
Pieczone klopsiki z indyka z czerwonym pesto
Drukuj przepisSkładniki
► mięso mielone z indyka [500 g]
► płatki jaglane błyskawiczne [60 g / 1/2 szklanki suchych płatków]
► czerwone pesto [130 g]
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Płatki jaglane zalać wrzątkiem ok. 1 cm nad powierzchnię.
- Wymieszać mięso z pesto i płatkami. Można to zrobić widelcem, drewnianą łyżką lub dłońmi.
- Uformować klopsiki. Ja zdecydowałam się na wielkość piłeczki pingpongowej, ale z tej masy można równie dobrze uformować tradycyjne kotlety mielone, płaskie kotlety a’la burgery a nawet wypełnić nim foremkę i piec jak pieczeń rzymską. Gotowe, surowe klopsiki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź natłuszczone olejem kokosowym naczynie ceramiczne/żaroodporne/teflonową brytfankę.
- Piec przez 20 min w 200 stopniach, po upływie 10 minut przełożyć klopsiki na drugą stronę, żeby równo się dopiekły. Jeśli uformujesz większe kotlety czas pieczenia może się wydłużyć. Najlepiej sprawdzić to przez rozcięcie jednego z nich po upływie 20 minut i upewnienia się, że środek nie jest surowy.
21 komentarzy
A co można by zamiast płatków jaglanych do nich dodać? Mam w domu tylko płatki owsiane błyskawiczne? Uda się?
Tak, mogą być owsiane błyskawiczne :)
Bardzo pyszne ! Zrobiłam z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej (jedna szklanka) bo akurat nie miałam płatków i też wyszły extra ! Zastanawiam się jedynie nad dodaniem następnym razem jakiegoś małego jajeczka do środka :) uwielbiam Twoje przepisy ❤
To super, że wyszło także z dodatkiem kaszy, sama nawet takiej wersji nie próbowałam :D Cieszę się! Można jajko jak najbardziej, tylko wtedy dobrać tak składniki, żeby konsystencja wyszła odpowiednia (obstawiam, że więcej płatków/kaszy). Dzięki za tak miłe słowa <3
Wiem jak to jest, też mam chłopa na wyżywieniu ;D Ale może zjeść armię małych klopsików. Acz klopsidła z tego przepisu też wyjdą jak najbardziej <3
Jemu to klopsiki nie wystarczą, musiałabym zrobić klopsidła :D Białko się musi zgadzać :P
Polecam, zwłaszcza, że robi się ekspresowo :)
Dla każdego coś dobrego, raz na jakiś czas możesz mu strzelić klopsiki i sama też skubnąć trochę :D
Ach mięsko <3 Mój chłopak byłby zachwycony, bo ostatnio wypróbowuję więcej słodkości niż porządnych dań obiadowych :P
Mam tylko zielone pesto. xd
Szkoda, ze nie mogę jeść mięsa. :< Z chęcią bym wsunęła!
ale mi narobiłaś smaku tymi klopsikami, muszę spróbować :)
Świetnie, jeśli znajdziesz 30 sekund to daj znać jak smakowało ;) Też ostatnio szaleję za pęczakiem, na pewno będzie pasować ;)
Szybko i prosto! Zrobię w przyszłym tygodniu z pęczakiem :)
Pyszne klopsiki ! Pesto nadało im ładnego kolorku :)
Tak, jasne, myślę, że będą równie pyszne :D Co do czerwonego pesto: nigdy nie próbowałam zrobić go sama, ale na pewno się da ;) W sieci na bank jest mnóstwo przepisów :)
Musisz spróbować ;)
Czerwone jest mega pyszne, bazuje na suszonych pomidorach, ale smakuje też zupełnie inaczej niż zielone ;)
uwielbiam klopsiki:) nie mam mięsa indyczego ale zastanawiam się czy zmielona wieprzowina się nada? za dużo mięsa nam zalega w zamrażarce, dostanę po łapkach jak kupię mielone drobiowe:) ps można jakos samodzielnie zrobić takie czerwone pesto?
Ale małe cuda! Chętnie bym kilka takich skubnęła :)
Mam ochotę lizać ekran :D wyglądają przepysznie! Ubóstwiam pesto i nie wiem jak to się stało, że nie jadłam jeszcze czerwonego :P
Smakowicie wyglądają:)
cudnego tygodnia:)