Bezglutenowe naleśniki budyniowe to ostatni hit internetu! Pomysł użycia proszku budyniowego zamiast mąki nie jest nowy, ale za to genialny, prosty i bardzo kreatywny :) Naleśniki są przepyszne, miękkie i mogą mieć multum różnych smaków! Dodatkowo, mieszanki budyniowe jako bazę mają skrobię ziemniaczaną, więc często są naturalnie bezglutenowe (nie zapominajcie o czytaniu składów :)). Oczywiście, nadadzą się także budynie bez cukru!
Bezglutenowe naleśniki budyniowe
Drukuj przepisSkładniki
► opakowanie budyniu o dowolnym smaku [40 g]
► jajka [2 sztuki]
► mleko [60 ml / 1/4 szklanki]
Przygotowanie
- Jajka wbić do miseczki, rozkłócić z mlekiem i wymieszać z proszkiem budyniowym.
- Ciasto smażyć na suchej lub lekko natłuszczonej i mocno nagrzanej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony.
17 komentarzy
Te nalesniki nie są bezglutenowe, prosze zobaczyc co zawiera budyn !!!
Wyjdą z mlekiem roślinnym?
Uwielbiam Twoja kuchnie😋🥰
Miło mi bardzo, dziękuję! ❤
Nalesniki wyszły super😀
Ile kalorii mają takie 3 naleśniki?
pyszne :)
Idealne
Dziękuję!
Z budyniu jaglanego też wyjdą tak dobre?
Nie mam pojęcia, nie próbowałam :(
o, dobry pomysl ;D domowy nalesnikozerca bylby zachwycony. domowy budyn? trzeba sprobowac ;D
Koniecznie :)
Hej, sprobowalam i naprawde swietne. Pozniej doszlam do wlanych wnioskow i kolejna porcje zrobilam tak: Maka ziemniaczana, kurkuma jako barwnik, szczypta, aromat migdalowy kilka kropel, jajko i mleko (proporcje takie jak z budyniu). Tez swietne :D
Ale super! Jak zrobisz dużą porcję tego specyfiku np. do słoika to możesz mieć w spiżarce natychmiastowe naleśniki i domowy budyń :D
Wypróbowałam przepis, są świetne :) Na początku martwiła mnie konsystencja, jednak na patelni masa zgęstniała pod wpływem temperatury.
Cieszę się bardzo! :) Smacznego!