Pleśniak z rabarbarem to jedno z moich ulubionych ciast. Nie ma nic lepszego niż chrupiące, kruche warstwy, delikatna pianka i kwaśny, wyraźny smak rabarbaru, na który czeka się cały rok. Pamiętam przygotowanie tego ciasta w wykonaniu mojej Babci – zagniatanie ciasta, porcjowanie, wkładanie do zamrażalnika, tarcie na tarce o grubych oczkach… Ta tradycyjna wersja jest oczywiście niebiańsko pyszna, ale mam dla Was dzisiaj najprostszą, leniwą i równie smakowitą opcję, która wcale nie wymaga wysiłku. Ciasto ucieramy do konsystencji kruszonki, posypujemy nim warstwy, a piekarnik odwala za nas resztę roboty! To idealne ciasto sezonowe dla początkujących – nie może się nie udać!
Najprostszy pleśniak z rabarbarem
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [400 g / 3 szklanki] lub 100 g skrobii ziemniaczanej i 300 g mąki kukurydzianej/jaglanej/ryżowej
► cukier kryształ [200 g / 1 szklanka]
► jajka [4 sztuki]
► masło [200 g / 1 kostka]
► rabarbar [4-5 łodyżek]
Przygotowanie
- Oddzielić białka od żółtek.
- W dużej misce wymieszać mąkę, 1/3 szklanki cukru, żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę i 2 łyżki zimnej wody. Wszystkie składniki utrzeć ze sobą szybko do uzyskania konsystencji kruszonki.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dobrze, aby po dwóch przeciwległych stronach wystawało trochę papieru, aby łatwiej można było podnieść i wyjąć upieczone już ciasto).
- Na spód formy wysypać połowę kruchego ciasta. Przycisnąć dłonią, aby powstał jednolity spód.
- Rabarbar umyć i obrać z zewnętrznej błonki. Pokroić na plasterki o grubości 1 cm i wyłożyć na przygotowanym cieście jeden przy drugim.
- Warstwę rabarbaru posypać równomiernie połową pozostałego ciasta (czyli 1/4 całości ciasta).
- Białka ubić na sztywną masę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i kontynuować, aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany (można spróbować babcinego triku podnoszenia miski nad głowę :))
- Pianę delikatnie wyłożyć na ciasto. Nie szarpać, bo ciasto spod spodu odklei się od rabarbaru.
- Przykryć pianę ostatnią warstwą ciasta/kruszonki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 40 min (jeśli spód zacznie się przypalać, wystarczy przykryć blachę folią aluminiową i kontynuować pieczenie.
- Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
13 komentarzy
Przepyszne ciasto! Wykładając składniki na blaszkę miałam wrażenie, że ciasta jest za mało – ale okazało się, że wszystkiego były dobre proporcje – ciasta, rabarbaru, piany i kruszonki. Ciasto wytrzymało w domu trzy dni – i każdego dnia było kruche i smaczne. Bardzo dziękuję za ten przepis!
Bez proszku? ?
Do kruchego ciasta rzadko daję proszek ?
Przed chwilą wyjęte z piekarnika, wersja bezglutenowa (skrobia ziemniaczana i mąka ryżowa) i jest pyszne, nawet nie zdążyło ostygnąć :)
Dzięki za wykorzystanie przepisu, cieszę się bardzo, że wyszło w wersji bezglutenowej ❤
Witam :) Mam pytanie ile gram ma być rabarbar ja mam dwie grube łodygi której razem mają 650gram?
Ok. 500-600 g po usunięciu części niejadalnych :)
Witam Paula! Bardzo podobaja mi sie Twoje przepisy. Bardzo fajnie je opisujesz . Paulinko napisalas jak spod bedzie sie przypalal to przykryc folia. Czy nie chodzilo Tobie o wierzch ciasta.Przepraszam ale to tyskorna mala dygresja.Pozdrawiam
Tak, tak, dokładnie, chodziło o wierzch :) Dziękuję za zwrócenie uwagi! Pozdrawiam!
Witam! :) Czy można do tego ciasta użyć innych owoców?
Jakich? i czy mogą być mrożone?
Dotychczas Pleśniaka znałam i robiłam tylko z dżemem. Z owocami zapowiada się smakowicie.
Pozdrawiam!
Jasne! Idealny będzie z truskawkami, malinami czy jagodami. Mrożone można użyć ale odtajać w lodówce np. przez noc i odlać wodę, żeby ciasto nie pływało :) Udanych wypieków, pozdrawiam!
jutro biorę się za pieczenie może i na niedzielę jeszcze zostanie ,dziękuję za przepis
Właśnie upiekłam to ciasto, wyszło mega! Proste i smaczne, już zjadłam 3 kawałki, mimo że wciąż ciepłe :) Chciałam Cię też pochwalić za opcję wydruku przepisu – estetycznie sformatowany i przejrzysty :)