Kremowy makaron z bobem, kozim serem i pistacjami. Takie proste, a takie pyszne! Idealny obiad na gorące, letnie dni. Mimo, że sos jest niesamowicie kremowy i treściwy dzięki dodaniu bobu, cytrynowa nuta i świeży ser przełamują całość. To zdecydowanie świeży, niesamowicie ciekawy smak. Na górę chrupiące, słone pistacje. Wege niebo w gębie! Jeśli lubicie bób, koniecznie spróbujcie przyrządzić taki makaron w domu :)
Makaron z bobem, kozim serem i pistacjami
Drukuj przepisSkładniki
► makaron [200 g]
► bób [500 g / 1 opakowanie]
► twarożek kozi [50 g + łyżka do posypania]
► oliwa [20 g / 2 łyżki]
► sok z cytryny [1 łyżka]
► prażone pistacje [garść posiekanych / ok. 30 g]
Dodatkowo
► sól do smaku
Przygotowanie
- Bób gotować w osolonym wrzątku przez ok. 6-8 minut, do miękkości.
- Po ugotowaniu przelać do durszlaka, przepłukać zimną wodą i odstawić.
- Ostudzony bób obrać i przełożyć do miski. Odłożyć ok. 2 łyżki obranego bobu do osobnego naczynia, aby pod koniec posypać nim makaron.
- Do miski z bobem dodać 50 g twarożku koziego, 2 łyżki oliwy i łyżkę soku z cytryny. Zmiksować blenderem ręcznym na gładką pastę.
- Ugotować wybrany makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Gorący makaron wrzucić prosto z garnka do przygotowanego sosu i wymieszać.
- Przełożyć na talerze i posypać pozostałym bobem, pokruszonym serem i posiekanymi pistacjami.