Ten niezwykły przepis na ciasto z dwóch składników, pozwoli Wam wyczarować większość smakołyków, które można znaleźć w typowej piekarni. Upieczecie z niego bułki, rogaliki, bagietki, bajgle, precle, słodkie wypieki, pizzę, chlebki pita i tortillę. Jest doskonałą bazą do eksperymentów, nawet jeśli zupełnie nie potraficie piec. Pierwszy raz natknęłam się na ten przepis na amerykańskim YouTube i przyznam szczerze, że nie byłam pod wrażeniem, bo przedstawiony został jako proste ciasto na pizzę z mąki i greckiego jogurtu. Nie oszukujmy się – zrobienie ciasta na pizzę to żadna filozofia i można je przygotować na milion sposobów. Potem, zupełnie przez przypadek zobaczyłam jak ktoś z tego samego ciasta piecze bajgle i paluchy chlebowe i wtedy coś zaświtało.
Okazało się, że efekty eksperymentów przeszły moje najśmielsze oczekiwania! Metodą prób i błędów ustaliłam idealne (według mnie) proporcje, aby samo ciasto nie było zbyt klejące, ani zbyt suche. Amerykanie używają w tym przepisie mąki samorosnącej, o którą u nas ciężko, ale łatwo przeskoczyć ten problem dodając odrobinę proszku do pieczenia. Trzeba jednak zaznaczyć, że wypieki z tego przepisu NIE SĄ takie same jak wypieki drożdżowe. ,,Drożdżówka” czy rogaliki bez drożdży owszem wyrosną, ale można odczuć różnicę w smaku i konsystencji. Nie zmienia to faktu, że upieczenie domowych bułeczek w 30 minut czy przygotowanie domowych chlebków pita to niesamowita frajda!
Do eksperymentów użyłam 3 rodzajów mąki: pszennej zwykłej (typ 550), pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) oraz żytniej pełnoziarnistej (typ 2000). Przy każdym wypieku wyszczególniam, które mąki polecam (z którymi wypieki się udały), co nie oznacza, że nie można z nimi eksperymentować. Mam nadzieję, że ten przepis pobudzi Waszą wyobraźnię i skutecznie zmotywuje do szaleństw w kuchni :)
Ciasto, z którego zrobisz WSZYSTKO
Drukuj przepisSkładniki
► mąka samorosnąca [1,5 szklanki] lub jej domowa wersja [1,5 szklanki mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia]
► jogurt grecki [200 g / 1/2 dużego opakowania]
Dodatkowo
► wybrane dodatki
Przygotowanie
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurtem i wybranymi dodatkami (sól, cukier, ulubione przyprawy i zioła). Wyrobić ciasto w misce, a potem zagnieść na podsypanej mąką stolnicy.
PIZZA: Z przepisu wyjdzie jedna duża lub dwie mniejsze sztuki. Ciasto rozwałkować, ułożyć dodatki i piec 15-20 minut w 200 stopniach. Polecana mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
BUŁKI/BAGIETKI./BAJGLE: Ciasto podzielić na 4 lub 6 kawałków, uformować bułeczki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami/pestkami/ziołami. W trakcie zagniatania, do samego ciasta można też dosypać ulubione dodatki np. ziarna słonecznika. Piec przez 20-30 minut w 200 stopniach (mniejsze bułeczki krócej, bagietki dłużej). Polecana mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
CALZONE: Ciasto podzielić na 4 części, z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na mały, okrągły placek. Na połowie ułożyć wybrane dodatki, zamknąć jak pierożka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 20 minut w 200 stopniach. Polecana mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
PRECLE: Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek i przepleść jego końcówki między sobą na kształt precla. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać gruboziarnistą solą i piec przez 20 minut w 200 stopniach. Polecana mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie), mąka pszenna pełnoziarnista.
TORTILLE: Ciasto podzielić na 4 części, z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na mały, okrągły, bardzo cienki placek. Opiekać na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok 2-3 minuty z każdej strony. Polecana mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
CHLEBKI PITA: Ciasto podzielić na 4 części, z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na mały, okrągły placek o grubości ok. 2 cm. Piec przez 15 minut w 200 stopniach. Polecana mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
PIECZYWO FIŃSKIE: Ciasto podzielić na 4-6 części, z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na mały, okrągły lub prostokątny placek o grubości ok. 2 cm. Nakłuć wykałaczką w wybrany wzór. Piec przez 20 minut w 200 stopniach. Polecana mąka: żytnia pełnoziarnista.
SŁODKIE WYPIEKI: Do ciasta dodać 2-3 łyżki cukru. Postępować jak w przypadku formowania klasycznych drożdżówek, bułeczek, rogalików. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20-30 minut w 200 stopniach (te z mokrym nadzieniem będą się piekły dłużej). Polecana mąka: pszenna zwykła.
PALUCHY CHLEBOWE: Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować sosem lub masłem i posypać ziarnami i przyprawami. Pociąć w podłużne paski, każdy z osobna skręcić kilka razy. Piec przez 20 minut w 200 stopniach. Polecana mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
KIEŁBASKI W CIEŚCIE: ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na kształt okrągłego placka i podzielić na 16 kawałków. Każdy trójkątny kawałek delikatnie dodatkowo rozwałkować, zawinąć kiełbaskę od strony szerszego końca. W przypadku dłuższych kiełbasek/parówek/kabanosów, można pokroić ciasto na podłużne paski i zawijać od góry do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 20 minut w 200 stopniach.
31 komentarzy
Czy mogłabym prosić o przeliczenie szklanek i łyżeczek na gramy? W internecie spotyka się różne przepisy na mąkę samorosnącą, spotkałam się nawet z 25g proszku na 500g mąki, a nie ukrywam że taka ilość proszku mnie odrobię przeraża ;)
Wyszedł zakalec:( Jakiś pomysł dlaczego ?
Jogurt może być z lodówki czy ma mieć temperaturę pokojową?
Ile gram tej mąki? szklanka o pojemności 250ml? pozdraawiam:)
Najlepszy przepis ever ❤️ proste, szybkie i przepyszne 😊
Cieszę się bardzo! Udanego pieczenia :)
Podbijam pytanie o zwykły jogurt naturalny można?
Tak, jeśli jogurt jest gęsty. Jeśli ma niski % tłuszczu, polecam dodać łyżkę oliwy.
czy może być jogurt naturalny zott (jest dość gęsty). nie mam w lodowce greckiego ?
Może, ale dodatkowo polecałabym dodać łyżkę oliwy do ciasta :)
zrobiłam, bez oliwy :D mimo to pity wyszły SUPER !!! ten przepis to jest mistrzostwo :)
Cieszę się bardzo i dzięki za testy! :) Smacznego!
Ciekawa jestem jak udały się testy z jogurtem sojowym (i jaki jogurt został do nich wykorzystany)?
Jasne, czemu nie :)
Moje ciasto niesamowicie się klei, czy to normalne czy dosypać mąki?
Tak, różnice w konsystencji ciasta mogą wynikać z marki jogurtu i użytej mąki. Można podsypać jak najbardziej.
Czy sama mąka pszenna pelnoziarnista może być?
Właśnie zajadaliśmy się pizzą z tego przepisu. Ciasto trochę udawane, ale smaczne i szybkie. Dziękuję za przepis. W prostocie siła, to moje motto w kuchni. Dlatego chyba częściej będę tu zaglądać ☺
Ty masz jednak boskie przepisy. Pierwszy raz w życiu udało mi się zrobić tortille która sie nie łamała. Dzięki temu obiad zostal uratowany :D dzięki :)
Dzięki za tak miły komentarz :) Cieszę się, że udało się uratować obiad :D
Czy uda się zrobić w wersji bez laktozy?
Cały czas się zabieram za testowanie z jogurtem sojowym, ale niestety jeszcze nie próbowałam. Mam nadzieję, że wyjdzie w takiej wersji. :)
Witam czy nada się mąka gryczana?
Nie próbowałam z żadną mąką bezglutenową
Jakich rodzajów mąk najlepiej używać?
Ja używałam: pszenna 550 i pełnoziarnista 2000 oraz żytnia 2000
Coś fantastycznego, muszę wypróbować!
Czekam na wieści w takim razie :D
Mąka, proszek i jogurt to 3 składniki ;) trochę naciągane te 2 składniki, bo proszek nie jest tu jedynie dodatkiem, a jednym z głównych składników
Jasne, jeśli nie mamy dostępu do mąki samorosnącej (która jest dostępna w Polsce), składniki będą 3 :) EDIT: Faktycznie Daria, masz zupełną rację! Po porównaniu mojego zapisu przepisu z wersją amerykańską, faktycznie kwestia składników może budzić wątpliwości. Zmieniłam zapis przepisu, żeby dla wszystkich był bardziej jasny. Dziękuję za zwrócenie uwagi, pozdrawiam :)
Rzeczywiście za granicą mąka samorosnąca jest o wiele popularniejsza, niż u nas. Do tego stopnia, że przy wielu przepisach jest dopisek, żeby nie używać mąki sf, tylko zwykłej ;) U nas to jednak nadal ciekawostka (choć widziałam, że już od jakiegoś czasu jest dostępna w sklepach), dlatego nawet o niej nie pomyślałam.
Teraz są 2 dokładnie 2 składniki :)
pozdrawiam serdecznie