
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy
Drukuj przepisSkładniki
► ciecierzyca w puszce [480 g / 2 puszki]
► mleko kokosowe [400 ml / 1 puszka]
► passata pomidorowa [500 g]
Dodatkowo
► sól morska [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżka]
► garam masala [1 łyżka]
► curry [1/2 łyżki]
Przygotowanie
- Odsączoną i opłukaną cieciorkę, mleko kokosowe i passatę przełożyć do głębokiej patelni, woka lub garnka. Wstawić na mały ogień.
- Dodać przyprawy i porządnie zamieszać.
- Gulasz gotować przez ok. 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Przez ten czas sos powinien zgęstnieć i zacząć aromatycznie pachnieć.
- Gdy będziemy zadowoleni z konsystencji można podawać. Nam najlepiej smakuje z pieczywem, chlebkami naan, wytrawnymi naleśnikami a także z większością odmian kasz i ryżu (zwłaszcza jaśminowym i brązowym). Ale oczywiście możliwości są nieograniczone. Przed podaniem można skropić cieciorkę odrobiną soku z cytryny lub limonki.
34 komentarze
Pyszny. Robi się chwilkę, smakuje bardzo dobrze i jest zdrowy :) Mąż mięsożerca się zajadał, niemowlę również (bez soli oczywiście) . Polecam przepis, ja będę wracać :)
Bardzo dobre choć brakowało mi trochę warzyw.
Bardzo dobre choć brakowało mi trochę warzyw. Następnym razem dodam cukinię i paprykę zobaczymy.
Korzystam dopiero z drugiego przepisu z tego bloga, a już wiem, że zostaję na dłużej ;) Bardzo dobre i (przede wszystkim!) szybkie danie :)
Dziękuję Ci za ten przepis, na stałe zagościł w mojej kuchni :) Dodaję do niego soczewicę i czasem pieczarki. Jest tani, syty, pyszny i całkiem zdrowy. Rewelka <3
Korzystam także z innych Twoich przepisów i też uważam, że człowiek powinien jeść proste potrawy bo tak jest po prostu zdrowiej dla organizmu. Więc po co utrudniać sobie życie? :D
Pozdrawiam!
Korzystam z tego przepisu już 4 raz. Za każdym razem wychodzi przepyyyyszne! Właśnie się gotuje :) I fakt, najlepiej smakuje z jeszcze ciepłymi chlebkami naan. Pierwszy raz posmakowałam Twojego gulaszu u koleżanki na imprezce. Jestem zdumiona, że z tak małej ilości składników można wyczarować tak genialne danie. Serdeczne pozdrowienia z bydgoskiej kuchni :)
Niesamowicie się cieszę, że zasmakowało :) Jak miło, że gotuje się z moich przepisów w rodzinnej Bydgoszczy! :D Dziękuję!
Jasne, bez problemu ;) Ostatecznie możesz dodać wszystkie przyprawy jakie lubisz! Powinno wyjść pysznie ;) Pomiń tę przyprawę i dopraw już do smaku – może danie będzie potrzebowało więcej słodkiej papryki, może trochę granulowanego czosnku albo kolendry. Bez nerwów ;)
czy wyjdzie mi bez gram masala? bądź czy można to zastąpić czymś czego używamy na co dzień? chcę jutro zrobić, a święto i wszystko pozamykane :(
Niedawno jadłam ciecierzycę po raz pierwszy i jestem zachwycona. Ten przepis skradnę napewno
Smakuje zupełnie inaczej :D
Wygląda jak fasolka po bretońsku. ;)
Cudne! Uwielbiam gulasze z ciecierzycy :)
Mmmm! Cudownie wygląda!Uwielbiam kuchnie indyjską i te aromaty…! :)
Rzeczywiście ekspresowe :) I proste w przygotowaniu.
Muszę w końcu spróbować przygotować coś z kuchni indyjskiej. Może będzie to właśnie ten gulasz? ;)
Ale pychotka.
cudnej niedzieli
Po prostu uwielbiam kuchnię indyjską, wspaniałe danie, tez mam zamiar robić coś podobnego, tylko z soczewicą:)
Kiedyś robiłam i słabo wyszło. Muszę z Twojego przepisu spróbować :D
Ale apetycznie wygląda, ma w szafie ciecierzycę pewnie z rok juz :D i nie wiem co z niej wyczarować, ale gdybym też miała mleko kokosowe to na pewno bym juz w kuchni kombinowala :)
Ja też, mogę jeść bez niczego. Ale w tym sosie jest jeszcze lepsza ;)
Daj znać jak poszło ;) Cieciorka zawsze się przydaje, u mnie must have w szafce :D
Prawda, można się najeść i to porządnie ;)
Cieszę się, że mogę wspierać kuchenne lenistwo :D
Zapraszam <3 Ale pewnie do tego momentu nauczysz się robić to wszystko sama :D
Chyba się kiedyś do Ciebie przeprowadzę, naprawdę. I będę wyjadać prosto z garnka te wszystkie dobre rzeczy :)
Dla leniuszków, czyli idealny dla mnie:)
Pycha gęsty sos :) Taki gulasz musi być bardzo syty :)
Chyba zaraz utopię się we własnej ślinie :D Kocham ciecierzycę! ♥
Wygląda naprawdę dobrze! :) a ja dzisiaj znowu zrobiłam Twoje boskie bounty
ah jak się cieszę, że zrobiłam zapas cieciorki:) 6 puszek czeka i miejsce w szafce zajmuje a mi skończyły się pomysły:) jutro przygotuję taki szybki obiadek:)
Cieszę się ;)
Idealny obiad jak dla mnie :)
Uwielbiam hinduską kuchnię <3