Dziś dzielę się z Wami przewspaniałym przepisem mojej Mamy – te koperty z jabłkami to absolutny hicior, który w naszym domu pojawiał się regularnie. Cieszę się, że w końcu spisałam ten przepis i będzie na blogu już zawsze. Nie tylko niezawodny ale i bardzo prosty, a uwierzcie mi, że znikają szybciej niż się pieką. To dokładnie ten smak, który pamiętam z dzieciństwa. Maślane, półkruche ciasto z soczystym, kwaskowatym kawałkiem jabłka wewnątrz. Koniecznie spróbujcie i dodajcie do swoich domowych przepiśników :)
Koperty z jabłkami
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [250 g]
► drożdże [25 g / 1/4 kostki]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► mleko [5 łyżek mleka / 75 g]
► cukier [25 g / 2 łyżki]
► jabłko [ 1 duża lub 2 małe sztuki]
Przygotowanie
- Masło rozpuścić w rondelku, do rozpuszczonego masła dodać mleko wymieszać i wystudzić.
- W misce rozetrzeć drożdże z cukrem za pomocą łyżki, do momentu aż drożdże staną się płynne.
- Do drożdży dolać mieszankę masła z mlekiem i mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Uwaga: to ciasto nie rośnie tak okazale jak klasyczne ciasto drożdżowe. Nie martwcie się więc, jeśli przez ten czas urośnie tylko odrobinę.
- Gotowe ciasto zagnieść ponownie i rozwałkować n grubość ok. 3-4 mm. Wykroić ok. 16-18 równych kwadratów.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Obrać jabłko i pokroić w cząstki o wielkości kęsa (ja zwykle kroję jabłko w ósemki i każdą taką cząstkę jeszcze na 2 lub 3 części).
- Na każdym kawałku ciasta położyć cząstkę jabłka i zebrać rogi ciasta do środka, na kształt koperty. Docisnąć w środku mocno, bo ciasto ma tendencję do ,,otwierania się” podczas pieczenia (chociaż takie otwarte koperty też wyglądają całkiem uroczo :D). Jeśli chcesz, aby ciasteczka zarumieniły się podczas pieczenia, po uformowaniu można posmarować je rozkłóconym jajkiem lub mlekiem.
- Koperty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 6-8 minut (doglądać, kiedy zaczynają się rumienić).
- Ostudzić i posypać cukrem pudrem bądź polukrować.
Notatki
Przed zwinięciem kopert można posypać jabłka odrobiną cynamonu
4 komentarze
A czy zamiast jabłka można dać inny owoc?
Pycha! Super przepis, pierwsze zrobiłam bez lukru i też są wystarczająco słodkie, wyszły trochę krzywe, ale trening czyni mistrza :D
Ooo, super alternatywa dla rogalików krucho-drożdżowych :) Tutaj zdrowiej bo więcej jabłka, a w rogalikach tyle nadzienia się nie zmieści :D
Jakby się uprzeć, to rogaliki z tego ciasta też na pewno wyjdą :D Chociaż ja pozostaję przy stylu Mamy – piekę z jabłkiem <3