Serowe ciasteczka były na mojej liście przepisów już od dawna, ale dopiero świeże, soczyste brzoskwinie zmieniły je w słodkości idealne. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie musicie wypróbować to szybkie, zagniatane ciasto z dodatkiem twarogu! Gotowe ciasteczka są chrupiące, delikatne, maślane i lekko kwaskowate. Perfekcyjna mieszanka smaków! Całość robi się ekspresowo, ciasto nie wymaga wyrastania, a większość składników z pewnością macie już w kuchennych szafkach. Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. W sezonie owocowym, pozycja obowiązkowa!
Serowe ciasteczka z brzoskwiniami
Drukuj przepisSkładniki
► twaróg półtłusty lub chudy [1 kostka / 250 g]
► mąka pszenna [2 szklanki / 250 g]
► masło [1 kostka / 200 g]
► brzoskwinie [4-5 sztuk]
Dodatkowo:
► cukier puder [1 szklanka] – opcjonalnie
Przygotowanie
- W misce wymieszać miękkie masło, mąkę i rozdrobniony twaróg. Szybko zagnieść kulę ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Brzoskwinie umyć i pokroić w podłużne kawałki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm.
- Wyciąć kwadraciki z ciasta, na środek położyć kawałek brzoskwini i zakryć dwoma przeciwnymi końcówkami, aby utworzyć ciasteczko w kształcie rożka.
- Piec przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Po całkowitym wystudzeniu można polukrować – do cukru pudru dodawać po łyżce wody, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
15 komentarzy
Myślisz, że domowy dżem z pigwy będzie tutaj pasował?
CZY MASŁO MOŻNA ZASTAPIĆ MARGARYNĄ …
można :)
Są pyszne ?. A tej mąki to łącznie 250 g?
Dziękuję! :) W przepisie zawsze podaję ilość mąki, która idzie prosto do ciasta, jeśli np. podsypuję blat to nigdy nie ważę tej ilości :)
Brzoskwinie muszą być świeże czy mogą być z puszki?
Mogą być z puszki, tylko dobrze osuszone :D
twaróg ma być mielony ?
Nie, zwykły w kostce :)
Guilty pleasure :D ale musi być przepyszne!
Raz na jakiś czas można się skusić na kilka sztuk, w końcu dojrzałe brzoskwinie mamy tylko przez kilka miesięcy :D
czy można zamienić mąkę pszenną na kokosową? :)
Zdecydowanie nie, kokosowa się tutaj nie sprawdzi ;(
Też już dawno mialam je zrobić, wyglądają cudnie?
Polecam! Człowiek się zbiera i zbiera, a potem się okazuje, że zrobienie całości zajmuje pół godzinki :)