Jeśli lubicie słoikowe gotowce, albo sos słodko-kwaśny z chińskich restauracji, jestem przekonana, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Jak zwykle jest szybki w przygotowaniu, zawiera tylko garstkę składników i będzie idealnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny! Możecie nawet pominąć kurczaka i przygotować go do słoików, lub podmienić mięso na tofu, aby uzyskać wegańską wersję. Możliwości jest cała masa i warto mieć go w swoim przepiśniku :)
Prosty kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [500 g]
► papryka [3 średnie sztuki – u mnie w 3 kolorach]
► ananas [1 puszka]
► passata pomidorowa [200 g]
► mąka ziemniaczana [3 łyżeczki]
► ocet ryżowy [2-3 łyżeczki]
► olej [2 łyżki]
Dodatkowo
► sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Kurczaka i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
- Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć, aż mięso straci surowość. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Mieszankę na patelni zalać wodą do momentu, aż składniki będą przykryte. Dodać passatę i pokrojonego ananasa (bez zalewy) i wymieszać.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w połówce szklanki wody, wlać do sosu i zamieszać. Redukować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas, aż sos stanie się gęsty.
- Na koniec dodać ocet (po łyżeczce) i sprawdzać smak. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą, dodać więcej octu lub kilka łyżek ananasowej zalewy.
20 komentarzy
Bez smaku, za mało przypraw.
Ja bym dodała chilli i może jakiś innych przypraw. Mało wyraziste
Czy zamiast kartoflanki można użyć mąki ryżowej? Proporcje takie same czy inne?
Dania z kuchni azjatyckiej to standard na naszym stole, to danie równie dobrze się sprawdza:)
Właśnie jutro będę próbować zrobić tego kurczaka w sosie i mam wielką nadzieję że wyjdzie pyszny, ponieważ bardzo lubię kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Trzymam kciuki, żeby smakował! :)
Super przepis, z resztą tak jak wszystkie na tym blogu :) Sos wychodzi zawsze i jest pyszny!
Dziękuję za takie miłe słowa! Bardzo mi miło <3
Hej wygląda super, mogę zastąpić kurczaka, tofu?
Jasne! :)
Kolejne pyszne danie! Będzie jakaś nagroda dla pierwszej osoby, która przetestuje wszystkie przepisy? ?? Chyba dobrze mi idzie ? Może nawet polubię gotowanie? ? Dziękuję i ślę pozdrowienia!
Oj na pewno coś wymyślę, jeśli znajdzie się jakiś śmiałek, który tego dokona haha :D Takie jest moje marzenie – żeby pomóc ludziom polubić gotowanie! Byłoby bosko :D Dziękuję i pozdrawiam! :D
Wygląda super smacznie i takie jest :)
ja ze swojej strony dodałam troszkę papryczkę chili i zamieniłam kurczaka na indyka, wyszło genialnie :)
Polecam !
Zapewne z indykiem było jeszcze smaczniejsze! Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził, dziękuję za komentarz! :)
Mniam! Wygląda super smacznie :)
Będziemy musieli spróbować.
Pięknie wyglądające danie i na pewno smaczne. Ja jednak w kwestii formalnej. W Azji dużym faux pas jest wbijanie pałeczek w ryż w sposób jaki Pani pokazała na zdjęciu. Symbolika jest mniej więcej taka jakby na naszym stole, przy romantycznej kolacji, postawić znicze. To tylko tak na przyszłość :) pozrawiam serdecznie
Dziękuję za informacje, w życiu o tym nie słyszałam! Przynajmniej miałam okazję poczytać i trochę się dokształcić :) Na pewno podzielę się też tą ciekawostką z czytelnikami na fb, warto wiedzieć! Bardzo dziękuję :)
Cieszę sie :) pozdrawiam. Podłączyłam sie do Facebooka i chętnie poczytam więcej przepisów.
Można czymś zastąpić ocet ryżowy?
Sokiem z cytryny, smak będzie inny, ale też wyjdzie pysznie :)