To nasz ulubiony mazurek, który piekę praktycznie co roku. I najważniejsze – to wypiek dla absolutnie każdego, z początkującymi włącznie. Jest z gatunku tych ,,wypasionych”, chrupiące, maślane ciasto jest pokryte 3 przepysznymi warstwami i naprawdę smakuje i wygląda jak kawał roboty, choć w rzeczywistości przygotowanie jest banalnie proste! Dodatkowo, sama dekoracja z czekoladowych bazi jest łatwa do wykonania :) Bazuje na genialnym kruchym cieście bez jajek, które jest wyjątkowo delikatne. Zniknie z wielkanocnego stołu w ekspresowym tempie, gwarantuję :)
Ulubiony, łatwy mazurek
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [260 g / 2 szklanki]
► masło [250 g]
► cukier puder [60 g / 1/2 szklanki]
► kajmak [200 g / 1/2 małej puszki]
► czekolada deserowa [200 g / 2 tabliczki]
► śmietanka kremówka 30% [100 g]
► kwaśny dżem (np. czarna porzeczka, wiśnia) [ok. 5 łyżek]
Przygotowanie
- Zimne masło pokroić w kostkę i posiekać w misce nożem razem z cukrem pudrem. Można też rozdrobić je krótko z malakserze.
- Dodać mąkę oraz 4-5 łyżek zimnej wody, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Przy wyrabianiu kruchego ciasta zawsze należy pamiętać o tym, żeby nie zagniatać zbyt długo i intensywnie.
- Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby po 2 przeciwległych bokach papier odstawał odrobinę poza wysokość blaszki – ułatwi to wyciąganie spodu.
- 3/4 ciasta wylepić spód, 1/4 ciasta rozwałkować na paski o szerokości ok. 3-4 cm i wyłożyć nimi brzegi mazurka.
- Brzegi można delikatnie naciąć dla dekoracji, a sam spód należy nakłuć widelcem.
- Piec w 180 stopniach przez 15-20 min lub aż całość nabierze złotego koloru.
- Wyciągnąć i całkowicie wystudzić.
- Spód mazurka posmarować dżemem, na górę delikatnie nałożyć kajmak (przed nałożeniem przekładam do osobnej miseczki i mieszam intensywnie,a by stał się bardziej kremowy). Włożyć mazurek do lodówki na ok. 15 minut.
- Przygotować ganasz czekoladowy zgodnie z tym przepisem. Schłodzony mazurek delikatnie oblać ganaszem, rozprowadzić na powierzchni szpatułką.
- Prosta dekoracja: pół tabliczki białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikfofali, nakładać łyżeczką małe owalne kropeczki (a’la bazie) i połączyć je w całą ,,łodyżkę” za pomocą wykałaczki.
4 komentarze
Poproszę o wymiar blaszki. A z tych początkujacych z mazurkiem😉
25 na 30 cm :)
Zrobiłam go rok temu. Pycha :D
Cieszę się bardzo! Wesołych Świąt ?