Burrito z patelni to banalnie proste danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Gotowe w pół godziny, sycące i przepyszne! Aromatyczny farsz o burrito z ryżem, pod czapą z żółtego sera. Czego chcieć więcej na szybki, satysfakcjonujący obiad w środku tygodnia. Wystarczy tylko kilka składników :) Jeśli lubicie smaki inspirowane kuchnią meksyku, koniecznie dodajcie to danie do swojego przepiśnika. U nas pojawia się często, bo domownicy najedzeni, zadowoleni, a ja nie mam za dużo roboty ;)
Z czym podawać?
Do takiej mieszanki, poza wszystkimi gatunkami ryżu (długoziarnistym, jaśminowym, basmati czy brązowym) można także dodać kaszę (np. jaglaną, pęczak), kuskus, zjeść ze świeżą bagietką, lekko podgrzaną tortillą lub nawet nachosami. Na wierzch poza serem można położyć awokado (lub zrobić guacamole!), podać z kleksem kwaśnej śmietany i sokiem z limonki, zwieńczyć świeżą pietruszką bądź kolendrą lub polać sosem sriracha, aby dodać ostrości.
Burrito z patelni
Drukuj przepisSkładniki
► mięso mielone [400 g] (wieprzowina, wołowina, indyk lub mieszanka)
► cebula [1 średnia sztuka]
► papryka czerwona [1 średnia sztuka]
► pomidory w puszce [400 ml / 1 puszka]
► czerwona fasola w puszce [400 g / 1 puszka]
► ryż (dowolny) [200 g / 1 szklanka suchego / 3 szklanki po ugotowaniu]
► ser żółty tarty [garść / ok. 30 g]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka + sól do gotowania ryżu]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► kmin rzymski [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► chili [1/2 łyżeczki lub mniej/więcej, w zależności od preferencji]
Przygotowanie
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w zależności od używanego ryżu).
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
- Mięso rozdrobnić palcami i przerzucić na zimną patelnię. Włączyć kuchenkę i podgrzewać mięso stopniowo, cały czas mieszając i rozbijając na mniejsze kawałki. Do bardziej tłustych mięs takich jak wołowina czy wieprzowina (mięso z łopatki, antrykotu) nie dodaję już tłuszczu – to, co wytopi się podczas smażenia w zupełności wystarczy. Jeśli używacie bardzo chudego mięsa np. mielonego z piersi kurczaka, można dodać 1 łyżkę oleju lub oliwy podczas smażenia.
- Gdy mięso całkowicie się zetnie, dodać cebulę, paprykę i przyprawy. Smażyć przez kolejne 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec dodać pomidory z puszki i przepłukaną, odsączoną fasolę. Wymieszać wszystko i dusić przez kolejne 5 minut. Posmakować i ewentualnie doprawić.
- Na patelnię dodać ugotowany, odsączony ryż i wymieszać.
- Posypać serem, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż ser się roztopi.
- Zajadać :)
Smacznego!
22 komentarze
Przepis rewelacja. Wszystkim smakowało
Właśnie zrobiłam i stwierdzam,że jest to rewelacyjny przepis.
Robiłam! Wyszło pysznie 😋
Danie pyszne bardzo sycące,rodzinka zadowolona zrobię pewnie nie raz dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę, smacznego :)
Zrobiłam dzisiaj na obiadokolację i zrobię jeszcze nie raz :-) to danie jest przepyszne :-)
Bardzo dobre, sycące danie. Robię kolejny raz na obiad i smakuje całej rodzinie. Dziękuję za przepis, i pozdrawiam cieplutko
Pyszne danie! Jutro robię po raz drugi, bo za pierwszym rodzinka skonsumowała szybko;-) dziękuję za przepis, pozdrawiam :-)
Przepyszne! Polecam i dziękuję :)
Smacznie brzmi planuję zrobić, ta porcja na ile osób?
4 porcje :)
Przepyszne ? szybko się robi. Dziękuję ?
Dziękuję za przetestowanie przepisu, cieszę się bardzo, że smakowało ?
Dla mnie BOMBA. Właśnie zjadłam na obiad z dokładką. Szybka, bardzo smaczna potrawa, a ponadto bardzo prosty przepis. Polecam, nie pożałujecie?
Cieszę się bardzo, że smakowało :) Dziękuję!
Super przepis ;) jutro mam zamiar przygotować na obiad ;)) będę zawijać w tortille ;))
A czy ten farsz przed dodaniem ryżu byłby dobry do napakowania nim naleśników? ? Zostało mi kilka ?
Czy awokado kładę surowe na przygotowane danie, czy chwilkę duszę pod pokrywką?
Ja nie podgrzewam, ale jeśli lubisz to można
Dzisiaj robiłam mężowi, który uwielbia kuchnię meksykańską. Pyszne! Mąż zachwycony :) Zawsze sceptycznie podchodził do takich przepisów, ale dziś mu bardzo smakowało :) Dziękuję za przepis! ;)
Uwielbiam kuchnie meksykanska wiec dzis wyprobowalam. Super! Tylko zastanawiam sie czy moge dodac kukurydze. Tak dla koloru zeby oczy tez sie nacieszyly :)
No jasne, jak najbardziej :) I wszystkie inne ulubione dodatki, modyfikuj ile dusza zapragnie!