Uwielbiam granolę, ale od kiedy zaczęłam czytać składy jakoś nie mogę się zmusić do kupna sklepowych wersji naszpikowanych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym. Oczywiście podejść do domowej granoli miałam bardzo dużo i skład mojej mieszanki też nieustannie się zmieniał. Byłam przekonana, że dobra, chrupiąca granola musi zawierać w sobie olej albo masło i dodatkowo być podsypana cukrem. Aż nie doszłam do tego przepisu :) To wersja bazowa, bez względu na to czy chcecie do niej dodać orzechów i czekolady czy kokosa i suszonych owoców – ta baza zawsze się nada! Pysznie chrupie, składników jest mało, a całość jest bardzo prosta do wykonania. Spróbować nie zaszkodzi, a może stanie się także Waszym ulubionym przepisem :) Na zdjęciu moja wersja żurawinowo-migdałowa.
PS. nie podaję kaloryczności, bo to wersja bazowa – kalorie Waszej granoli będą zależały od dodatków, na jakie się zdecydujecie.
Ulubiony, bazowy przepis na zdrową granolę
Drukuj przepisSkładniki
► płatki owsiane [220 g /2 szklanki]
► masło orzechowe [125 g / 1/2 szklanki]
► miód/syrop z agawy/ syrop klonowy [80 g / 1/4 szklanki]
Przygotowanie
- Wymieszać miód z masłem orzechowym.
- Dodać płatki i porządnie wymieszać.
- Dodać ulubione przyprawy i dodatki, orzechy, pestki, czekoladę, wiórki, jeśli lubicie bardzo słodką granolę można też dodać ksylitolu czy cukru trzcinowego.
- Rozprowadzić równą warstwą na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min, mieszając całość w połowie czasu pieczenia. Granola wyjęta z piekarnika będzie delikatnie miękka, ale twardnieje i staje się bardziej chrupiąca po wystudzeniu.
- Wystudzić granolę, dodać suszone owoce i przełożyć do szczelnego słoika. Dobrze przechowywana utrzymuje świeżość do 5 dni (być może dłużej, ale nigdy nie uchowała się u nas przed kompletnym pożarciem przed upływem 5 dni :)
44 komentarze
Zagości u mnie na stałe :) uwielbiam masło orzechowe, zawsze mam w szafce, więc przygotować granolę mogę o każdej porze. Dziękuję!
mega pyszna :)
Dziękuję, smacznego i na zdrowie ;)
Granola jest naprawdę bardzo smaczna :)
Ale u mnie była już mocno przypieczona po 10 minutach, więc radzę jej dobrze pilnować :)
Poczęstował a mnie sąsiadka jakiś czas temu domową granola …. I od tego czasu potwierdzam … Na śniadanie na kolacje pieczywo poszło w odstawkę????
Poczęstował a mnie sąsiadka jakiś czas temu domową granola …. I od tego czasu potwierdzam uzależniłam się… Na śniadanie na kolacje pieczywo poszło w odstawkę????
Po raz pierwszy w życiu robiłam granole i wyszła super! A to przecież niż prostszego jak wszystko zmieszać ze sobą i wstawic do pieca. Rewelacja!
Zupełna racja, nic prostszego! Mam nadzieję, że zagości u Ciebie na stałe i cieszę się bardzo, że wyszło idealnie :)
Dzięki :)
Znam ludzi, którzy trzymają świetną linię a i granolą nie pogardzą ;)
Koniecznie, ale ostrzegam – uzależnia :D
Polecam! :)
Kolejny pyszny przepis na domową granolę, chyba w końcu muszę ją zrobić.
Jedzenie generalnie jest super, tylko że jak się chce trzymac linię, to można najwyżej popatrzeć na te pyszności:) I nie mówię tutaj o granoli, tylko ogólnie:)
Ja się do granoli zbieram i zbieram i ostatecznie muszę ją zrobić :)
Dzięki :D
Zgadzam się :)
Fajny pomysł na nauczenie dzieci pichcenia pierwszych potraw :)
Trzeba się przełamać, zwłaszcza, że to mega proste :D
Ja lubię jak jest trochę tłusto, wtedy super chrupie i syci na dłużej :D
Cieszę się, daj znać czy smakowała :)
Hmm, genialna :D
Dziękuję za przepis. Akurat tak się składa, że wszystkie wymienione składniki mam w domu, więc w najbliższym czasie wypróbuję przepis :)
>foxydiet<
Ale pysznie u ciebie dzisiaj! az zglodnialam XD
Super taki przepis baza ! Ja w swojej granoli nie używałam jeszcze masła orzechowego – zawsze sklejam je miodem i musem jabłkowym, albo innym musem owocowym. Ale myślę, że ten składnik baaardzo by mi smakował w granoli!
Granola chodzi za mną od wieków, a jeszcze nigdy sama jej nie upichciłam. Twoja wygląda wyjątkowo dobrze :)
Uwielbiam granole :) Domowa jest najlepsza ! Musze spróbować ten wariant z masłem orzechowym
Takie domowej roboty są najlepsze… Bardzo lubimy w domu i robimy razem z synem :-)
Zgadzam się w 100%. No i domowe przepisy zazwyczaj wychodzą taniej (w zależności od dodatków) :)
To prostsze niż się wydaje :)
Zgadzam się :)
Wiadomo, zwłaszcza ze sprawdzonego przepisu :D
U mnie to samo <3
Dziękuję za zainteresowanie, daj znać czy wszystko poszło zgodnie z planem :) Pozdrawiam!
Może jakiś zmysł do przepisów masz ;D Polecam jeszcze ciacha owsiane z bananem jak lubisz: skład owsiankowy, ale konsystencja i smak zupełnie inne :) Bez żardnego tłuszczu granola raczej nie wyjdzie, na pewno nie chrupiąca, więc chociaż oleju dodaj :)
Dzięki :) Ja też uwielbiam !
hehe dlaczego to co za mną chodzi nagle zaczyna się pojawiać na wielu blogach? od kilku dni mówię sobie, że muszę uskutecznić granolę bo mam zapas płatków owsianych i tak leżą bo nie mam weny na owsiankę:) No i chyba jutro w końcu zrobię tę granolę, w końcu to praktycznie nie wymaga żadnego wysiłku. Tylko, że nie mam masła orzechowego- chyba zrobię z samym syropem, zobaczymy co z tego wyjdzie:)
wygląda super :) Jestem fanką domowej granoli :)
Właśnie takie przepisu szukałam. Dziękuję.
Jutro zrobię sobie taką granolę:)
pozdrawiam
Uwielbiam i mogę jeść niemal codziennie :-)
Wiadomo, domowa granola jest najlepsza! :)
Również nie kupuję gotowych granoli tylko przyrządzam w domu. Domowe najlepsze :)
Wygląda pysznie : )Nie ma się co czarować, że granola to dietetyczny dodatek, ale z pewnością ta domowa jest o wiele zdrowsza i lepszej jakości. Gotowce są naszpikowane chemią, ze względu na ograniczenie kosztów produkcji, przedłużenie trwałości i „polepszenie” smaku. Na szczęście w domu nie musimy uciekać się do takich metod : ) Co do przepisu na granolę to chyba każdy jej fan ma swój własny, ale warto znać skład bazy pozwalającej uzyskać właściwą konsystencję. Pozdrawiam!
muszę w końcu sama spróbować zrobić granolę ;-)