Kofta z grilla to kolejny ciekawy pomysł na letnie spotkania przy ruszcie. Przepis jest naprawdę prosty i szybki, grillowane kotleciki wychodzą pyszne i aromatyczne, a do przygotowania nie potrzeba ani bułki, ani jajka jak przy tradycyjnych mielonych. Oczywiście nie jest to oryginalny przepis na koftę, to bardziej inspiracja przeniesiona na polskie warunki grillowe i maksymalnie uproszczona ;) Możecie doprawić mięso jak tylko dusza zapragnie, dokładnie tak jak lubicie. Polecam podawać gorące z frytkami lub pieczywem i koniecznie schłodzonym sosem jogurtowym!
Kofta z grilla
Drukuj przepisSkładniki
► mięso mielone (wieprzowe, wołowe, z indyka lub mieszane) [500 g]
► cebula [1 mała sztuka]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► kumin [1 łyżeczka]
► słodka papryka mielona [1 łyżeczka]
► pęczek natki pietruszki – opcjonalnie
Przygotowanie
- Wymieszać mięso z przyprawami i drobno posiekaną cebulką.
- Uformować spłaszczone klopsiki i nadziać je na patyczki do szaszłyków.
- Grillować przez ok. 3 min z każdej strony (w zależności od temperatury grilla, poziomu pieczenia i rozmiaru, czas pieczenia może się różnić).