Miałam dziesiątki podejść do tego przepisu. Pieczone frytki z batatów to dość frustrująca zabawa. Nie chcą współpracować tak pięknie jak zwykłe ziemniaki, zbyt szybko się przypalają i są po prostu miękkie i ciapowate (najlepszy przepis na pieczone ziemniaki tutaj :))Testowałam wszystkie rady ekspertów internetowych, wstawiałam do nagrzanego piekarnika, zimnego piekarnika, kroiłam wąsko, szeroko, moczyłam w wodzie z cukrem… No nic, po prostu puree z batata w kształcie frytki. Wiele osób polecało mąkę kukurydzianą, więc postanowiłam spróbować tego wyjścia. Smakowało jak kawałki batata obtoczone w mące (fujka!). Ostatecznie, wertując zagraniczne blogi jeden szczegół przykuł moją uwagę – to nie ma być mąka, to ma być skrobia (choć angielskie nazwy były tu stosowane zamiennie)! W polskich sklepach mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana to dwie zupełnie różne rzeczy! Ale jako stwór leniwy, nie będę przecież latać po sklepach ze zdrową żywnością i szukać skrobii kukurydzianej. Dałam więc szansę przyjacielowi, który dostępny jest w każdym sklepie za rogiem – stary, dobry, polski ziemnior. Okazało się, że skrobia ziemniaczana (tak, ta sama, z której lepisz kluski śląskie) jest ideałem w tym przepisie! Spróbujcie sami! Gwarantuję, że nie wrócicie już do miękkich, rozlazłych batatowych frytek!
Chrupiące frytki z batatów
Drukuj przepisSkładniki
► bataty [ok. 200 g / 1 średnia sztuka]
► skrobia/mąka ziemniaczana [1 łyżka]
► olej [1 łyżka]
Przygotowanie
- Bataty obrać i pokroić na cienkie frytki. Moim zdaniem, najlepiej smakują i pieką się frytki cieniutkie i krótkie (jak na zdjęciu, długości powiedzmy połowy standardowego batata). Najlepiej wychodziły mi frytki rozmiaru mniej więcej tych z McDonald’s lub podłużnych mrożonych do piekarnika :) Staram się też, aby frytki były w miarę możliwości w tym samym rozmiarze, wtedy lepiej się pieką.
- Frytki przekładam do miski, obsypuję łyżką skrobii i mieszam dokładnie dłonią, aby każda frytka była pokryta.
- Do tak przygotowanych frytek dodaję łyżkę oleju i ponownie mieszam do całkowitego pokrycia.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wykładam frytki na blaszkę wyłożoną papierem (tak, aby się nie dotykały i nie nakładały na siebie). Piekę przez 20-25 minut, przewracając w połowie pieczenia (czas zależy od Waszego piekarnika i rozmiaru frytek, warto je obserwować, aby się nie przypaliły).
- Póki gorące oprószyć solą. Przed podaniem lekko przestudzić, w czasie stygnięcia frytki stają się dodatkowo bardziej chrupiące :)
19 komentarzy
Polecam dodac do tego 50% cukru 50% soli, wtedy smakuja jak takie streetfoodowe z Agrentyny ;)
Niestety, ale nie wychodzą chrupiące. Słaby przepis…
Nie dodaję mąki.Po pokrojeniu, osuszam je dokładnie papierowym ręcznikiem i daję odpocząć 20 min. Dopiero potem przyprawiam i wstawiam do piekarnika. Wychodzą chrupiące😊
A ja piekę frytki z batatow bez mąki.
Kroje w słupki, przyprawiam ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem, polewam odrobiną oliwy z oliwek i do piekarnika.
Wychodzą idealne😋
Kolejny super przepis!
Po prostu – MEGA! ? od dłuższego czasu nie mogłam trafić z przepisem, zawsze coś było nie tak… Tym razem strzał w 10! Chrupiące bataty! ❤️ Pierwszy raz w życiu.
Nawet moja mama, która nie mogła się przekonać do „gumowych” batatów, powiedziała „Mmm! Te dzisiaj mi smakują!”. Wielkie dzięki!
Pozdrawiam gorąco.. i chrupiąco!??
Cieszę się bardzo, że smakowały :)
Przykro mi, ale kolejny słaby przepis. Kolejne miękkie frytki smakujące skrobią…
Uprzedzając pytania. Tak, dobrze pokroiłem bataty.
Niestety ale nie są chrupiące
Z tego przepisu wychodzą to są bardzo elastyczne
Może zbyt grubo pokrojone?
Robiłam już kilkakrotnie. Są leprze niż wersja bez skrobi, ale nie mogę powiedzieć żeby były chrupiące. Tez dodaje zawsze przyprawy.
Polecam do skrobii kukurydzianej lub ziemniacanej dodać przyprawy, na przykład mieloną kolendrę (nasiona), paprykę, może być i cynamon, kmin rzymski, co kto lubi. Frytki będą smaczniejsze.
Meeega mialam zawsze ten sam problem robila sie ciapa batatowa. Z checia wyprobuje tej opcji. Dzieki za inspiracje
Jestem ciekawa czy z tego przepisu będą Ci smakowały. Daj znać :)
200 stopni z termoobiegiem? czy bez? Pozdrawiam
Bez :) Grzanie góra dół
W jakim celu ta mąka?
Dzięki niej są bardziej chrupiące :) Polecam spróbować!