Codzienna, ekspresowa wersja burrito do zrobienia w 15 minut z zegarkiem w ręku! Idealna opcja kiedy nie mamy czasu lub męczy nas ochota na fast food. Moja ulubiona to ta z chudym mięsem mielonym, często dodaję masę warzyw do środka, zawijam i pyszny, sycący obiad gotowy. To kolejny przepis, który można modyfikować wedle uznania, dodawać ulubione składniki i podmieniać te, które nam nie leżą. Świetnie smakuje z odrobiną sera i kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Sklepowe tortille lubię podmieniać na domowe naleśniki – też sprawdzają się idealnie! Jeśli szukacie innych szybkich pomysłów na dania meksykańskie, polecam przepis na ekspresowe fajitas z kurczakiem :)
Burrito w 15 minut
Drukuj przepisSkładniki
► mięso mielone (u mnie indyk) [500 g]
► cebula [1 sztuka]
► papryka [1/2 sztuki]
► passata pomidorowa [200 g]
► fasola czerwona [400 g / 1 puszka]
► olej do smażenia [1 łyżka]
► tortille pszenne (u mnie wieloziarniste) [6 sztuk]
Dodatkowo:
► sól [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► papryka wędzona [1 łyżeczka]
► płatki chili [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Gdy warzywa będą gotowe, dodać na patelnię mięso z przyprawami i rozdrobnić w miarę możliwości szpatułką.
- Do całkowicie usmażonego mięsa dodać fasolę oraz passatę pomidorową. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.
- Tortille podgrzać na patelni po 1 minucie z każdej strony, nałożyć 1/6 farszu i zawinąć.
- Świetnie smakuje z łychą jogurtu naturalnego lub śmietany dla kontrastu z pikantnym farszem :)
13 komentarzy
A czy można posypać żółtym serem i na chwilę do piekarnika
Jak najbardziej!
Proszę powiedz czy to burrito nadaje się do tego aby przygotować je wcześniej a później odgrzać w piekarniku i np posypać serem? Czy najlepiej podawać na świeżo?
Farsz można przygotować wcześniej i przed podaniem zawinąć. Obawiałabym się, że przygotowane z wyprzedzeniem mogą zbytnio rozmiękczyć placek tortilli.
Wypróbowałam dzisiaj, przepyszne i naprawdę szybkie! ❤️ na pewno będę jeszcze kiedyś je robić :)
Bardzo się cieszę! <3 Smacznego i dziękuję!
Burrito wyszło przepyszne! Dziękuję za przepis :) na pewno będzie to częste danie w mojej kuchni! :)
Super, bardzo się cieszę! I dziękuję za wykorzystanie przepisu :)
Wygląda bardzo apetycznie. Świetny pomysł na szybkie co nieco :) Serdecznie pozdrawiamy – Da Pietro
W dniu dzisiejszym wypróbowałam przepis. Pyyyyycha. Dobry pomysł na szybki obiad! Myślę że co jakiś czas będę wracać do tego przepisu ☺
To dla mnie niesamowity komplement, jeśli czytelnicy chcą wracać do przepisów. Dziękuję!
jaka passatę polecasz?
Zwykle kupuję tę w kartonikach lub szklanych butelkach, gdziekolwiek robię zakupy (Lidl, Biedronka). Staram się brać tą bez żadnych dodatków smakowych i sama doprawiam w zależności od dania. Kiedyś udało mi się w delikatesach znaleźć włoską passatę z pomidorów pelati – NIEBO! Jeśli kiedyś się spotkasz to polecam bardzo <3 W sezonie pomidorowym (jeśli mam czas) lubię robić i wekować domowy przecier, ale pewnie dopiero na emeryturze będę miała czas, żeby robić zapasy w ilościach na cały rok :)