Delikatne, kruche i mocno maślane ciasto migdałowe jest bardzo uniwersalne, idealne do ciasteczek i tart.
Kruche ciasto migdałowe
To uniwersalne, kruche ciasto z mielonymi migdałami jest niesamowicie delikatne i pyszne. Jest proste do przygotowania, nie wymaga obciążania podczas pieczenia i nie zmienia bardzo po wykrojeniu. Nada się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków.
Jak wykorzystać ciasto z tego przepisu?
- Kruche ciasteczka posypane cukrem trzcinowym
- Ciasteczka umoczone w czekoladzie po upieczeniu
- Kruche ciasteczka z okienkiem wypełnione dżemem
- Baza do słodkiej tarty
- Spód do mini tartaletek/kruchych babeczek
- Baza do mazurka
- Cookie cake – dwa blaty kruchego ciasta przełożone kremem mascarpone (zwykle w kształcie cyferek lub liter, pieczone np. z okazji urodzin zamiast tortu)
- Wytrawna tarta (należy wtedy dodać więcej soli i zmniejszyć ilość cukru o połowę)
- Wytrawne krakersy – zmniejszyć ilość cukru, przed upieczeniem posypać przyprawami, ziołami, parmezanem etc.
Co może pójść nie tak?
Ciasto nie zostanie schłodzone
Przed dużą ilość masła, ciasto musi zostać schłodzone przed pieczeniem. W przeciwnym wypadku masło zacznie się rozpuszczać zanim ciasto się zetnie i całość ,,rozpłynie się” w piekarniku. Ciasto wyjdzie tłuste i niesmaczne. Podczas nagrzewania piekarnika foremkę wylepioną ciastem lub wykrojone ciasteczka można śmiało wstawić do zamrażalnika. Dzięki temu dodatkowe obniżenie temperatury pomoże utrzymać odpowiedni kształt podczas pieczenia.
Migdały nie będą zmielone dostatecznie drobno
Migdały można zmielić samodzielnie lub skorzystać z gotowej mąki migdałowej. Ja zwykle mielę migdały ze skórką, wtedy ciasto wychodzi pięknie nakrapianie i bardziej charakterne w smaku. Jeśli ma być jaśniutkie, przed zmieleniem można namoczyć migdały we wrzątku przez ok. 5 minut i obrać ze skórek. Można także iść na skróty i zmielić płatki migdałowe, które dużo łatwiej poddadzą się nożykom robota kuchennego. Aby upewnić się, że samodzielnie zmielone migdały nie są w zbyt dużych grudkach, polecam przesiać je przez gęste sito i ewentualnie ponownie zmielić większe części, które na sicie zostały. Zbyt grubo mielone migdały sprawią, że ciasto będzie nieregularne, nie będzie zwarte i będzie się zbytnio kruszyć.
Kruche ciasto migdałowe
Drukuj przepisSkładniki
► masło [200 g / 1 kostka]
► cukier puder [50 g / 1/2 szklanki]
► mielone migdały [100 g]
► jajko rozmiar L [1 sztuka]
► mąka pszenna [250 g]
Dodatkowo:
► sól [szczypta]
Przygotowanie
- 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej utrzeć z 50 g cukru pudru, wbić 1 jajko i dobrze wymieszać.
- Dodać suche składniki: 100 g mielonych migdałów, 250 g mąki pszennej i szczyptę soli.
- Wymieszać wszystko i zagnieść szybko gładką kulę ciasta. Zawinąć w folię lub włożyć do woreczka strunowego i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Ciasto może leżeć w lodówce do 3 dni, więc można je przygotować z wyprzedzeniem.
- W zależności od użycia ciasta, piec w 180°C przez 10-12 min (ciasteczka) do 15-20 min (blaty, spód do tarty).
Przechowywanie i mrożenie
Szczelnie zawinięte ciasto wytrzyma w lodówce przez 3 dni. Fantastycznie się mrozi, można przechowywać je w zamrażalniku do 3 miesięcy. Po odmrożeniu postępować jak w przepisie.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
🥧 Inne słodkości z użyciem migdałów
9 komentarzy
Najsmaczniejsze ciasto jakie jadłam, łącznie z ciastem mojej babci. Mimo że zapomniałam jajka 😆 nie rozwalkowywalam, bo nigdy tego nie robię (nie cierpię pracy z „kruchym”) tylko wkładał add m plastry i ubijałam na dnie foremki.
Dzień dobry, zastanawiam się czemu masło ma być miękkie, gdy zwykle daje się bardzo zimne do kruchego ciasta
Czy jest szansa na bezglutenową wersję tego ciasta? Czym można zastąpić mąkę pszenną i w jakich proporcjach?
Zapomniałam dodać, że w przepisie jest zaznaczone, że ciasto nie wymaga obciążania.
Ja do tego podeszłam bardzo optymistycznie i nie położyłam faktycznie nic, co mogłoby przytrzymać ciasto.
W pośpiechu wyciągałam je i obciążałam bo ono normalnie mi się podnosiło.
Troszkę szkoda
Po zdjęciach i przepisie wydawało się idealne. Postanowiłam je więc zrobić, ale w momencie robienia coś mi w głowie podpowiadało że się nie uda. Było bardzo klejące a potem ciągle się rwało i nie mogłam wyłozyć nim formy.
Koniec końcow wszystko wyszło dobrze, ale nastawiłam się na coś lepszego. Tak samo jeśli chodzi o smak. Myślałam, że odczuję to że ciasto jest migdałowe i da to jakąś fajną różnicę. Moim zdaniem niewyczuwalne. Trochę jestem rozczarowana.
Tak bardzo cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga.
Przepisy z niego są super łatwe, smaczne i w końcu nie potrzebuje miliona dziwnych składników!
Mam nadzieję, że nie porzuciłaś publikowania przepisów!
Nie mogę się napatrzec, jak fantastyczne ciasto wyszło mi z tego przepisu. Zawsze kruche ciasto było dla mnie trudne do wyrobienia i o kiepskiej strukturze. Z tego przepisu jest doskonałe! To nie pierwszy przepis jaki wypróbowałam z tego bloga i zawsze efekt końcowy jest świetny. Ten blog jest naprawdę wyjątkowy a przepisy dopracowane i wyjątkowe:)
Wypróbuję na pewno :D
Upieczone! Wersja ciasteczka wielkanocne króliczki!super przepis, dziękuje!