Delikatny, rozpływający się w ustach karmelowy chlebek bananowy to rewelacyjne ciasto, do którego można wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Długo zachowuje świeżość, jest bardzo wilgotny, miękki, a karmelizowany cukier nadaje mu głębokiego, wspaniałego smaku.
Karmelowy chlebek bananowy
Chlebki bananowe z różnych przepisów piekę od lat, ale żaden nie przekonał mnie na tyle, aby pojawić się na blogu. Zwykle były zbyt ciężkie, gliniaste, szybko przesychały i po prostu nie odpowiadały mi w smaku. Aż do czasu. Ten wspaniały i super prosty chlebek ma w przepisie jeden niespotykany sekret – przed dodaniem cukru i masła do ciasta zmieniamy je w coś na wzór karmelu czy sosu krówkowego. To właśnie ten zabieg da nam niezwykłą konsystencję. Do tego spora szczypta soli i cynamon, aby podkręcić słodki, bananowy smak. Polecam podawać z odrobiną masła orzechowego. Trudno poprzestać na jednym kawałku!
Składniki
- W tym przepisie idealnie sprawdzą się mocno dojrzałe, ,,cętkowane” banany. Im bardziej dojrzały banan, tym więcej skrobii rozłożyło się na cukry proste, stąd słodszy smak.
- W wielu przepisach na chlebek bananowy można spotkać cukier trzcinowy lub muscavado. Tutaj polecałabym jednak użyć zwykłego kryształu, bo łatwiej kontrolować stopień brązowienia podczas robienia karmelu. Cukier trzcinowy łatwiej przypalić, bo nie widać tak dokładnie zmiany koloru.
- Do pieczenia wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną, dobrze nadadzą się typy 500 i 550.
Przechowywanie i mrożenie
Chlebek pozostanie świeży i miękki nawet przez 3-4 dni. Najlepiej przechowywać go w szczelnym opakowaniu. Bez problemu można go także zamrozić w całości lub w plastrach. Rozmrozić najłatwiej przez noc w lodówce, a następnie podgrzać przez moment w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż środek chlebka będzie ciepły. Można także odgrzać plastry w tosterze lub na patelni np. w formie tostów francuskich.
Karmelowy chlebek bananowy
Drukuj przepisSkładniki
► cukier biały [200 g / 1 szklanka]
► masło [200 g / 1 kostka]
► dojrzałe banany [3 średnie sztuki / ok. 350 g]
► jajka rozmiar L [2 sztuki]
► mąka pszenna [250 g]
► proszek do pieczenia [2 płaskie łyżeczki]
Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki]
► cynamon [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Na patelnię lub do garnka z powłoką non stick dodać 200 g cukru i 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Podgrzewać powoli, cały czas mieszając. Po kilku minutach cukier zacznie się rozpuszczać w maśle i tworzyć charakterystyczną krówkę/karmel. Tak przygotowaną masę doprawić solą i cynamonem, wymieszać, zdjąć z palnika i przestudzić.
- Do masy karmelowej dodać 3 banany i rozgnieść je porządnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli chcemy mieć całkowicie gładki chlebek, można zmiksować banany na gładki krem za pomocą ręcznego blendera.
- Do przestudzonej masy wbić 2 jajka, wymieszać. Dodać 250 g mąki i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia.
- Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Można także przygotować pastę do smarowania blaszek mieszając łyżkę mąki i łyżkę oleju, wymieszać i wysmarować dokładnie wszystkie ścianki foremki.
- Przelać ciasto do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 60 min (jeśli wierz zacznie się zbytnio rumienić, można przykryć folią aluminiową.
- Wystudzić przed krojeniem.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 kawałek
273 kcal, 31 g węglowodanów, 15 g tłuszczu, 3 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
11 komentarzy
Ludzie,kto to je? Przecież to tylko masa cukru,masło i mąka do tego poddane obróbce termicznej i powstaje prozaplany tucznik. Mój wpis nie odnosi się tylko do tego konkretnego przepisu ale jest raczej wyrazem frustracji ,która we mnie narosła po przglądnięciu tej strony w poszukiwaniu czegoś na ząb co nie będzie jedynie smakować ale będzie też jedzeniem wpływającym pozytywnie na moje zdrowie- a to zadanie jest baaardzo trudne gdy do wszystkiego dowala się tak ogromne ilości cukru i innych składników . Idę dalej jeść sałatki 😅
Ale super przepis dziękuję bardzo! Wypróbowałam pierwszy raz i naprawdę smakuje rewelacyjnie do tego przepis jest bardzo prosty a chlebek puszty i świetnie wyrósł. Z powidłami lub masłem orzechowym to prawdziwa przyjemność. Następnym razem podkręce go jakimiś orzechami pozdrawiam! :)
Miałam wątpliwości co do tego czy wyjdzie mi ten przepis, bo nie byłam pewna czy cukier w maśle mi się skarmelizuje. Ostatecznie tak się stało, ale część masła była oddzielona i uratowałam to śmietanką 30% (resztka stojąca w lodówce). Ogólnie uważam, że przepis jest świetny tylko właśnie jest ta trudność z połączeniem się cukru i masła, która występuje u mnie nawet robiąc taki zwykły karmel na polewę. Wiesz z czego to może wynikać?
Czy cukier z masłem ma się zbrazowic i wyglądać tak jak typowy karmel ?
Troszkę zmieni kolor na ciemniejszy, ale nie będzie mocno brązowy.
Rewelacja! Przepis jak zawsze szybki i prosty:) chlebek zrobiłam w 10 min. przy nieodkładalnym 6miesięcznym dzidziusiu i 3 latku, wszyscy zachwyceni. Ciasto wilgotne w środku, wierzch lekko chrupiący. Dodałam jedynie odrobinę więcej mąki bo ciasto wydawało mi się zbyt lejące, wyszło idealnie jestem zachwycona, dzisiaj piekę od razu 2:D
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie. Ciasto wyrosło i na zewnątrz wyglądało dobrze aż nagle opadło po wyjęciu z piekarnika i wygląda wewnątrz jak plastelina.
Cukier nie rozpuścił mi się w maśle i nie zmienił koloru, tak jakby w ogóle się nie skarmelizował. Wyszła konsystencja mokrego piasku, pływającego w tłuszczu. Czy to wina masła czy ja coś źle zrobiłam? Masło było z zamrażalnika, było chwilę na zewnątrz, ale wziąć było zimne.
Pierwszy raz zrobiłam przepis na ciasto bananowe, które wyszło fatalnie… tłuste, słodkie i słone… zrobione wszystko jak w przepisie i same proporcje już mi się nie podobały, przykro mi ale coś tu poszło nie tak.
Witam ! Czy cukier ma totalnie się rozpuścić , i jeszcze jedno pytanie jeżeli masło i cukier roztopiłam już , a reszte zrobię jutro , czy tak wyjdzie ten chlebek ?
Nie polecam takiej opcji, najlepiej rozpuszczać cukier z masłem na świeżo. Kiedy rozpuszczany cukier zacznie się ,,ciągnąć” to jest gotowy do dodania