Kotleciki z tuńczyka to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Są pełne smaku, mięciutkie i – co najważniejsze -szybkie do przygotowania. Można je serwować na ciepło, ale są też świetne na zimno. Mogą być podstawą obiadu, ale też fantastycznym pomysłem na sycące kanapki. To takie ,,danie awaryjne”, które można wyczarować nawet w obliczu pustej lodówki. Wystarczy mieć zawsze tuńczyka schowanego na tyłach kuchennej szafki :)
Kotleciki z tuńczyka
Drukuj przepisSkładniki
► tuńczyk z wody lub oleju [260 g / 2 puszki]
► bułka tarta [30 g / 4 płaskie łyżki]
► jajko [2 sztuki]
► olej rzepakowy [1 łyżka / do smażenia]
Dodatkowo
► sól morska [pół łyżeczki]
► czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]
► zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Tuńczyka odcedzić i wrzucić do miski.
- Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą i uformować kotleciki.
- Uformować kotleciki i przesmażyć na łyżeczce oleju do zarumienienia.
Notes
To podstawowy i najprostszy przepis, kotleciki można też wzbogacić o inne zioła, ostrą paprykę czy łyżeczkę musztardy. | w wersji bezglutenowej, bułkę tartą można podmienić na mąkę kokosową
Smacznego!
5 komentarzy
A zamiennik jajka w tym przepisie? Znalazłoby się coś:) wyglądają smakowicie
Nie próbowałam niestety
Jajko można zamienić mieszanką siemienia lnianego mielonego lub nasion chia z wodą, tworzy taki glut. to wegańskie odpowiedniki jajka. Jak dobrze pamiętam w proporcji 1:3. Pozdrawiam
Zrobię na pewno jutro ale Dodam jeszcze troszkę kukurydzy Bo mi została z poprzedniego dania
Super połączenie! :)