Próbowaliście kiedyś blondie? To ciężkie, gliniaste ciasto przypominające brownie, tylko w jasnej wersji. Ta zdrowsza wariacja jest mięciutka, delikatna i pyszna, bardzo kremowa i składa się tylko z dwóch prostych składników. Kawałeczki ciasta mocno schłodzone w lodówce i podane ze świeżymi owocami to naprawdę niebo w gębie. Jeden mały kawałek syci i zaspokaja ochotę na słodkie. To idealny deser dla fanów masła orzechowego :) Dodatkowo, do masy możecie dodać odżywkę białkową, aby jeszcze bardziej wzbogacić skład ciasta.
Zdrowe blondie orzechowe
Drukuj przepisSkładniki
► puree z batatów [1 i 1/2 szklanki / 1 średni batat]
► masło orzechowe (dowolne) [3/4 szklanki / 200 g]
Opcjonalnie
► ksylitol/erytrol [2-3 łyżki]
Przygotowanie
- Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Następnie wystudzić i rozgnieść widelcem lub rozdrobnić blenderem na gładki mus.
- Do musu dodać masło orzechowe i słodzidło.
- Wymieszać porządnie.
- Masę przelać do foremki (u mnie 29 x 23 cm, ciasto wychodzi bardzo cienkie, można też wybrać mniejszą formę, żeby było wyższe).
- Piec w 180 stopniach przez ok.25 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić kompletnie i dopiero wtedy kroić. Najlepiej smakuje porządnie schłodzone, prosto z lodówki.
6 komentarzy
Mój piekarnik działa tylko na 200 stopniach🫣 ciasto wyjdzie w takiej temp?
Bylam bardzo ciekawa tego przepisu ale niestety ano mi ani nikomu w domu nie smakowało,
Wygląda obłędnie :o zresztą jak wszystko na Twoim blogu. Masło orzechowe mogę jeść w każdej postaci – łyżką, jako składnik deserów i obiadów (kurczak z masłem orzechowym jest mistrzostwem) :)
Dziękuję! Ja też zdecydowanie, najlepiej prosto ze słoika :D Myślę, że w takim razie ten przepis by Ci się spodobał bo masło orzechowe jest tu bardzo wyczuwalne :D
Ale kosmos. Blondie z dwóch składników. No nie mogę się napatrzeć! :-))
Co zrobić, żeby się nie narobić :D