Biała pizza ze szparagami, kremową ricottą i świeżą mozzarellą to absolutny hit szparagowego sezonu. Pachnąca czosnkiem i oliwą, świeża, zaskakująca, niezwykle smaczna. I – jak zwykle – naprawdę prosta do przygotowania. Tylko wygląda na skomplikowaną! Wiem, że zrobienie pizzy kojarzy się z godzinami roboty, ale zagniatanie ciasta z tego przepisu zajmuje tyle, co zagotowanie wody na herbatę. Potem wystarczy poczekać 2 godzinki, rozwałkować, przykryć składnikami i piecze się sama! Sezon szparagowy trwa kilka chwil, warto więc korzystać z tych dobroci na przeróżne sposoby. Ta pizza ze szparagami jest tak ciekawa, że nawet zadeklarowani mięsożercy proszą o dokładki!
Biała pizza ze szparagami
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [250 g]
► drożdże [3,5 g suchych drożdży lub 7 g świeżych]
► ricotta [200 g]
► oliwa [10 g / 1 łyżka]
► czosnek [1 ząbek]
► mozzarella świeża [125 g / 1 kulka]
► szparagi [1 pęczek / ok. 30 sztuk]
Dodatkowo
► siekane migdały lub płatki migdałowe [2 łyżki](opcjonalnie)
► ciepła woda [160 ml]
► sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie
- Ciepłą wodę przelać do miseczki, dodać drożdże (świeże lub suche) i wymieszać.
- Wlać wodę z drożdżami do mąki, dodać pół łyżeczki soli i zagniatać ciasto ręcznie, aż uformuje gładką kulę.
- W dłoniach rozprowadzić łyżkę oliwy i pokryć ciasto, przed włożeniem do miski. Dzięki temu, podczas wyrastania na jego powierzchni nie uformuje się twarda skórka.
- Włożyć ciasto do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
- Następnie rozprowadzić dłońmi lub rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm.
- Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
- W międzyczasie przygotować szparagi – umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Jeśli używam cienkich szparagów, zostawiam je w całości. Jeśli mam akurat te grubsze, lubię przeciąć je wzdłuż. Dzięki temu mam pewność, że zbyt duże kawałki nie będą sprawiały trudności podczas jedzenia i że zdążą zmięknąć w piekarniku.
- Do małej miseczki przecisnąć ząbek czosnku i zalać łyżką oliwy. Wymieszać i posmarować przygotowany spód pizzy.
- Na posmarowany oliwą spód nałożyć ricottę ze szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu, świetnie sprawdzi się tu pieprz biały, ale klasyczny czarny także da radę :)
- Na bazie z ricotty położyć szparagi i przykryć rozrywaną w palcach, świeżą mozzarellą.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (czas będzie się różnił w zależności od piekarnika). Piec do momentu, kiedy skórka będzie lekko przyrumieniona, ser roztopiony i szparagi przypieczone.
- Opcjonalnie, 5 minut przed końcem pieczenia posypać pizzę siekanymi migdałami i wstawić z powrotem do pieca.
- Podawać na ciepło lub zimno :) Można dodatkowo posypać gruboziarnistą solą morską, świeżym pieprzem lub parmezanem.
25 komentarzy
Czym można zastąpić serek ricotta? Pozdrawiam😁
Jest jakas alternatywa dla szpargów? Sezon minął, a ja jestem bardzo ciekawa smaku pizzy z ricottą :)
Może cukinia? :)
Właśnie zajadam, pycha. Od siebie dodałam oliwki czarne.
Dzięki :) Muszę spróbować z oliwkami, fajny pomysł!
Must cook no padłam. Nowe ulubione określenie :D
Uwielbiam biancę! W sezonie szparagowym to totalny must cook! :D
Mniam mniam mniam!!! Ta pizza wygląda obłędnie! :) Kurcze aż mi ślinka cieknie :D
Aaaaa szparagi!
Dzięki <3 Do wypróbowania!
Baaaaardzo interesujący przepis :) mniaaaaaaaaam ;)
Haha, nigdy nie jest szkoda jeść, zwłaszcza jeśli chodzi o pizzę :D
Dzięki! Musisz kiedyś spróbować, naprawdę ciekawa opcja :)
Baaardzo dziękuję <3 Super połączenie, ostatnio odkryte :)
Bardzo :)
Pięknie wygląda ! Aż szkoda jeść :D
Wygląda mega smacznie :) na takie połączenie bym nie wpadła
Taką pizzę to można jeść <3 Szparagi i ricotta, moi ulubieńcy ostatnio <3
I piękne zdjęcia :)
Wcale się nie dziwię, że są wszędzie – są przepyszne a sezon trwa niesamowicie krótko :) Generalnie słyszałam, że ceny w Oslo są bestialskie, potwierdzasz? :D
wszędzie widzę szparagi i już tak chcę zacząć wypróbowywać przepisy ale dlaczego są one tak strasznie drogie u mnie? Ja wiem, że Oslo się ceni ale ponad 20 zł za małą wiązeczkę tych patyków to troszkę przegięcie:)
To musi być ciekawe połączenie :)
Dzięki <3
Jak najbardziej :D
Czy mogę prosić kawałek lub dwa?:)
Cudowna!.