Ta upiorna tarta z malinami to przepis nie tylko na Halloween, choć ja w tym roku zamiast wycinania dyni dziargałam straszne twarze w kruchym cieście :) Ten przepis na ciasto to mój ulubieniec – bez jajka i śmietany, najbardziej minimalistyczny i pyszny. Do tego warstwa malin, po prostu. Uwielbiam takie minimalistyczne połączenia! Maliny możecie zastąpić innymi, ulubionymi owocami lub konfiturą. Podawajcie koniecznie z odrobiną cukru pudru i porządną porcją waniliowych lodów.
Upiorna tarta z malinami
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [200 g / 1,5 szklanki]
► masło [100 g / 1/2 kostki ]
► cukier puder [60 g + 20 g / 1/2 szklanki + 2 łyżki]
► maliny [400 g / 3 szklanki]
Dodatkowo
► aromat lub ekstrakt waniliowy [2-3 krople]
► zimna woda [40 4 łyżki]
Przygotowanie
- Zimne masło posiekać z mąką i 2 łyżkami cukru pudru. Dodawać po 1 łyżce zimnej wody i zagnieść szybko do uzyskania zwartej kuli z ciasta.
- Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 15 minut. W międzyczasie w garnuszku podgrzać na średnim ogniu maliny z połową szklanki cukru pudru. Jeśli wybieracie maliny świeże – dodać 3 łyżki wody. Jeśli mrożone, ten krok można pominąć.
- Mieszać sos malinowy do momentu, kiedy owoce się rozpadną i większość wody odparuje. Powinno to zająć ok. 15-20 minut.
- Ciasto podzielić na dwie porcje: 1/3 i 2/3 całości. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią formę do tarty. Na surowe ciasto przełożyć dżem malinowy i przykryć rozwałkowanym płatem drugiej porcji ciasta. Wyciąć ulubiony wzorek lub po prostu naciąć na środku, aby para miała którędy uciec podczas pieczenia. Opcjonalnie można posmarować spód rozkłóconym jajkiem lub mlekiem.
- Piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
8 komentarzy
Na jaką grubość powinno być rozwałkowame ciasto? :)
Ok 5 mm :)
Genialnie to wyszło ☺
Dziękuję :)
Och, jak to fajnie wygląda! Będę musiała przetestować
To czekam na efekty :)
ale fajna !!!
Dzięki! <3