Dzisiaj przepis na szare kluchy po studencku, lub szare kluchy dla leniwych. Ten sposób na pewno spodoba się wszystkim, którzy lubią jeść takie ziemniaczane kluseczki, ale nie lubią się nad tym napracować :) Właśnie dlatego zaczęłam robić je w blenderze… Nie znoszę trzeć ziemniaków na tarce, a mycie maszynki do mięsa też nie należy do najprzyjemniejszych. W tym wypadku wystarczy blender kielichowy i dosłownie kilka minut! Przepis na placki ziemniaczane z blendera bardzo się Wam spodobał, więc postanowiłam częściej używać tej metody w kuchni. I bardzo się z tego cieszę, bo sprawdza się genialnie :)
Szare kluchy z blendera
Drukuj przepisSkładniki
► ziemniaki [1 kg]
► jajko [1 sztuka]
► mąka pszenna [7 do 10 kopiastych łyżek]
Dodatkowo
► sól [płaska łyżeczka]
► pieprz [pół łyżeczki – opcjonalnie]
► boczek w kawałku [ok. 100 g] – opcjonalnie
► cebula [1 średnia sztuka] – opcjonalnie
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do kielicha blendera.
- Zalać wodą do poziomu ziemniaków i zmiksować na ziemniaczany koktajl (aż masa będzie całkowicie gładka) :)
- Do dużej miski włożyć durszlak lub sito, od środka wyłożony czystą ściereczką kuchenną. Przełożyć ziemniaki do ściereczki, zebrać i wycisnąć, aż cała woda wyląduje w misce. Można też zostawić, aby ziemniaki same naturalnie odciekły i potem dopiero odcisnąć, jeśli mamy więcej czasu.
- Do ziemniaków dodać jajko, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodawać po łyżce mąki i mieszać do osiągnięcia gęstej konsystencji (łyżka wbita w środek ciasta powinna stać na baczność). W zależności od wilgotności i rodzaju ziemniaków, potrzebne będą różne ilości mąki.
- Do ciasta można także dodać naturalną skrobię, która osadzi się na dnie w misce, w której leżakuje ziemniaczana woda. Ja zwykle tak właśnie robię jeśli ziemniaki mają czas, żeby same odciekły z wody. Jeśli się spieszę to pomijam i też są pyszne :)
- Kluseczki gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Na początek zawsze wrzucam jedną kluchę testową, żeby sprawdzić konsystencję ciasta. Jeśli trzyma kształt i nie rozpada się podczas gotowania, ciasto jest idealne.
- Kluski można wykładać na wrzątek na różne sposoby. Można przełożyć całe ciasto na pokrywkę od garnka i oddzielać kluseczki za pomocą łyżki. Ja nakładam dużą porcję ciasta na jedną łyżkę i drugą odkrajam kluseczki, które wpadają prosto do wrzątku.
- Po ugotowaniu i odsączeniu, kluseczki można podawać natychmiast lub wrzucić od razu na patelnię z podsmażonym boczkiem i cebulką.
15 komentarzy
Ale po co woda? Ja blęduje ziemniaki bez wody wystarczy pokroić ziemniaki w mniejsze kawałki blęduje ręcznym blenderem w głębszej misce i zawsze wychodzi
Super, robię zaraz. Dzięki za pomysł zblenderem
Super sposób. Szybko i smacznie. Mniam
A dlaczego moje kluchy nie są szare? :/
Szary kolor klusek bierze się od utleniających się ziemniaków. Ręczne ścieranie zajmuje sporo czasu, więc surowe ziemniaki, które leżą zdążą nabrać szarego koloru. Te blenderowe robi się o wiele szybciej, ale jeśli zależy Ci bardzo na kolorze można ostawić ciasto na 30 min, na pewno poszarzeją :D
A ta woda nie wypłucze skrobi??
Jeśli zostawiamy ziemniaki, aby odciekły, można zlać wodę z góry i zebrać skrobię z dna. Osobiście nie widzę różnicy, więc nie skupiam się na tym, ale to zdecydowanie opcja :)
Dobrym sposobem przy formowaniu jest włożenie wcześniej łyżki do wrzątku (tego na kluseczki). Do gorącego metalu ciasto nie powinno się kleić :)
Też używam tej metody, dzięki ?
Po co ta woda?
Większość blenderów nie ma na tyle mocy, żeby działać bez żadnego płynu, prędzej się spalą. Chyba, że używamy jakiegoś o bardzo mocnych ostrzach, np. thermomixa, wtedy wodę można pominąć :) Tu chodzi tylko o użytkowanie sprzętu, potem i tak ziemniaki należy odsączyć.
Uwielbiam, ale robiłam rzadko ze względu na tarcie, na drugi dzień ręka odpadała. ?
Teraz będą zdecydowanie częściej, dzięki. :)
Haha znam ten ból, tak samo miałam z plackami ziemniaczanymi. Teraz wszystko robię z blendera :)
Wspaniale „KLUCHY Z BLENDERA””-u mnie dzisiejszy obiad.Pyszniutkie::: Dziekuje za przepis..
Wyjdą bez jajka albo czym je zastąpić? ?