Nie dość, że pieczone, z minimalną ilością tłuszczu, to jeszcze bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Smakują idealnie – są miękkie, puszyste, zapomnijcie o smutnych zakalcach z piekarnika – to prawdziwe, drożdżowe ciasto. Jedna sztuka bez dodatków ma 130 kcal! Robiłam je już kilka razy i zawsze znikają w czasie krótszym niż się piekły :)
Mięciutkie, wegańskie pieczone pączki
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [450 g / 3,5 szklanki]
► mleko roślinne [1 szklanka]
► olej rzepakowy lub kokosowy [20 g / 2 łyżki]
► cukier wanilinowy [50 g / 5 łyżek]
► drożdże suche [7 g / 1 saszetka]
Dodatkowo
► woda [1/3 szklanki]
► szczypta soli
Do dekoracji
► lukier (cukier puder + woda + kilka kropel soku z cytryny)
► gorzka czekolada rozpuszczona z łyżką oleju kokosowego
► powidła śliwkowe lub inny dżem/konfitura do nadziania pączków
Przygotowanie
- Do miski dodać mąkę, cukier wanilinowy i drożdże.
- W rondelku podgrzać mleko roślinne z olejem i szczyptą soli do momentu, kiedy mleko będzie w temperaturze krwi (jeśli wsadzisz do niego palec, nie powinieneś czuć zmiany temperatury).
- Wlać składniki suche do mokrych i zagnieść ciasto.
- Wyłożyć na stolnice i wyrabiać przez ok. 5-7 minut do uzyskania gładkiej kuli ciasta.
- Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 2 cm i foremką, kubkem lub słoikiem wyciąć pączki (tradycyjne lub z donaty z dziurą).
- Ułożyć pączki na blaszce do pieczenia w odległości od siebie (wyjdzie max 9 pączków na blaszkę) i zostawić do wyrośnięcia, aż piekarnik nie będzie nagrzany.
- Rozgrzać pierkarnik do 180 stopni i gdy bedzie gotowy, piec pączki przez 10-12 minut (trzeba obserwować).
- Gorące pączki zamoczyć w lukrze i odstawić do wystygnięcia. Gdy lukier stężeje, można zanurzyć ponownie, aby były jeszcze smaczniejsze :)
- Jak nadziewać pączki: nadziewanie może się wydawać tajną sztuką cukierników, ale poważnie nie ma nic prostszego :) Marmoladę lub dżem przełożyć do rękawa cukierniczego, szprycy cukierniczej lub plastikowego woreczka z zapięciem strunowym. Przy użyciu woreczka lub rękawa należy odciąć końcówkę, żeby dżem miał drogę ujścia. Gotowe, upieczone pączki trzeba nakłuć pod spodem lub z boku, włożyć woreczek w otwór zrobiony w pączku i nadziać go odrobiną dżemu. Następnie zamoczyć w lukrze.
- Wcinać póki lekko ciepłe i chować przed rodziną, bo rozchodzą się błyskawicznie :)
Przepis inspirowany: Bigger Bolder Baking
Smacznego!
31 komentarzy
Moje przypominają bardziej pszenna bułkę z marmoladą i cukrem pudrem… :( whyyy
Tak się zastanawiam jakby wyszły te pączki gdyby je usmażyć w oleju…?? :-)
Może ktoś próbował? czy lepiej nie ryzykować i upiec w piekarniku…
Osobiście nie próbowałam, ale powinny wyjść, w końcu to ciasto drożdżowe :)
Oki, dzieki!?
Mozna zrobic je na mace orkiszowej? :)
Sama nie próbowałam, ale z tego co wiem czytelniczki w zeszłym roku piekły na orkiszowej i były zadowolone :)
Wyszły twarde, chrupiące. Urosły ładnie. Robiłam wszystko jak w przepisie niestety pączkiem tego nazwać nie można :(
Hej, czy te bardzo apetycznie wyglądające pączki można zrobić wykorzystując zwykłe mleko? Jeśli nie to jakie mleko roślinne polecasz? Pozdrawiam.
Można jak najbardziej wykorzystać zwykłe mleko :) Lubię też sojowe, ryżowo-migdałowe, ryżowo-kokosowe, ryżowe i owsiane :)
Wyszły pyszne , chociaż dodałam więcej oleju, w końcu Tłusty Czwartek :)
Bardzo się cieszę! I wiadomo, w Tłusty Czwartek wszystkie chwyty dozwolone :D
A czy wyjdą zrobione na mące kokosowej?
Niestety :(
czy można je zrobić A drożdżach świeżych ? właściwie nie wiem jak mam zrobić zaczyn ?
Jasne! Dałabym ok. 20 g świeżych :) Ja zawsze rozgniatam z łyżką cukru aż zrobią się płynne i wtedy dodaję do ciasta :)
A można je zrobić w wersji bezglutenowej? :)
Nie próbowałam, myślę, że będzie ciężko :(
Dzięki, jak tam Tłusty Czwartek?
Wege pączki zjedzone? :D
I jak? Wyszły? Smakowały? :)
No, to dzisiaj na ostatnią chwilę będę robiła :D wyglądają smacznie!
Już mam ślinotok <3 Genialne!
Bojku, wyglądają uroczo *-*
Wyglądają pyszniutko :) Jak jutro na mieście nie kupię pączków to wypróbuje ten przepis (no cóż znalezienie wegańskich pączków to nie takie łatwe wyzwanie, to samo z bezglutenowymi).
To w końcu jeden dzień w roku :D
Dziękuję <3
Omnomnom <3 wyglądają obłędnie :) Chociaż jutro u mnie obowiązkowo te niewegańskie!
Bajeczne :-)
Dzięki <3
Zapomniałam dopisać, ale ze mnie gamoń! Zaraz będzie w sposobie przygotowania :)
Rewelacja ☺
w jaki sposób zrobić pączki nadziewane?