fasola czerwona konserwowa [400 ml / 1 puszka]
► kukurydza konserwowa [425 ml / 1 puszka]
► olej [20 g / 2 łyżki]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz czarny [1/2 łyżeczki]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► chili [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Kaszę przełożyć do miski, zalać wrzątkiem tak, aby cała była przykryta i odstawić.
- Pokroić cebulkę i paprykę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa przez ok. 7-10 min, mieszając aby się nie przypaliły.
- Kaszę przełożyć na sito i przepłukać porządnie, aż woda spływająca spod spodu będzie klarowna.
- Dodać suchą kaszę jaglaną i przyprawy, wymieszać z warzywami i zalać 2 szklankami wrzątku.
- Gotować na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Warto przygotowywać to danie w naczyniu z powłoką non stick, bo kasza podczas gotowania lubi się przypalić (ja używam dużej patelni).
- Gdy kasza się ugotuje, dodać passatę, fasolę i kukurydzę.
- W razie potrzeby doprawić do smaku.
- Podawać na ciepło lub zimno, opcjonalnie z awokado lub kwaśną śmietaną i sokiem z limonki.
Smacznego!
16 komentarzy
Zrobione :-) u mnie zamiast kaszy jaglanej- jęczmienna- też wyszło super
Przepis nic dodać nic ująć, genialny a zarazem prosty przepis! :)
Super, dzięki wielkie za przetestowanie przepisu ❤
Zrobiłam wczoraj, a skusiła mnie do tego czerwona fasola znajdująca się w przepisie. Uwielbiam ją! Dziękuję za prosty przepis. : )
Bardzo się cieszę, dziękuję za przetestowanie przepisu i smacznego! :)
Nie przepadam za kuchnią meksykańską ani pikantnym jedzeniem, ale postanowiłam dać temu daniu szansę i… Zakochałam się w nim! (Tak jak cała moja rodzina) Jest przepyszne, sycące, proste, zdrowe i nie wymaga nie wiadomo jakich składników. Bardzo ci dziękuję za podzielenie się przepisem! Na pewno ugotuję to danie jeszcze wieeele razy
Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że przepis się u Was sprawdził :) To jeden z naszych ulubionych!
Wyglada pysznie !
Dziękuję :)
Najlepsze i najsmaczniejsze danie?Dziękuję że dzielisz się z nami przepisami, wiem ile to kosztuje pracy, bo moja córka prowadzi bloga @maobmaze i widzę ile trzeba w to włożyć pracy, choć my odbiorcy tegi nie widzimy. Jeszcze raz wielkie dzięki ??
Dziękuję, naprawdę doceniam, w końcu pisanie komentarzy też zabiera Wasz czas :) Powodzenia dla córki, trzymam kciuki za jej sukces!
Bardzo smaczne i szybkie danie :) ze względu na dziecko zamiast papryki dałam cukinię i również wyszło super. Dziękuję za przepis :)
To świetnie, zawsze mnie cieszy kiedy dzieciom smakuje. Dziękuję za wykorzystanie przepisu :)
Wyglada bosko :) Uwielbiam kaszę jaglaną w takich daniach!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzięki! :) Wszyscy się zajadają jaglankami, ja chyba jednak wolę na słono :)
Nie tylko wygląda, ale i smakuje! ? Obiad idealny: zdrowy, smaczny, szybki, ładnie wyglądający, a na dodatek brudzący niewiele garów (smażyłam w garnku). Pozdrawiam serdecznie ?